Girişimsel olmayan doğum öncesi tarama testi:non invaziv prenatal test (nıpt)

NIPT nedir? Gebeliğin 3.cü haftasından itibaren, bebeğin organları oluşur iken, organlar dışında kalan serbest DNA lar anne kanına geçer. Gebeliğin 10.cu haftasından sonra, anneden alınan bir tüp kan örneğinde bebeğin hücre dışı serbest fetal DNA denen genetik materyalin incelenme işlemidir.

Girişimsel olmayan doğum öncesi tarama  testi:non  invaziv prenatal test  (nıpt)

NIPT nedir? Gebeliğin 3.cü haftasından itibaren, bebeğin organları oluşur iken, organlar dışında kalan serbest DNA lar anne kanına geçer. Gebeliğin 10.cu haftasından sonra, anneden alınan bir tüp kan   örneğinde bebeğin hücre dışı serbest fetal DNA denen  genetik materyalin incelenme işlemidir.

Bebeğin  hangi hastalıklarına bakılır? Bu test ile bebeğin önemli hastalıkları olan Down Sendromu: Trizomi 21, Edwards Sendrom:Trizomi 18, Patau Sendromu: Trizomi 13 (T13), Turner Sendromu: X0, Kliniferter Sendromu: XXY, Jacobs Sendromu: XYY ve Triple X sendromu: XXX  gibi daha sık görülen kromozom anormallikleri için tarama testi olarak kullanılmaktadır. 

Testin güvenirliliği nedir? Yüzde 99 düzeyinde sonuç vermektedir. Test negatif çıkarsa sorun yok, gebelik devam eder, başka bir teste  gerek kalmaz. Test pozitif çıkarsa, gebeliğe son vermeden önce mutlaka  amniosentez veya kordosentez yapılarak kromozom analizi ile durum netleştirilir.

Test Kimlere yapılmalıdır? Test tüm anne adaylarına yapılmalıdır.

 Test nerelerde yapılmalıdır? Bir DNA testi olduğu için, genetik merkezlerinde test öncesi ve sonrası genetik uzmanı tarafından ayrıntılı genetik danışma verilerek yapılmalıdır

Bu makale 1 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Duran Canatan

Prof. Dr. Duran Canatan, 1979 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Görevine Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda kurum doktoru olarak başlamıştır. 1980 yılında Ankara Üniversitesi  Antalya Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda asistan olarak başladığı görevini, kurucu olarak gittiği Antalya’da 1984 yılında  Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak tamamlamıştır. Askerlik görevini Foça Üs Komutanlığı'nda ve zorunlu hizmet görevini Elbistan Devlet Hastanesi'nde tamamladıktan sonra, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı'nda yan dal ihtisasına başlamıştır. 1992 yılında moleküler genetik tekniklerini öğrenmek için, İsviçre Basel Üniversitesi Moleküler Genetik Merkezi'nde 6 ay süreyle çalışmıştır.   1993 yılında  Ankara ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Etiketler
Güvenilir yöntem
Prof. Dr. Duran Canatan
Prof. Dr. Duran Canatan
Antalya - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube