AA
Soru Sahibi
24 Şubat 2019 11:34

Organik olmayan psikotik bozukluk

İyi günler. Bende suphecilik olması sebebiyle organik olmayan psikotik bozukluk tanısı kondu.bu tanı bir yıl önce kondu ve bir yıldır başka atagim olmadı.risperdal 3 mg kullanıyorum. Bu tanı sizofreni midir ve ilaci birakma şansım var mıdır?

0
6 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (6)

Başlangıcından itibaren rahatsızlığınızın süresine göre tanınız farklılaşabilir: "Kısa psikotik atak", "Şizofreniform bozukluk" ve "Şizofreni" olmak üzere. Tanınıza ve izlem sürecindeki durumunuza göre ilacınızın dozunun ve tedavi sürenizin belirlenmesi uygun olacaktır; bu izlem muayenelerine göre tabii ki en bilimsel ve sağlıklı şekilde ilacı bırakma durumunuz söz konusu olabilir. Sağlıklı günler dilerim.

24 Şubat 2019 15:51
AA
Soru Sahibi

Vasi tayini davası açıldığında psikotik bozukluk tanısı almış bütün kişilere vasi mi ataniyor yoksa her psikoz hastasına vasi gerekmez mi? Organik olmayan psikotik bozukluk tanısı almış kişi iyilesir mi yoksa bu oran sizofreni deki gibi yüzde 10 gibi dusuk bir rakam mi?

27 Şubat 2019 02:32

"Psikotik bozukluk tanısı almış hastalar mutlaka vesayet altına alınır" düşüncesi tümüyle yanlıştır. Psikotik bozukluklar da şizofreni de tümüyle iyileşebilen rahatsızlıklardır. Bilgilerinizin hatalı olduğunu görüyorum. O halde açıklama getireyim: Şizofrenide 1/3 hasta hiç belirti kalmayacak şekilde tam şifaya kavuşur, diğer 1/3 hasta zaman zaman ataklar yaşamakla, hafif belirti sergilemekle birlikte sosyal, iş ve aile yaşamını yeterli derecede sürdürür. Şizofrenide tedaviye yanıt vermeyen ve ne yazık ki sürekli gerileme gösteren hastaların oranı %10 düzeyindedir.

27 Şubat 2019 09:26
AA
Soru Sahibi

Psikotik bozukluk veya sizofreni tanısı almış kişilerin iyilestigi takdirde memur yada avukat gibi meslegini yapmasında sakinca olmaması gerekir. Bu durumda o kişiden iyilestigine dair rapor mu istenir yoksa çalışabilir olup olmadığınına dair bir rapor mu istenir? Memuriyetin sartlarinda akıl sağlığı hastalığı olmamasi şartı var ,iyilestigi taktirde sadece taniyi almış olmasi memuriyete engel olur mu?

2 Mart 2019 00:11

"Psikotik bozukluk" ve "şizofreni" tam şifa ile sonuçlanabilen rahatsızlıklardır. Bir kişi iyileştiği takdirde tabii ki mesleğini yapabilir. Kişiden söz konusu mesleği yapmasına engel olabilecek bir rahatsızlığının olup olmadığına dair bir sağlık raporu istenir. Muayene sırasındaki durumu esastır. "Halihazırda ........mesleğini yapmasına engel teşkil edebilecek bir ruhsal rahatsızlık tespit edilmemiştir." şeklindeki bir tıbbi kanaat raporu yeterli olacaktır. Yani zamanında psikotik bozukluk grubundan bir tanı almış olmak memuriyete engel değildir. Bu konuda silah kullanmayı gerektirebilecek askerlik, polis memurluğu gibi meslekler istisna oluşturabilir.

2 Mart 2019 01:28
AA
Soru Sahibi

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Psikotik bozukluklarda ve sizofrenide tam iyileşme var ise sizofreni özürlülük raporunda % 0 tedaviyle tamamen düzelen kısım neden yok ? Atipik psikoz tamamiyle düzelen hastaniz oldu mu?

6 Mart 2019 00:05

Adı üstünde: "Özürlülük raporu"; o yüzden. Ben yıllarca sağlık kurulu başkanlığı da yaptım; o raporlarda hastanın lehine yorum yaptım her zaman. Geçirilmiş bir hastalığı varsa, ancak alacağı puan lehine olacaksa o yönde karar vermeyi tercih ettim; iyileşmişse ve ehliyet alacaksa ehliyetini alması yönünde yardımcı oldum. Benim çok severek çalıştığım hastalarımdır şizofreni, psikotik bozukluk, sanrısal bozukluk, atipik psikoz grubu. Tezimin şizofreni konusunda olması buna etkendir. Her meslek grubundan (doktor, hemşire, avukat, öğretmen) şifa bulmuş ve işini sürdüren hastalarım vardır.

6 Mart 2019 01:00
AA
Soru Sahibi

İyi akşamlar. Benim tanimda organik olmayan psikotik bozukluk yazıyor. Bana bakan asistan doktordu ve anneme benim için şizofren demiş. Bende sadece kötülük görme hezeyanları vardı,bana komplo kurulacağını zannediyordum. Halüsinasyon hiç olmadı. Doktor bana şüphecilik olduğunu söyledi. Ben şizofren olsaydim tanıda şizofren yazmaz mıydı? Asistan doktor bilgisizliginden demiş olabilir mı? Veya atipik psikoz şizofreni mı demek? Bir sene önce bu tanıyı aldım ve bir senedir başka atagim olmadı.

7 Mart 2019 00:24

Bence sizin yapmanız gereken tanım şu mudur, bu mudur diye uğraşmak yerine ulaşılabilecek en iyi iyileşme noktasına gelebilmek için çaba göstermek olmalı. Bazen tanılar birbirinin yerine kullanılır. Özellikle resmi kayıtlara giriş yapılırken üstü biraz kapalı tanıları tercih ederiz ki hastalarımıza ileriki yıllarda engel bir durum yaratmasınlar.

7 Mart 2019 09:04
AA
Soru Sahibi

Atipik psikozda ataklar arasi kişi tamamen duzeliyorken sizofrenide ataklar arası tamamen duzelme olmuyor mu? Sizofreniyi , atipik psikozdan ayiran özellikler nelerdir?

9 Mart 2019 00:23

Atipik psikoz resmi kayıtlarda hastaları korumak için, "şizofreni" sözünün korkutuculuğundan sakınmak için hekimlerin kullandığı bir yoldur genel olarak. Atipik psikoz tanısını kimsenin bilmemesinden fayda sağlamaya çalışırız çoğu zaman; bunu da hastalarımızın damgalanmasını, etiketlenmesini önlemek için yaparız. Teorik olarak ise "atipik psikoz" "şizofreni" tanısı koymak için tüm kriterlerin karşılanmadığı psikozun ise reddedilemeyecek şekilde varolduğu durumlara işaret eder.

9 Mart 2019 08:50
Uzm. Dr. Serhat İpekçi
Uzm. Dr. Serhat İpekçi Psikiyatri

Yazar toplam 927 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Cinsellik Ve ihtiyaç Uzm. Dr. Serhat İpekçi
Uykusuzluk Uzm. Dr. Serhat İpekçi
Post ssri sendrom Uzm. Dr. Serhat İpekçi
Somtizsasyon okb Uzm. Dr. Serhat İpekçi
İbs ve Psikaytri Uzm. Dr. Serhat İpekçi
Psikiyatri İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube