Kaygı ve korku

Kaygı bozuklukları ve kaygı korku arasındaki farklar

Kaygı ve korku

233 metrede Macau Tower‘ın tepesinde bir ip bacaklarınıza bağlıyken kendinizi yer çekimine bırakıp düşmeye başlıyorsunuz. Kalbiniz normalden hızlı atıyor, nefes alışverişini düzensiz ve kısa aralıklı, elleriniz vücudunuza göre soğuk ve terliyor.

Bu durumda yaşadıklarımız heyecan mıdır, korku mu? ya da ikisi arasındaki fark nedir?

Heyecan ve korku arasındaki fark aslında, durumlar karşısında başa çıkma kapasitesimize olan inancımızdır. Bu kulenin tepesinde rüzgâr uğuldarken, buradan atlayıp hayatta kalacağımıza olan inancımız, bu olayla başa çıkma kapasitesimize olan inancımızdır eğer başa çıkacağımıza inanıyorsak, hissettiğimiz heyecan olur, eğer başa çıkamayacağımıza inanırsak duyduğumuz korku olur.

Kaygı bozukluklarının temelinde de bu yatar bir tehlike karşısında, kendimizin başa çıkacağına olan inancımız.

Bu makale 26 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Feriha Nimet Çizmeci

02.11.82 İstanbul’da doğan Feriha Nimet Çizmeci 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi tarih bölümüne girdi sonrasında 2002 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümünü burslu kazanıp Birinci olarak, Onur Belgesi ile mezun olmuştur.

Yüksek lisansını da aynı okulda burslu tamamlayarak mezun olmuştur .

16 yıl kamunun farklı birimlerinde hizmet vermiş , stk larda gönüllü çalışmış, özel kliniklerde bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti vermiştir

Feriha Nimet Çizmeci çocuklarda bireysel oyun terapisi, yetişkinlerde çocuk merkezli aile terapisi uygulamakta  şema terapi, EMDR ve Bilişsel Davranışçı yöntemleri kullanmaktadır.

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Uzm. Psk. Feriha Nimet Çizmeci
Uzm. Psk. Feriha Nimet Çizmeci
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube