Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) - Sorular ve Uzman cevapları

Seçtiğiniz kategorilerde uzmanlarımız tarafından toplam 55 soru cevaplandı.

Nöbet

Merhabalar hocam benim çocuğum 5 yaşında sp hastası fakat semptomları çok ağır değil yürümede algıda bir problem yok sadece yaşıtlarına göre biraz geriden geliyor ve konuşma yok daha ilk nöbetini 3 aylıkken geçirmişti ilaçlar ile kontrol altına alındı 3 sene ilaç kullandı son 1.5 yıldır ilaç almıyoruz ilk nöbetten sonra nöbet geçmişi olmadığı için fakat dün gece uyurken ilk defa bu şekilde gördüm sırt üstü uyuyordu yüzü tavana bakacak şekilde ağzı açık o şekilde nefes alıyordu bi anda aniden nefes almada zorluk çekti ve çenesi ve ağzının sol tarafı 30 saniye kadar titredi onu yan yatırdım tabi yaptığım işlemin ne kadar doğru olduğunu bende bilmiyorum panik yaptım artık titreme durunca uyandı ve sonra uykusuna devam etti. Sorum şu hocam nefe...

22 Eylül 2023 09:55
Uzm. Dr. Yüksel Güven Doktora Sor

Uzm. Dr. Yüksel Güven tarafından cevaplandı.

Epilepsi Myoklonik sıçrama zarar verir

olur mu Mykolonik sıçrama Merhaba oğlum 3 gunluk iken myoklonik sıçramalar sebebi ile hastaneye yattı. mr tomografi ve metobolik tandem sonuçları temiz çıktı. doğduğunda morarması filan olmadi. eeg sonucu fronelde diken dalgalar saptandi. rivotril damla baslandi. Ama uykudaki sıçramaları devam etti. 1 ay sonra ilac kesildi. doktor varsa bile iyi huylu olduğunu düşünüyorum ilaç vermeyelim. sıçramalar ayni ise korkma fazla olursa gel dedi ilac kesildikten sonra sicramalar azaldı ama devam etti. 6 aylik iken tekrar eeg cekildi paroksismal keskinliklerden oluşan aktivite 2.4 c/sec ritimden oluşmuştur yaygın olarak duzensizdir sonucu cikti bir doktor 2yil ilac kullanmamizi soyledi diger bir doktor goturdum klinik durumu cok iyi ilac icmesin dedi...

10 Ocak 2022 23:21
Doç. Dr. Recep Alp Doktora Sor

Doç. Dr. Recep Alp tarafından cevaplandı.

Sağ ayak parmak oynatamamak.

Merhaba doktor bey. Sağ ayagimin kaslari gelismemis ve sag ayak parmaklarini oynatamiyorum. Çocuk felci dediler tedavisi yok mu sekerek yuruyorum dengesizlik yaratiyor kaslar neden görev yapmiyor rapor alsam % kaç verilir ? Umarım cevaplarsıniz . Tesekkurler.

13 Ekim 2021 02:44
Doç. Dr. Recep Alp Doktora Sor

Doç. Dr. Recep Alp tarafından cevaplandı.

Dravet sendromu

Merhaba 27 aylık oğlumda ekzom paneli sonucu scn1a het c.328del het frameshift variant *** *** ** ilişkili 5 adet hastalık yazmaktadır. Bunlardan birtanesi dravet sendromu diğerinde hatta dravet olmayan bile yazmaktadır. Bu sonuca göre dravet hastasımıdır.

4 Ekim 2021 16:52
Doç. Dr. Akçay Övünç KARADAŞ Doktora Sor

Doç. Dr. Akçay Övünç KARADAŞ tarafından cevaplandı.

Filar Kist önemli mi?

Sayın hocam merhaba, 47 günlük bir kızımız var. Sakral gamze nedeniyle çekilen USG sonucumuzda çocuk nörolojisi tarafından görülmemiz gerektiği söylendi. Biraz da tedirgin olduk açıkçası. Tabi görmeden, muayene etmeden fikir istemek belki çok doğru değil ama ne yapabileceğimiz konusunda bize yol gösterir misiniz? Endişelenmeli miyiz, ne yapalım hocam? Sonuçları paylaşıyorum. Şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım. **Görüntülenen spinal kord L1 seviyesinde sonlanmaktadır. Spinal kord doğal izlenmektedir. Kauda ekuina lifleri arasında 10*2,5 mm çapa ulaşan fuzifı form şekilli kistik lezyon (filar kist?) izlendi. Ayrıca distal torakal bölgede santral kanal çapı 1 mm olup belirgindir. İntradural patolojik lezyon saptanmadı. Fillum kalınlığı n...

28 Eylül 2021 22:08
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz Doktora Sor

Uzm. Dr. Yeşim Abanoz tarafından cevaplandı.

Havaleden sonra uyku miyoklonusu normal mi, gecer mi?

Uyku miyoklonusu nedir? neden olur? Gecer mi? 1.5 yasindaki oglumun herhangi bir hastalgi yoktu. Bir gece ateslendi dusurduk.Yalniz sabahina atesli havale gecirdi.enfeksiyon doktoru kon degerlerine bakti ama demirine magnezyumuna bakildimi bilmiyorum, bakilmasi gerekir mi? viral enfeksiyon dedi, noroloji Eeg sine bakti.eeg normal. Yalniz havaleden sonra oglumda daha once olmayan noroloji doktorunun dedigine gore uyku miyoklonusi oldu. Gozlerinide uykudayken uyanmaya yakin oynatie oldu, gozbebegi ve goz kaoaklari uyanmaya yakinn oynuyor surekli normal mi? Uykuya dalarken ellerinde parmaklarinda atmalar segirmeler oluyor. Bu durumun sebebi nedir acaba? Ne zman gecer? Herhangi bir sorun olsaydi eeg de cikardi degil mi?

16 Eylül 2021 22:38
Uzm. Dr. Leyla Babashova Doktora Sor

Uzm. Dr. Leyla Babashova tarafından cevaplandı.

hipernatremik dehidratasyon

Hocam merhaba. Erkek bebeğimiz 6 günlük iken beslenme yetersizliği ile hastaneye yatırıldı 2 gün kaldı hastanede. hipernatremik dehidrasyon dediler. böyle durumlar bebeğin beynine zarar verip serebral palsiye götürebilir mi? Teşekkür ederim.

15 Eylül 2021 11:19
Prof. Dr. Hava Dönmez Keklikoğlu Doktora Sor

Prof. Dr. Hava Dönmez Keklikoğlu tarafından cevaplandı.

Otizm ve beyin damarları tıkalı olabilir şüphesi ile çektirdi doktorumuz

Meraba 3 yaşındaki kızıma mr çektirdik 3.ventrikül orta hatta lateral ventriküller simetriktir . bilateral subkortikal ve periventriküller beyaz cevherde T2 ve flairde hiperintes milimetrik ebatlı multpl sayıda plak formasyonu mevcuttur yazıyo

6 Ağustos 2021 08:49
Uzm. Dr. Feride Ün Candan Doktora Sor

Uzm. Dr. Feride Ün Candan tarafından cevaplandı.

Oturma problemş

20 Kasım doğumlu ikizlerim var biri kız biri erkek. Oğlum desteksiz oturuyor. Kızım oturamıyor. Kolları kuvvetli. Başını 3 aylıktan beri tutuyor. Ayakta tutunca duruyor. Elleri ile asılı kalarak ayakta da durabiliyor. Yerde çok hareketli. İstediği şeye dönerek ulaşıyor. Ama otururken belini bombe yapıyor. Bazende oturmayı reddederek belini dümdüz yapıyor. Doğumda oksijen problemi yaşamadı. Küvözde de kalmadı. Çocuk doktoru kas enzimleri de sıkıntı olmadığını soyledi. Sma olabilir korkusu mevcut. Nasıl bir yol izleyelim. Şimdiden teşekkürler. Refleksleri de canlıymış.

28 Temmuz 2021 14:25
Prof. Dr. Fethi İdiman Doktora Sor

Prof. Dr. Fethi İdiman tarafından cevaplandı.

Beyin MR nöroloji

Merhaba hocam oğlum 15 aylık MR raporu değerlendirebilirmisiniz / Her iki frontalde ekstraaksiyel eksternal suparaknoidal mesafe belirigndir (yaşı ile uyumlul?). Oksipitalde superiorda parietale doğru uzanım gösteren bilateral silik sınırlı periventriküler ve supkortikal T2 ve FLAIR hiperintens sinyal aptolojileri dikakti çekmiştir. Komşuluğunda ki sulkuslarda hafif belirginleşme mevcuttur (bulgular hipoksi sekeli? hipoglisemi sekeli?) ile uyumlu olabilir. olgunun klinik ve lab. bulgular ile birlikte değerlendirilmesi önerilir.

14 Temmuz 2021 18:32
Doç. Dr. Sibel Karaca Doktora Sor

Doç. Dr. Sibel Karaca tarafından cevaplandı.

Kafa çarpması

Hocam merhabalar benim 5 yaşındaki oğlum salıncaktan düşüp kafasının arka kısmını beton zemine çarptı. Kafası bir süre kanadı. Kafa travması olup olmadığını nasıl anlarım ve eğer travma olduysa etkilerinin uzun vadede ve kısa vadede neler olabileceğini kısaca açıklar mısınız?

21 Mayıs 2021 00:15
Doç. Dr. Recep Alp Doktora Sor

Doç. Dr. Recep Alp tarafından cevaplandı.

Mr sonucu değerlendirme.

Merhaba Hocam, 6.5 yaşında oğlum var. Bazen yamuk gördüğünü, duvarları yıkılıyormuş gibi gördüğünü söylüyor. Buna istinaden beyin mr'ı istenmişti. Mr Sonucunda kalın puntolarla yazılan kısım şu şekilde; Beyin orta hatta en geniş yerinde transvers çapı 27mm bulan kistik genişlemiş öncelikle kavum septum pellusidum et vargea mevcuttur. Bu zeminde lateral ventrikuller minimal belirgindir. Ancak 3. Ventrikul ve 4. Ventrikul genişliği olağandır. Subependimal bölgelerde patolojik bulgu saptanmamıştır.. Bu sonuçta endişe edilecek bir şey söz konusu mudur? Teşekkürler..

12 Mart 2021 14:55
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz Doktora Sor

Uzm. Dr. Yeşim Abanoz tarafından cevaplandı.

1 yaşında oğlum sürekli uykuda sıçrıyor.

1 yaşında oğlum uykuya geçişte sürekli sıçrıyor Oğlum 1 yaşında .Geçen ay uykuda sıçramalar başladı. Özellikle uykuya dalıp derin uykuya geçerken oluyor. 10-20 saniye ara ile sıçrıyor ilk gün sıçramalar daha şiddetli idi ve 1 saat sürdü çünkü sıçrayınca uyanıp durdu. Sonrasında birkaç güne şiddeti azaldı. Ama bu sabah 5 gibi yine belirgin bir hal aldı. EEG çekildi bir sorun yok. Kan değerleri Demir hariç normal. Demir değeri 11 çıktı demir için ilaç kullanmaya başladık. Çocuk nöroloji doktoru tarafından muayene edildi herşey normal. Çok hareketli bir çocuk. Fakat bu sıçramalar beni çok korkutuyor.Uyku myoclonus olabilir mi?

18 Şubat 2021 01:39
Uzm. Dr. Melih Vural Doktora Sor

Uzm. Dr. Melih Vural tarafından cevaplandı.

Ciltte leke hastalık belirtisi

Hocam iyi günler nörofibromatozis ve diğer hastalıklar için, doğum lekesi 5cm den büyük ve sayıca 5 ten fazlaysa iç organ taramasının gerekli olduğu doğru mudur? Vücudımda 6 cm boyutunda 1 adet sütlü kahve doğum lekem var. Vücudumda bulunan leke, Hastalık belirtisi olan iç organ taramasının gerekli olduğu söylenilen  doğum lekesi kapsamında mıdır, yoksa normal midir bu leke? Boyutunun büyük olması tedirgin ediyor. (Vücudumda sadece 1 adet doğum lekem var başka doğum lekem yoktur) Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim hocam.

22 Aralık 2020 17:18
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz Doktora Sor

Uzm. Dr. Yeşim Abanoz tarafından cevaplandı.

VÜCUDUMA İĞNE BATMASI GİBİ ACI

Vücudumun her yerine iğne batması gibi batmalar giriyor.Korkma,utanma,herhangi bir duygu olduğu zaman da böyle bir sıcaklama geliyor ve iğne batması oluyor ve acıtıyor bir çok test yaptırdık bir şey çıkmadı.Yemekten sonra,duygu olduğu zaman ne zaman girdiği farketmiyor.Yardımcı olursanız sevinirim.

21 Mayıs 2020 01:31
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kiremitçi Özer Doktora Sor

Dr. Öğr. Üyesi Özge Kiremitçi Özer tarafından cevaplandı.

Facebook Twitter Instagram Youtube