Umut

UMUT

Umut

Geçen gün bir danışanımla çalışırken bana karşılaştığı, yaşadığı zorlu olaylardan söz etmeye başladı. Bunlar onu oldukça germişti, nasıl başa çıkacağını bilemiyordu. Onu dinlerken iç sesim, ‘hangimizin hayatında zorlandığımız anlar yok ki’ diye söylendi. 
Danışanım, güçlü olmayı, zor duygularla baş etmeyi öğrenmek istiyordu. 

Olumsuz duygularla baş etmeyi rahatlıkla becerebilmek güzel bir yetenek. Psikolojik olarak sağlam kalabilmek, evet ruhsal olarak güçlü ve dayanıklı olabilmek… Bunun için ne yapabilirim?

Bu konuda bir çok araştırma yapılmış. İnsanların daha sağlam bir psikolojiye sahip olmaları için ne olmalı, ne yapılabilir?

Zorluklar karşısında olumsuz duygulara kapılmak yerine #Umut gibi olumlu duyguları harekete geçiren bireylerin psikolojik olarak sağlam kaldıkları gözlenmiştir.

Yüksek umut düzeyine sahip bireylerin, amaçlarına ulaşmak için önlerine çıkan olumsuzlukları nasıl yeneceklerine dair alternatif üretmeye daha yatkın oldukları tespit edilmiştir. En önemlisi bu yolları kullanarak hedeflerine ulaşacaklarına dair inançlarının yüksek olmasıdır. 

Bu bize şunu da gösteriyor; psikolojik olarak sağlam toplumların ortaya çıkmasını istiyorsak, çocukluktan itibaren umudun beslenmesini sağlamalıyız. 

Şunu da unutmayalım, zorlu yaşam koşulları doğru değerlendirilirse bunu fırsata çevirmeyi öğrenebiliriz

Bu makale 29 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK

ODTÜ Psikoloji bölümü lisans eğitimini tamamladıktan sonra, insan gelişiminin en önemli yılları olan 0-6 yaş arası çocuklarla ilgilenmek amacı ile anaokullarında ve ardından devlet hastanesi psikiyatri bölümünde yetişkin psikoloğu olarak görev yapmıştır. Daha sonra özel bir firmada iş yaşamını geliştirmek ve üretimi arttırmak amaçlı yönetici olarak, endüstri psikolojisinin ilkelerini iş yaşamında uygulamış ve bu süreçte personelin aile, çocuk ve özel ruhsal sıkıntılarına danışmanlık hizmeti vermiştir. Çalışma hayatında mesleğinden kopmadan eğitim ve terapi çalışmalarına devam etmiştir. Kariyerini, aldığı eğitim programları ile desteklemiştir.  Süleyman Demirel Üniversitesi’den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özel Aile Danışmanlığı Yönetmenliği Kapsamında, “Özel Aile Danışmanlığı” eğitimini tamamlamıştır.  Bunun yanında, “Sistemik Ai ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
UMUT
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube