İnternet ve ekran bağımlılığı

Günümüzde yaş sınırı tanımadan ekran bağımlılığı ve ekrana maruz kalma süresi ebeveynlerce kontrol edilemeyen bir boyuta ulaşmıştır.

İnternet ve ekran bağımlılığı

Oğlu on yaşında olan Yeşim hanım evdeki internet kullanımının önüne ancak şalterleri kapatıp karanlıkta kalarak bir çözüm bulabilmişti. İnternet kullanımının yaşlı, yetişkin, çocuk, genç herkesin ulaşımını bu kadar kolay olması kontrolsüz bir büyümeye ve ulaşıma neden oldu. Yemekte, hastanede, beklerken, arabada seyahat ederken sanki çocuğun bakımına yardımcı bir dadı gibi ona başvurur olduk.

Çocukları sakinleştirme, dikkatini anında üstüne toplaması kriz anlarımızın kurtarıcısı haline geldi. Böylece internet ve ekranların görev ve sorumlulukları da gitgide arttı. Fiziksel olarak yorulmuştu tükenmiş anne babalar tabii ki bu nimetten yararlandı ancak bu mesai uzadıkça SORUNLAR ortaya çıkmaya ebeveynler kendi elleriyle verdikleri ekrandan çocukları alamamaya başladı.

Son zamanlarda Atipik otizim tanılarının erken çocukluk ve bebeklik döneminde ekrana maruz kalma “Pandemide Sosyal İzolasyon ve Tamamlanamayan Sosyalleşme Görevleri” ile doğrudan ilişkili olduğunu düşünüyorum.

Peki çözüm? Eskiden olduğu gibi yüz yüze iletişim ile çocuğun dikkatini ve saatlerini başka aktivitelere yönlendirme burada ebeveynlerin yaratıcılıkları ve araştırmaları işe yarayacaktır. Ekrandan daha yaratıcı etkinlikler bulmak için gerekli olan sadece sizsiniz ve emeğiniz.

Bu makale 26 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Feriha Nimet Çizmeci

02.11.82 İstanbul’da doğan Feriha Nimet Çizmeci 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi tarih bölümüne girdi sonrasında 2002 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümünü burslu kazanıp Birinci olarak, Onur Belgesi ile mezun olmuştur.

Yüksek lisansını da aynı okulda burslu tamamlayarak mezun olmuştur .

16 yıl kamunun farklı birimlerinde hizmet vermiş , stk larda gönüllü çalışmış, özel kliniklerde bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti vermiştir

Feriha Nimet Çizmeci çocuklarda bireysel oyun terapisi, yetişkinlerde çocuk merkezli aile terapisi uygulamakta  şema terapi, EMDR ve Bilişsel Davranışçı yöntemleri kullanmaktadır.

Etiketler
Otizm belirtileri
Uzm. Psk. Feriha Nimet Çizmeci
Uzm. Psk. Feriha Nimet Çizmeci
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube