Alkol bağımlılığı tedavisinde emdr kullanımı

Alkol bağımlılığı tedavisinde emdr kullanımı

Alkol Bağımlılığı

Alkol bağımlılığı, bir diğer adıyla alkolizim kişinin alkollü içkilere tutkuyla bağlanması ve gittikçe artan miktarlarda alkol alması ve alkol almayı durduramama durumu olarak tanımlanmaktadır. Alkol bağımlıları olumsuz fiziksel, sosyal ve psikolojik problemlere rağmen alkol almayı sürdürürler.

Alkol bağımlılığı ile ilgili olumlu olan tek şey, tamamen iyileşmenin mümkün olmasıdır. İyileşmenin sağlanmasında kullanılan birçok farklı yolu var. Dünya çapında pek çok kişi kendi kendine yardım grupları aracılığıyla başarılı olabilmektedir. Bazı hastalar ise daha yapılandırılmış alkol desteğine ihtiyaç duymaktadırlar.

Alkol bağımlılığında iyileşmenin anahtarı, sadece alkol kullanımından uzak durmaya çalışmak değildir. Sorunu tanımak, aynı zamanda acı çeken kişinin motivasyonunu ve kişisel kaynaklarını anlamaktır. Alkol alma davranışını destekleyen/sebep olan faktör nedir? Bağımlılığın altında yatan bir sorunu mu maskeliyor? Başarılı olmak için ne kadar desteğe ihtiyacınız var? Bu tip sorular si

Alkol Bağımlılığı Tedavisinde EMDR 

EMDR, başlangıçta travmatik deneyimlerin sonucu olarak stres yaşayan bireyleri tedavi etmek için tasarlanmıştır. Teknik yıllar içerisinde geliştikçe, travma ve stresle ilgili madde bağımlılığı da dahil olmak üzere diğer konulara uygulanmış ve başarılı olduğu kanıtlanmıştır.

Terapi süreci hastanın detaylı öyküsünün alınması ile başlar. Madde kullanımı ve bağımlılığıyla bağlantılı olabilecek travma-bağlantılı semptomlar araştırılır. Ardından kişiye özel madde kullanımının sonlandırıldığı tedavi planı yapılır. Bu süreçte hastayla işbirliği yapılır ve gerekli görülürse uygun sevkler (örn. Amatem, Yedam) gerçekleştirilir. Danışana, madde kullanmadan, travmayla ilişkili semptomlarla başa çıkmasında yardımcı olacak beceriler öğretilir. Ardından EMDR’ın tedaviye entegre edildiği tedavi planı uygulanmaya başlar.

Tedavi Ne kadar Sürer?

EMDR, terapi literatüründe “kısa süreli terapiler” grubunda yer alsa da herhangi bir tedavinin ne kadar süreceği tamamen sorunun doğasına ve hastanın motivasyonuna bağlıdır. Psikoterapi, alkolizm tedavisinin temel dayanağı olma eğilimindedir ve bu, kişiye bağlı olarak 6 ila 12 hafta ila aylar veya yıllar arasında haftalık seansları içerebilir.

Kendinizin, bir arkadaşınızın veya sevdiğiniz birinin Alkol Bağımlılığı yaşadığını düşünüyorsanız, mümkün olduğunca çabuk harekete geçmeniz önemli olabilir.

Bu makale 27 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Emir Tufan Çaykuş

Dr. Emir Tufan Çaykuş, lisans ve yüksek lisans eğitimini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde tamamlamış ve Uzman unvanı almaya hak kazanmıştır. Ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalında Doktora programını başarıyla tamamlayarak “Doktor” unvanını almıştır.   2017-2021 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Dr. Öğr. Gör. olarak hizmet vermiştir. 2021 yılından itibaren ODTU KKK’de Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda Dr. Öğr. Gör. olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Bunun yanında kurucusu olduğu Ankara ilinde bulunan “Yaşam Boyu Psikoloji, Eğitim ve Danışmanlık” merkezinde uzman kadrosuyla birlikte ruh sağlığı hizmeti çalışmalarını sürdürmektedir.   Bireylerin yaşamlarına yararlı dokunuşlarda bulunmak amacıyla; travma, travma sonrası tepkiler, bağlanma ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Emir Tufan Çaykuş
Dr. Emir Tufan Çaykuş
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube