CY
Soru Sahibi
17 Kasım 2023 04:11

Oglumla anlasamıyoruz

Merhaba. 9 yasında fazlasıyla zeki bir oglum var. Gercekten yasına göre olgun ve akıllı bir cocuk. Çocuk gibi bır cocuk degil.Fakat ders yapması gerektıgınde bin tane bahane buluyor. Hanı yapamıyor olsa anlayacağım ama dedıgım gibi zeki bir cocuk. Derslerini anlamayan bir cocuk degil. Bırde yapma dedıgım seylerı yapmakta ısrarcı. Sanki ben onun Duşmanıymısım gibi sozumu dinlememek ıcın hep bı mücadele ıcınde. Yasak koydum sınır koydum serbest bıraktım sakın kaldım.bir cok yöntem denedim. Sadece sureklı kendi istedikleri olsun istiyor. O istedıgınde odasını toplasın o ıstedıgınde ders cslıssın. Ama ona bırsktıgımda da yapmıyor. Cevap vermemesi gerektıgı yerde de hep bi liderlik mücadelesi ıcınde. Artık gercekten ne yapacağımı bilmiyorum.9 yasında bana bukadar zulm edebılirken 19 yasında neler olacak kestiremıyorum. Tek istediğim şey sozumu dinlemesi ..

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe
Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe
Psikolojik Danışman

Anlatımınızda bir tezatlık görüyorum Gerçekten yaşına göre olgun ve akıllı bir çocuk neyi nerede ne zaman yapacağını bilir başkaları tarafından yönlendirilmeyi istemez Merak etmeyin bu yaşadıklarınız her evin içinde olan şeyler çocuğunuza karşı bir direnç oluşturmamalısınız sanki ben onun düşmanıymışım gibi sözümü dinlememek için hep bir mücadele içinde cümlesinden bu anlamı çıkarıyorum size tavsiyem seçim yapmasını isteyerek işleri yapmasını sağlamak Örneğin ödevlerinden hangisini önce yapmak istiyorsun Şimdi istersen ödevlerini yapmaya başla istersen bir saat televizyon izle ancak o zaman ödevlerini yapma süren azalacak ve bunalacaksın hangisini seçiyorsun dersek çocuğun iç denetim mekanizmasında çalıştırmış oluruz yaptığı seçimlerin de sorumluluğunu ona vermiş oluruz. Kullandığınız yöntemlerden ise sınır koymayı sürekli hale getirerek uygulayın ki işe yarasın bu konuya başka bir boyutta baktığımda ise Çocuğunuz gerçekten de akıllı ve zeki ise ona verilen ödevler ona basit geliyor olabilir Ben zaten yaparım diye düşünüyor olabilir. Unutmayın ki karşınızdaki bir çocuk olsa dahi ayrı bir insan ve iki insan arasinda her zaman catisma yasanabilir. Onemli olan tartismanin sonunda kazanan kaybeden degil, egitici bir anlam olsun. kurallarınıza ve sınırlarınıza Sadık kalın.

18 Kasım 2023 02:46
CY
Soru Sahibi

Hocam tek cumlenizle cok aydınlandım. Cok tesekkur ederim. Cok haklısınız eger gercekten akıllı ve olgun bir cocuk olsaydı nerede ne zaman nasıl davranması gerektiğini bilirdi. Cok tesekkurler

19 Kasım 2023 07:02
Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe
Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe
Psikolojik Danışman

Rica ederim. Karşı gelen cocuk sağlıklıdır. Kendi benliğini olusturmustur. Aksine uslu her denileni tapan sanki kukla gibi cocuklar anne babanin istedigidir ancak asil bu sagliksiz bir durumdur. Cocugunuza karsi direnc olusturmayin. Akilli olsaydi yapardi gibi cumleler direnc olusturdugunuzun gostergesi aslinda. Boyle olunca cocukta karsilik verecek ve sinirli aksi bir karaktere sahip olacak. Siz ebeveyn olarak kontrol sizde. Ama bu sinirle bagirip cagirmayla degil aksine sakin kalarak "kurallar bunlar uymak zorundayiz" anlayisini eve hakim kilmalisiniz. Sizinle calismak cok isterim evinizin sistemini olusturmaya calisirken yorulmussunuz anladigim kadariyla. Yuzyuze derinlemesine dinlemeyi birlikte cozum bulmayi cok isterim. Calisilan konuya gire haftalik ya da iki haftada bir gorusme yapiyorum. Seans ucretim 200 TL'dir.

19 Kasım 2023 22:04
Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe
Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe Psikolojik Danışman

Yazar toplam 7 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Eşim ve ailem arasındayım Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe
Çok garip takıntılar ediniyorum Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe
Oglumla anlasamıyoruz Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe
Eş hastaligi Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe
Esim kiskanc Psk. Dan. Gülbeyaz Gökçe
Psikolojik Danışman İle İlgili Diğer Uzmanlar
Psk. Dan. Merve Selvi
Psk. Dan. Merve Selvi Psikolojik Danışman
Psk. Dan. Semanur Gür
Psk. Dan. Semanur Gür Psikolojik Danışman
Psk. Dan. Dilara İzgüt
Psk. Dan. Dilara İzgüt Psikolojik Danışman
Psk. Dan. İrem Dalgıç
Psk. Dan. İrem Dalgıç Psikolojik Danışman
Psk. Dan. Büşra Karataş
Psk. Dan. Büşra Karataş Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube