Pandemi sürecinde evden çıkmadan nasıl psikolojik destek alırım ?

Pandemi sürecinde evden çıkmadan nasıl psikolojik destek alırım ?

Çevrim içi Psikoterapi Nedir?

Çevrim içi psikoterapi; yüz yüze görüşmenin kısıtlandığı ya da uygun olmadığı durumlarda teknolojik cihazlar (örn. bilgisayar, akıllı cep telefonu, tablet bilgisayar vd.) aracılığıyla terapötik müdahalelerin kullanılmasıdır.

Çevrim içi Psikoterapi Tarihi

Psikolojik müdahale hizmetlerinin çevrim içi olarak sunulması yeni bir kavram değildir. 90’lı yılların başından itibaren teknolojinin gelişmesiyle birlikte yüz yüze terapi alma imkânı olmayan bireylere (iş yoğunluğu fazla olan, bulunduğu yerde ruh sağlığı uzmanı olmayan, özel gereksinimli olan vd.) müdahalelerin yapılması için kullanılmaktadır. Geçerliliği ve etkililiği ulusal ve uluslararası alan yazında kabul edilmiştir.

Çevrim içi Psikoterapi İçin Gereklilikler

Çevrim içi terapi seansları yazışma aracılığıyla (chat), konuşma (görüntüsüz) aracılığıyla ve görüntülü konuşma aracılığıyla olmak üzere üç türde yapılabilmektedir. Bu yöntemler arasında görüntü konuşma; danışanların/hastaların yüz ifadelerinin görülmesi, seanslar sırasında sözsüz mesajlar arasında yer alan beden dili, jest ve mimiklerin vb. terapist tarafından gözlemlenebilmesi sayesinde diğer yöntemlerden daha etkili olarak görülmektedir.

Çevrim içi terapi seansların gerçekleştirilebilmesi için bazı temel şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır;

     * Hızlı bir internet bağlantısı

     * Kamera

     * Mikrofon

     * Kulaklık (gizliliğinizin sağlanabilmesi adına)

     * Oda (terapiye katılabileceğiniz yalnız olabileceğiniz, sessiz bir yer)

Bu şartların sağlanması terapinin sağlıklı ve etkili bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.

Benim Sorunum için Uygun mu ?

Ülkemizde ve dünyada yüz yüze seanslarda uygulanan terapi yöntemlerinin pek çoğu çevrim içi terapilerde de kullanılabilmektedir. Bu terapi yaklaşımları arasında çevrim içi olarak sıklıkla kullanılanlar; EMDR terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Duygu Odaklı Çift Terapisi, Şema Terapi’dir. Bu terapi modelleri ile pek çok sorunun (örn. travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu, depresyon, panik bozukluklar, öfke kontrolsüzlüğü, aile içi sorunlar vd.) çözülebileceği bilinmektedir. Yine de sizin için çevrim içi psikoterapinin uygunluğu konusunda en net kararı uzmanınız verebilecektir.

Çevrim içi Seanslar Ne Kadar Sürer?

Çevrim içi terapi seanslarının süreleri yüz yüze gerçekleştirilen seans süreleriyle benzerdir. Bu süreler uygulanan terapi yaklaşımına ve sorununuza göre 45 – 90 dakika arasında değişebilmektedir. Genellikle seanslarda bağlantı sorunları sebebiyle oluşabilecek dakika kayıpları uzmanınız tarafınızdan seanslarınıza ek süre olarak tanımlanmaktadır.

Bu makale 30 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Emir Tufan Çaykuş

Dr. Emir Tufan Çaykuş, lisans ve yüksek lisans eğitimini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde tamamlamış ve Uzman unvanı almaya hak kazanmıştır. Ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalında Doktora programını başarıyla tamamlayarak “Doktor” unvanını almıştır.   2017-2021 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Dr. Öğr. Gör. olarak hizmet vermiştir. 2021 yılından itibaren ODTU KKK’de Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda Dr. Öğr. Gör. olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Bunun yanında kurucusu olduğu Ankara ilinde bulunan “Yaşam Boyu Psikoloji, Eğitim ve Danışmanlık” merkezinde uzman kadrosuyla birlikte ruh sağlığı hizmeti çalışmalarını sürdürmektedir.   Bireylerin yaşamlarına yararlı dokunuşlarda bulunmak amacıyla; travma, travma sonrası tepkiler, bağlanma ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Emir Tufan Çaykuş
Dr. Emir Tufan Çaykuş
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube