GS
Soru Sahibi
14 Temmuz 2021 10:53

Meme biyopsi

Merhaba, 2017 yılından beri sol memedeki saat 7 hizasında 10*3.5mm lobule konturlu heterojen hipeokoik solid lezyon ve iki memede yoğun basit kistler nedeniyle takibteydim. Bu lezyon boyutu bazen 9*3mm bazen 7.5*3.5 mm birads3 bazen birads2 idi. Aralik2020 de mamografi yapıldı birads0 ve ultrason yapıldı birads3 idi. Bu kontroller hep aynı hastanede yapıldı. En son yapılan ultrason Haziran 2021 de başka bir hastanede yapıldı sol meme saat 7 hizasında 8.4*5.9 mm boyutlarında ovoid şekilli lobule konturlu hipokejen uzun aksi cilde dik solid kitle lezyon birads4a morfolojik özellikleri nedeni ile biyopsi istedi. Sonuç yeni çıktı. Yer yer kohezyon kaybı içeren ancak çoğunluğu kohezif kümeler halinde düşmüş duktus epitel hücre kümeleri seyrek fibröz stromal fragmanlar denilmiş ve yer yer kohezyon kaybı nedeniyle proliferatif lezyon olasılığı nedeniyle tru_cut biyopsi istendi. Doktor bey çok tedirginim bu raporda yazılanlara istinaden kötü çıkma ihtimali yuksekmi inanın uykularım kaçtı. Yaşım 40 bir kızım var. Cilde dik olması ve yer yer kohezyon kaybı demesi çok mu riskli demek. Daha önceki ultrasonlarda cilde dik demediler sonradan olabilir mi ,Bayramdan sonraya gün vereceklerini söylediler çok gec kalmış olur muyum. Sizden gelecek cevap benim için çok önemli çok teşekkür ederim.

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)

Büyük olasılıkla abartı var!Önce sakin olun :BIRADS 4A gibi gözükmüyor.Kohezyon kaybı da yorumla değişebilen bir bulgu.Kitle(veya lezyon) ele gelmediğine göre trukat'ın doğru sonuç verme şansi sadece %60!Başka bir yerde US yapılırsa trukata gerek bile kalmayabilir..

18 Temmuz 2021 18:35
GS
Soru Sahibi

Doktor bey cevabınız için çok teşekkür ederim.Dun özel bir hastanede ultrason yapıldı. Sol memede 8.4*6.6mm hafif lobule ancak düzgün konturlu uzun aksi cilde dik hipeokoik solid kitle lezyon birads3_4 bulgular.uzun aks nedeniyle Histopatolojik tetkik öneriliyor. Büyük ihtimalle fibreadenom ama bu sende 4 yıldır varsa çıkarılsın, ameliyatta patologda olur dediler. Dün özel hastanede yapılan ultrasonda lezyon boyutu 8.4*6.6mm olmuş. Haziran ayındaki boyut 8.4*5.9mm di.Aralik 2020 de çekilen ultrasonda boyut7.5*3.5 idi. 2017 de yapılan ultrasonda 10*3.5 mm di yazmıştım size.Bu lezyonun şekil değiştirdiğini mi gösterir. 3.5 mm olan kısmı 6.6 mm olmuş. Bu arada sonuçları başka bir profesöre gönderdik risk var hemen tru_cut gerekli demis.Hızlı bir büyüme mi var? Nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum. Bu süre içinde Allah korusun birsey varsa geç kalmış olmaktan da korkuyorum.Istanbul da olmanızı çok isterdim Doktor bey. Herşey için tekrardan teşekkür ederim.

19 Temmuz 2021 00:02

Belirttiğiniz boyutlardaki farklar, cihaz ve uygulayıcıların farklı olmasindan kaynaklanıyor.Bence STABIL.Yani boyutlar değişmemiş.Birads 3-4 de kaçamak bir cevap.Bence geç kalınacak bir durum yok.IZLEM yeterli..

25 Temmuz 2021 19:22
GS
Soru Sahibi

Doktor bey merhaba ultrason sonucunda biyopsi tru_cut yapılmasi uygun goruldu. Sonuç: florid tipte epitel hiperplazileri içeren fibreadenomatöz gelişme. Malignite bulgusu görülmedi. Sonuç tam olarak nedir? Doktor bey bu lezyonun kötüye çevirme durumu var mı? Ameliyat ile alınmalı mı? Teşekkür ederim.

8 Ağustos 2021 23:14

Sonuc:KANSER YOK Ayrıntıyı Trukati yapan doktordan almanız daha doğru olur..

18 Ağustos 2021 16:39
Doç. Dr. Ragıp Kayar
Doç. Dr. Ragıp Kayar Genel Cerrahi

Yazar toplam 1470 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Memede sızlama Doç. Dr. Ragıp Kayar
Meme başı sıvı Doç. Dr. Ragıp Kayar
Meme ca patoloji sonucu Doç. Dr. Ragıp Kayar
Tesadüfen öğrenilmiş lenf nodu Doç. Dr. Ragıp Kayar
Aksiler lenf nodu Doç. Dr. Ragıp Kayar
Genel Cerrahi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Dr. Selçuk Gerger
Dr. Selçuk Gerger Genel Cerrahi
Prof. Dr. Mustafa Şahin
Prof. Dr. Mustafa Şahin Genel Cerrahi
Dr. NATAVAN GULIYEVA
Dr. NATAVAN GULIYEVA Genel Cerrahi
Op. Dr. Baki Ekçi
Op. Dr. Baki Ekçi Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube