Myom (miyom) belirtileri ve teşhisi

Myom (miyom) belirtileri ve teşhisi

Rahim miyomları, rahim dokusundan kaynaklanan, çapları genellikle 1-15cm arasında değişebilen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlara bazen fibroid, leyomiyom, leyomiyomata veya fibromiyom da denmektedir. Miyomlar, kadın genital organlarının en sık rastlanan tümörleridir; 35 yaşın üzerindeki her üç kadının birinde, muayene ya da ultrasonla saptanabilecek büyüklükte miyomlar mevcuttur. Ancak, çok küçük miyomlar da dahil edilirse, bazı araştırmacılar menapoza kadar hemen her kadında miyom oluştuğuna inanmaktadır.

Hastaların çoğunda, rahim içinde birden fazla miyom bulunur, bu sayı bazen 50 nin üstüne çıkabilir. Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen, miyomların büyümesine yol açar. Bu nedenle miyomlar genellikle üreme çağında ve hamilelikte yaklaşık 2-3 kat büyürler, menapozda ise eğer hasta hormon ilacı kullanmıyorsa genellikle küçülürler.
Miyomlar, rahim dokusundaki yerleşimlerine göre 3 gruba ayrılırlar:

Submuköz Miyomlar

Rahimin iç yüzüne doğru büyüyen miyomlardır. En az rastlanan miyom tipidir. Ancak, en çok kanama problemi bu tür miyomlarda olur. Kanamalar genellikle adet kanamasında artma ve süresinde uzama şeklindedir.

İntramural Miyomlar

Rahim kas dokusu içinde yerleşimli miyomlardır. En sık rastlanan miyom tipidir.Submuköz miyomlar gibi, adet kanamasında artma, adet süresinde uzama ve buna bağlı kansızlığa neden olurlar. Aynı zamanda karında ağrı ve rahimde büyüme sonucu dolgunluk hissi ve idrar kesesine bası sonucu sık idrara çıkma gibi problemlere yol açabilirler.

Subseröz Miyomlar

Rahimin dış yüzüne doğru büyüyen miyomlardır. Tipik olarak, kanama problemlerine yol açmazlar. Daha çok karın ağrısı, sırt ağrısı, dolgunluk hissi ve sık idrara çıkma, kabızlık gibi bası belirtilerine neden olurlar.

Miyomun Belirtileri Nelerdir?

Rahim miyomlarının çoğu herhangi bir şikayete yol açmaz ve tedavi gerektirmezler. Ancak tüm miyomların yaklaşık %10-20 sinde ciddi şikayetler ortaya çıkar. Miyomlarda en sık görülen yakınma, adet kanamalarının uzun ve şiddetli olmasıdır. Bu kanamalar bazen çok bol ve pıhtılı olabilir. Kronik kanama nedeniyle hastalarda kansızlık (anemi) gelişebilir. Miyom hastalarında sık rastlanan diğer yakınmalar şunlardır:

Karın ağrısı ve dolgunluk hissi
Sırt ve bacak ağrısı
Cinsel ilişki ile ağrı oluşması
Sık idrara çıkma (miyomların idrar torbasına bası yapması sonucu)
Kabızlık ve gaz (miyomların kalın barsağa bası yapması sonucu)

Nasıl Teşhis Edilir?

Miyomların çoğu, kadın doğum ve radyoloji uzmanları tarafından rahim ultrasonografisi sırasında saptanırlar. Ancak, ultrasonografide, genellikle var olan miyomların ancak bir kısmı görülebilir, altta yatan bazı hastalıklar da atlanabilir. Manyetik rezonans (MR) cihazıyla, hem rahim çeşitli açılardan daha iyi değerlendirilir hem de miyomların hemen hepsi görüntülenebilir. Bu nedenle, miyom hastalarında tedavi seçenekleri değerlendirilirken mutlaka MR tetkiki yapılmalı ve bu değerlendirme MR bulgularına göre yapılmalıdır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mert Göl

Prof. Dr Mert GÖL ; mesleki hayatına hem İstanbul hem de İzmir de devam etmektedir. İstanbul’da BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi hemde İzmir’de de özel muayenehanesinde hastalarını değerlendirmektedir, Ameliyatlarını da İzmir’deki tüm hastanelerde gerçekleştirebilmektedir. 1 Aralık 1971 tarihinde doğan Prof. Dr. Mert GÖL, ilk ve ortaokul eğitimini İzmir’de tamamladı. 1996 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra tıpta uzmanlık sınavında Türkiye’de derece yapıp en yüksek puanla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünü kazandı. 2001 yılında uzman olduktan sonra Atatürk Eğitim ve Araştırma hastanesinde Başasistanlık, sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu sırada TUBİTAK bursu kazanarak Almanya’da ...

Etiketler
Myom
Prof. Dr. Mert Göl
Prof. Dr. Mert Göl
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube