ÖE
Soru Sahibi
4 Mart 2021 01:07

Diskoku lezyon yuzfelci yaparmi

Hocam mrb ben 44 yasindayim 5 yil once sol alt en arka kanal tedavili disimin uc kismi kirildi ve birsure sonra yanakta uyusma ile sikayetim basladi.bu uyusma surekli vardi fakat rahatsizlik boyutunda degildi.paronomik rontgen cekildi dis kokunde cok kucuk alt dis en arka 2 azi disinin kokunde dis lezyonu goruldu ama bu uyusmanin dis kaynakli olmayacagini soleyip beni oyaladilar acikxasi.bu uyusma ilerledi ve suan yuzfelci boyutuna geldi.disardan bakinca belli degil ama yuzde uyusma ve kasimi kaldirmada problemim var.beyin mr ve kulak mr sonucu temiz cikti.ben bu durumun dis kaynakli oldugunu dusunuyorum bu dis koku lezyon kucukde olsa yuz felci yaparmi bu konu endodontinin bransimi ogrenebilirmiyim.yardimci olursaniz minnettar kalirim.

0
4 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (4)
Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Diş Hekimi , Endodonti (Kanal Tedavisi)

Merhaba Elif oncelikle çok gecmiş olsun. Öncelikle sol alt disinizi mutlaka tedi ettirmenizi öneririm. Şikayetiniz olsa da olmasa da, lezyonlu bir dişin ağizda bu sekilde kalması dogru degil. Uyuşuklugun sebebine gelince; cenemizin arka bolgesinde, alt dişlerin koklerinin hemen uç kısımlarından bir sinir gecer. Bu sinir alt dudağimizin yarisini da içine almak üzere, yanagimizin alt yarisini ve cene kemigimizin yarisini uyuşturur. Dis kaynakli lezyonlarda apselerde bu sinire baski olabilmekte ve hastalarimızda uyuşukluk (anestezi) gibi veya farkli hisler gorulebmektedir (parestezi). Yüzü etkileyen sinirimizin (facial sinir) dislerle bir ilgisi yok aslinda. Buyük ihtimalle dişinizle ilgili degil. Ama çok farklı anatomik varyasyonlar gorülebilmektedir. Tıpta %100 şöyle böyle demeyi doğru bulmuyorum. Bence mutlaka dişlerinizi tedavi ettiriniz. Saglıkli günler dilerim.

4 Mart 2021 08:04
ÖE
Soru Sahibi

Lezyonlu dis icin kime gitmeliyim.agiz dis ve cene cerrahimi yoksa endodonti bolumumunemi gitmeliyim.

15 Mart 2021 15:16
Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Diş Hekimi , Endodonti (Kanal Tedavisi)

Öncelikle endodontiste gorünmeniz gerekir.

15 Mart 2021 15:48
ÖE
Soru Sahibi

Tsk ederim kotu huylu bir sey olabilirmi bu dis koku lezyonu kucuk bir lezyondu.birde hafif yuzfelcinde dis cekimi zarari olurmu nasil cekilmeli.

27 Mart 2021 19:31
Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Diş Hekimi , Endodonti (Kanal Tedavisi)

Diş kaynaklı lezyonların kötü huylu bir hastalığa dönüşmesi son derece nadir bir durumdur. Bu lezyonlara sebep olan hastalik tedavi edilmediği sürece büyumeleri çok normaldir, kötü huylu olduğu anlamina gelmez. Yüz felci diş tedavisine engel değildir. Uzman bir diş hekimine, tedavi edilebilecek durumdaysa tedavi ettirmenizi, edilemiyorsa çektirmenizi tavsiye ederim.

27 Mart 2021 19:51
ÖE
Soru Sahibi

Hocam mrb soylediginiz gibi dislerimi cektircem.fakat bu yuz felcinin disle iliskisi yok demissiniz ama benim yillar once doktor disimi kanal yapmak icin igne yaptiginde gozum bir sure acik kalmisti sinire denk geldi dedi bu dis kokune yapilan igneyle gozumun acik kalmasi baglantili degilmidir.lezyonun sinire baskisiyla gozumu kirpmada sorun yasamam alakali degilmidir birbiriyle.cok tsk ederim size.

20 Nisan 2021 19:06
Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Diş Hekimi , Endodonti (Kanal Tedavisi)

Bazı anestezi teknikleri sırasinda geçici bir yuz felci gecirmeniz mumkun. Yani anestezi yapılirken sinire gecici olarak hasar verilmiş veya istemeyerek yüz siniri uyuşturulmuş olunabilir. Ama genellikle en fazla bir-iki gun içinde iyileşir. Sizin yüz felciniz anestezi sırasında oluştu ve o gunden beri hic geçmediyse anesteziyle ilişkili olabilir. Anestezi sırasında gözünüz açık kaldıysa yapılan anestezi ile ilgili birkomplikasyondur. Yine de alt çenedeki lezyonla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Alt cenedeki lezyon siniri etkilemişse dudakta uyuşukluk yapar.

26 Nisan 2021 08:12
Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Uzm. Dt. Firdevs Çınar Diş Hekimi , Endodonti (Kanal Tedavisi)

Yazar toplam 4 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Kanal tedavisi dis agrisi Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Diskoku lezyon yuzfelci yaparmi Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Dïs tedavisi Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Diş kökü tıkanıklığı Uzm. Dt. Firdevs Çınar
Endodonti (Kanal Tedavisi) İle İlgili Diğer Uzmanlar
Doç. Dr. Dt. Selen Nihal SİSLİ
Doç. Dr. Dt. Selen Nihal SİSLİ Endodonti (Kanal Tedavisi)
Dr. Dt. Aslıhan Gülşen
Dr. Dt. Aslıhan Gülşen Endodonti (Kanal Tedavisi)
Uzm. Dt. Duygu Mutlu
Uzm. Dt. Duygu Mutlu Endodonti (Kanal Tedavisi)
Uzm. Dt. Pınar Açkurt Okutan
Uzm. Dt. Pınar Açkurt Okutan Endodonti (Kanal Tedavisi)
Uzm. Dr. Dt. Yeşim Talay
Uzm. Dr. Dt. Yeşim Talay Endodonti (Kanal Tedavisi)
Facebook Twitter Instagram Youtube