İletişim engelleri

İletişim Engelleri

İletişim engelleri

İletişim, sosyal ilişkilerimizi sağlıklı sürdürebilmek için kullandığımız önemli yeteneklerimizden. Sağlıklı bir iletişim ile daha huzurlu bir yaşam sürdürdüğümüzü biliyoruz.
Peki, bu kadar önemli olan iletişim yeteneğimizi bozan engeller neler? Partnerler neden iletişim kurmakta zorlanıyorlar. Şöyle kısaca bakmaya ne dersiniz;
1- İlişkide, kullanılan üslup – dil önemlidir. Örn. Emretme, uyarma, yargılama, azarlama, eleştirme, suçlama, aşağılama vb. gibi.
Kişinin kendisini değersiz hissetmesine, korkmasına, suçluluk duygusu içine girmesine neden olur.
2- Öğüt  yada ahlak dersi verme,
Karşısındakinin sorunlarını çözmede aciz olduğunu ima eder.
3- Zorla övme ve istemediğimiz halde görüşüne katılma,
İstenilen davranışı yaptırabilmek için söylenen içtenlikten yoksun bir manevra gibi algılanabilir. Övgüye uygun bir kişi değilse kaygı yaratabilir.
4- Alay etme, ad takma,
Karşısındakinin değersiz hissetmesine ve olumsuz duygular içine girmesine etken olur.
5- Analiz etme,
Karşıdaki kişi kendini korumasız, kıstırılmış hisseder. Yanlış anlaşılma endişesi içinde özgüveni düşer ve iletişimi keser.
6- Teselli etme,
“Aldırma, boş ver, zamanla düzelir, sonra kendini iyi hissedersin” gibi söylemler, kişinin kendisinin anlaşılmadığını hissetmesine neden olur. Sorunlarının önemsiz ve saçma olduğunu düşünmesine neden olabilir bu da kızgınlık ve öfke yaratır.
7- Empatik, etkin dinleme,
Bu madde de oldukça önemlidir. Her ne olursa olsun partnerinizin ne söylediğini dinlemelisiniz. Kendinizi onun yerine koyarak, onun duygularını anlamaya çalışmalı, bu gözle yaşadığı duygu ve düşünceyi değerlendirmelisiniz.
Etkin dinlemenin göstergeleri nedir dersek; yüz yüze ve mümkün olduğu kadar göz teması içinde olunmalı, sessiz kalınmalı arada konuşmayı teşvik için “evet, hmm, sonra, başka…” gibi sözcüklerin söylenmesi,  duygularını anladığınızı hissettirmek için “seni gergin görüyorum” gibi yansıtma yapmak, “Ne, nedir, nasıldır, neler”gibi açık uçlu sorular sorulmalıdır.
 
Evet, iletişim gerçekten bir sanat.

Bu makale 22 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK

ODTÜ Psikoloji bölümü lisans eğitimini tamamladıktan sonra, insan gelişiminin en önemli yılları olan 0-6 yaş arası çocuklarla ilgilenmek amacı ile anaokullarında ve ardından devlet hastanesi psikiyatri bölümünde yetişkin psikoloğu olarak görev yapmıştır. Daha sonra özel bir firmada iş yaşamını geliştirmek ve üretimi arttırmak amaçlı yönetici olarak, endüstri psikolojisinin ilkelerini iş yaşamında uygulamış ve bu süreçte personelin aile, çocuk ve özel ruhsal sıkıntılarına danışmanlık hizmeti vermiştir. Çalışma hayatında mesleğinden kopmadan eğitim ve terapi çalışmalarına devam etmiştir. Kariyerini, aldığı eğitim programları ile desteklemiştir.  Süleyman Demirel Üniversitesi’den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özel Aile Danışmanlığı Yönetmenliği Kapsamında, “Özel Aile Danışmanlığı” eğitimini tamamlamıştır.  Bunun yanında, “Sistemik Ai ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
İletişim Engelleri
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube