Sirke kullanıyor musunuz?

SİRKE KULLANIYOR MUSUNUZ? M.Ö. 5000’li yıllardan beri gıda maddesi olarak kullanılan sirke doğanın insanlığa en büyük armağanlarından biridir. Yiyecekleri tatlandırmak ve enerji içeceği olarak kullanımının yanında öksürük, boğaz ağrısı gibi birçok hastalıkta ilaç ve antiseptik olarak kullanılmıştır. Sirkenin ana bileşeni olan Asetik Asit vücutta yağ birikimini azaltmakta ve kilo kaybını artırarak metabolik sendromun önlenmesine yararlı olmaktadır. 2009 yılında Japonya’da yapılan bir araştırmada (1) kilo fazlalığı olan Japonlarda sirke kullanımının vücut yağ kütlesine olan etkisi araştırılmıştır.

Sirke kullanıyor musunuz?

SİRKE KULLANIYOR MUSUNUZ?

M.Ö. 5000’li yıllardan beri gıda maddesi olarak kullanılan sirke doğanın insanlığa en büyük armağanlarından biridir. Yiyecekleri tatlandırmak ve enerji içeceği olarak kullanımının yanında öksürük, boğaz ağrısı gibi birçok hastalıkta ilaç ve antiseptik olarak kullanılmıştır.

Sirkenin ana bileşeni olan Asetik Asit vücutta yağ birikimini azaltmakta ve kilo kaybını artırarak metabolik sendromun önlenmesine yararlı olmaktadır.

2009 yılında Japonya’da yapılan bir araştırmada (1) kilo fazlalığı olan Japonlarda sirke kullanımının vücut yağ kütlesine olan etkisi araştırılmıştır.

Çift kör olarak yapılan araştırmada benzer vücut ağırlığı, vücut kitle endeksi ve bel çevresi olan kişiler 3 gruba ayrılmıştır. Her üç gruba da 12 hafta boyunca günlük olarak 500 ml sıvı verilmiştir. Verilen sıvıların içerisine birinci grupta 15 ml sirke, ikinci grupta 30 ml sirke eklenmiş üçüncü grubun sıvına ise sirke konulmamıştır. 

12 haftalık günlük kullanım sonucunda “vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, viseral yağ bölgesi, bel çevresi ve serum trigliserid düzeyleri” her iki sirke alan grupta sirke kullanan grupta sirke kullanmayan gruba göre anlamlı bir şekilde düşük olduğu gözlenmiştir.

Sonuç olarak, ister suya eklenerek, isterse salatanın içinde olsun günlük sirke alımı obeziteyi azaltarak metabolik sendromun önlenmesinde yararlı olmaktadır.

(1) Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects

Bu makale 16 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Mesut Ersoy

Dr. Mesut Ersoy; 1978 yılında Denizli’de doğmuştur. İlk ve orta eğitimini Denizli’de, lise eğitimini ise İzmir’de tamamlamıştır. Tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2003 yılında Tıp Doktoru unvanı aldı. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 2004 – 2020 yılları arasında Manisa, Tunceli, Çanakkale ve Ankara’da hekimlik yapmıştır. Hekimlik yaptığı dönemde “Tıp Tarihi ve Bioetik” alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi aldı. Doktora eğitimi haricinde Aile Danışmanlığı, Biorezonans, İşyeri Hekimliği, Uçuş Tabipliği, Ozon Terapi eğitimleri almıştır. Biorezonans yöntemi ile sigara ve alkol başta olmak üzere bağımlılık terapileri, kilo verme terapileri, alerji, fibromyalji ve ağrı tedavileri uygulamaktadır. Dr. Mesut Ersoy, mesleki çalışmalarına şu an Bursa’da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.  ...

Etiketler
Sirke
Dr. Mesut Ersoy
Dr. Mesut Ersoy
Bursa - Biorezonans Sertifikalı Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube