Toplumda işe yaramaz algısı

TOPLUMDA İŞE YARAMAZ ALGISI

Toplumda işe yaramaz algısı

Toplumumuzda işe yaramaz bakış açısı ne kadar yaygın bir hal almış durumda gerek bazı ebeveynler gerek bazı eğitimciler tarafından.

Peki işe yaramaz kelimesini kimden öğrendi dersiniz bu sözü kullananlar.

Tabiki de bu bir şema geçmişte çevresinde yetişmiş olduğu ailesinden veya çevresinden gelen bir şema.

Bu şemaları yansıtan bireylerin geçmişte yaşadığı ve toplumdaki değişmeyen algılarından bir tanesi.Bu algıyı yıkmak için bunu yansıtan bireylerde farkındalık oluşturmak gerektiğini düşünüyorum. Yani bu farkındalığın  altında yatan bir çok sebep var   ve daha derine gidilirse başka sebeplerin de çıkabilme durumu söz konusu.

 Gelelim bu işe yaramaz kelimesinin çocuklarda oluşturduğu etkiye. Çocuklarda bir özgüven eksikliği oluşturduğu aşikar.

Onların fikirlerini sözlerini kesmeden dinleyebilme durumu varken sözü kesilerek zaten sen bilmiyorsun işe yaramıyorsun algısıyla onları dinlememek

 

Onlarla göz göze gelecek şekilde iletişim kurmak onları önemsediğinizi gösterir ve onun da bu dünyada varlığını kabul edersiniz

 

 Sözlerini dinleyip değer verdiğini göstererek onlara en önemli güven ve sevgi şemasını oluşturmuş olursunuz.

 

Güven duyduğunuz çocuklar yetiştirmek zor değilken neden güven duyulmayan ,sayılmayan,değer verilmeyen ve bir şeyleri başaracağına inanmayan, yetenek ve ilgi alanlarını kısıtlayan hatta küçümseyen ve işe yaramayan gözüyle bakan insan modeli çok sayıda.

 

 Gelin bu algıyı yıkalım. Çünkü her birey kendi özünde ve topluma fayda sağlayan bireyler olabilecekken onların hayallerini dinleyelim ve yeteneklerini destekleyelim ki hem kendine hem ailesine hem de vatanına hayalleriyle projeler üreten,insanlara yetenekleri doğrultusunda fayda sağlayan ve en önemlisi kendi öz benliğine saygı duyan kendini güvende hisseden ve sevgi yoksunluğu yaşamamış bireyler yetiştirme gayretinde bulunmak için çaba harcayalım.

 

Bir çocuğun yetişmesinde en önemli role sahip olan ebeveyni ve sonrasında çevresindeki akrabaları ve öğretmenleri olarak daha duyarlı, daha anlayışlı, önyargılarından arınmış, iyi bir dinleyici ve arkasında güvenebileceği destek sağlayan bireyler olmaya niyet edelim ve gerçekten bunun için uğraşalım.

Geleneksel ve geçmişteki kodlarla yaşamaya devam etmek çözüm üretmiyor. Gelişim odaklı bakış açısıyla ilerlemek çözümü sağlayacaktır.

 

Bu konuyla alakalı olarak Aziz Nesin in ÇOCUKLARIMA adlı şiirinin son dörtlüğünü sizlerle paylaşmak istiyorum

 

 

 

 

 

Dalga mı geçiyorsun düşler mi kuruyorsun

Öyle sonsuz sınırsız düşler kur ki çocuğum

Düşlerini som somut görüp şaşsınlar

Böyle bir dalgacı daha dünyaya gelmedi desinler

 

Dünyada yapılmamış işler çoktur çocuğum

Derlerse ki bu işler bir şeye yaramaz

De ki bütün işe yarayanlar

İşe yaramaz sanılanlardan çıkar

 

 

 

Bu makale 23 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Yasemin Kurt

2018 Yılında Aile danışmanlığı alanına ilgi duyarak ve toplumda gerek evlilik gerek insanlar arasında yaşanan problemlerin yoğun olduğu bu çağda bir nebze de olsa insanlara bu alanda yol gösterici olmak ve ruhlarına şifa olmak niyetiyle bu yolculuğa adım attı. Bu yolculukta gerek ebeveyn gerek öğrenci gerek evliliğini kurtarmaya çalışan gerek aralarında anlaşmazlık çıkan eşlerle çalıştı ve bu yolculukta terapötik ilişkiye önem veren bir danışman olarak devam ediyor.Hayat felsefesinde her zaman öğrenen ve öğretmeye devam eden bir bakış açısına sahip. Bir mum ışığı gibi insanları aydınlatmak için kendi alanında bir çok eğitim alarak danışanlara ve bireylere fayda sağlamaya devam ediyor.Hem online hem de yüz yüze görüşmeler sağlıyor.Aynı zamanda sosyal medya hesaplarından da hizmet vermekte. Ebeveynlere yönelik seminerler veriyor.Yaşanan ps ...

Etiketler
TOPLUMDA İŞE YARAMAZ ALGISI
Aile Danışmanı Yasemin Kurt
Aile Danışmanı Yasemin Kurt
İstanbul - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube