Sakroiliak eklem ağrısı: bel ağrısının bilinmeyen nedeni!

Sakroiliak eklem ağrısı; sık karşılaşılan ama tanı konulması bir o kadarda zor olan bel ağrısı nedenlerinden birisidir.

Sakroiliak eklem ağrısı: bel ağrısının bilinmeyen nedeni!

Sakroiliak Eklem Ağrısı

Sakroiliak eklem omurgamız ile leğen kemiklerinin arasında bağlantı sağlayan bir eklem olup, vücudumuzun birçok büyük kaslarının bağlantı noktasıdır. Eklemin zorlanması, yanlış postür, düşme, geçirilmiş bel ameliyatı sonrası (her zaman değil), bazı romatizmal hastalıklar (örneğin ankilozan spondilit) sırasında eklemde ağrı oluşabilir.

Sakroiliak eklem ağrısı bel fıtığını taklit eder. Hastalar bel, kalçadan başlayıp bacaklara yayılan ağrıdan şikayet ederler, bu da yalnışlıkla bel fıtığı tanısı konulmasına, hatta hastaların bel fıtığı tedavisi almasına neden oluyor. Sakroiliak eklem ağrılı hastada aynı zamanda bel fıtığı olabilir ve bu durum yanlış tanı, tedaviye yol açan önemli bir faktördür. 

Hastanın tanısı dikkatli bir şekilde alınmış öykü, detaylı nörolojik muayene ile konulabilir. Doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda röntgen, mr çekilir. Bazen görüntüleme yöntemleri ile eklemde herhangi bir patolojisi görülmeyebilir.

Algoloji uzmanları (algoloji yan dalı eğitimini tamamlamış, ağrı uzmanı ünvanını almış olmalı veya sağlık bakanlığı tarafından ağrı uzmanı ünvanını tasdik eden sertifikaya sahip olmalı) tarafından eklem içine uygulanan lokal anestezik+steroid karışımı hem tanıyı kesinleştirir, hem de hastanın ağrılarının ortadan kalkmasına neden oluyor.

Peki! Sakroiliak eklem ağrısında çözüm nedir?

Sakroiliak eklem ağrısında ağrı kesici ilaçlar, altta yatan romatizmal hastalık varsa ona yönelik tedavi uygulanır. Bazen romatizmal hastalığın ilerlemesi ile eklem ağrısında artış görülür. İlaç tedavisine yanıt alınamayan durumlarda ağrı uzmanları (algoloji yan dalı eğitimini tamamlamış, ağrı uzmanı ünvanını almış olmalı veya sağlık bakanlığı tarafından ağrı uzmanı ünvanını tasdik eden sertifikaya sahip olmalı) tarafından eklem içine uygulanan steroid enjeksiyonu ve radyofrekans ablasyon tedavisi ağrı üzerinde etkin bir kontrol sağlayabilir.

Her iki işlem ameliyathane odasında, steril şartlar sağlanarak, lokal anestezi altında, floroskopi veya ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Radyolojik görüntüleme eşliğinde özel bir iğne-elektrot ile sakroiliak eklem sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşılır. Radyolojik görüntüleme ve radyofrekans cihazı vasıtasıyla verilen uyarılar ile iğnenin yeri doğrulandıktan sonra radyofrekans enerjisi ile ısı oluşturularak ağrı ileten sinir lifleri devre dışı bırakılır.

İşlem 30-45 dakika sürer. Hasta aynı gün birkaç saatlık gözlem sonrası evine gider. Radyofrekans ablasyon sonrası hastanın ağrılarında hemen azalma görülür.

Eklem içi enjeksiyon ve radyofrekans ablasyon işlemleri merkezimizde yapılmaktadır

Sağlığınızı profesyonellere emanet ediniz…

Uzm. Dr. Dostali Aliyev

Bu makale 20 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dostali Aliyev

Dr. Dostali Aliyev
Dr. Dostali Aliyev
Ankara - Algoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube