Kuyruk sokumu ağrısı (pöçük ağrısı, koksidinia)

Kuyruk sokumu ağrısında ameliyatsız tedavi yöntemleri.

Kuyruk sokumu ağrısı (pöçük ağrısı, koksidinia)

Kuyruk Sokumu Ağrısı (Pöçük Ağrısı, Koksidinia)

Kuyruk sokumu (koksiks) omurgamızın en uç kısmı olup, 3-5 adet küçük kemiğin birleşmesinden oluşan bir yapıdır. Makat ve çevresindeki bazı kaslar kuyruk sokumuna bağlanır, kuyruk sokumu bu kaslar için istinat noktası oluşturur ve otururken omurgamızı destekler.

Kuyruk sokumuna olan darbe (direkt kuyruk sokumu üstüne düşmek), zor doğum sırasında oluşan travma kuyruk sokumu ağrısına neden olur. 

Fazla kilolu olmak veya çok zayıf olmak, sert zemin üstünde uzun süre oturmak (bisiklet, motosiklet sürmek gibi), kuyruk sokumu tümörleri veya orda oluşmuş enfeksiyon pöçük ağrısına sebebiyet verebilir.

Peki Bu Hastalığın Bulguları Nedir?

Koksidinia hastalarının çoğu zaman tek şikayeti oluyor: kuyruk sokumunda ağrı.

Bu ağrı sızı şeklinde, acı bazen yanma şeklinde olabilir. Hasta ağrıdan oturamaz, ayakta iken kendini daha rahat hisseder. Tuvalete giderken ağrı artar, bazen ağrı nedeniyle hastalarda kabızlık bile gelişebilir. 

Hastayı muayene ederken kuyruk sokumu üzerinde ağrı, hassasiyet olur, gerekirse makattan kitle, tümör açısından kontrol yapılır. Doktorun gerek gördüğü durumlarda röntgen, tomografi veya MR istenebilir. Kırık veya kitle, görüntüleme yöntemleri ile kesinleştirilir.

Tedavisi Var mı?

Pöçük ağrısı öncelikle ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılır. Steroid olmayan antienflamatuar ağrı kesiciler, bitkisel ilaçlar başlangıç aşamada bazı hastaların ağrısını azaltabilir. Uzun süreli oturmaktan kaçınmak, oturma simidi (özel olarak tasarlanmış, ortası çukur bir minder, otururken kuyruk sokumuna olan baskıyı azaltmak amacıyla kullanılır) kullanımı ağrıyı bir miktar rahatlatır. Ancak birçok hastada ağrı devam eder, kronikleşen ağrı hastanın hayat kalitesini düşürür, hastanın depresyona girmesine neden olur.

Algoloji uzmanları  (algoloji yan dal eğitimini tamamlamış, ağrı uzmanı ünvanı almış olmalı veya sağlık bakanlığı tarafından ağrı uzmanı ünvanını tasdik eden sertifikaya sahip olmalı)  tarafından uygulanan sinir blokları (ganglion impar bloğu), radyofrekans ablasyon tedavilerinin başarı oranı çok yüksektir. 

Uygulanan sinir bloğu ile aynı zamanda hastanın tanısı de doğrulanmış olur. Enjeksiyonlar floroskopi veya ultrason eşliğinde yapılmaktadır. 

Tedaviye dirençli durumlarda impar ganglionun radyofrekans ablasyonu, hipogastrik pleksus nörolitik blokajı gibi tedavi seçenekleri doktorunuzun tavsiye ile uygulanabilir. 

Merkezimizde algolojik girişimsel işlemler lokal anestezi altında, narkoz almadan, günübirlik yapılmaktadır. İşlem sonrasında hasta birkaç saat takip edildikten sonra evine gidebilmektedir.

Sağlığınızı profesyonellere emanet ediniz…

Uzm. Dr. Dostali Aliyev

Bu makale 20 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dostali Aliyev

Dr. Dostali Aliyev
Dr. Dostali Aliyev
Ankara - Algoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube