Down sendromu

Üç tip Down Sendromu vardır. Trisomy 21 tipi : Olguların %90-%95'ini oluşturan standart tiptir. Down Sendromunda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır ve Trisomy 21 olarak adlandırılmaktadır. Translokasyon tipi: Olguların %3-%5'ini oluşturan tiptir. Bu tipte 21.kromozomun bir parçası koparak başka bir kromozoma yapışmaktadır. Mozaik tip: Olguların %2-%5'ini oluşturan tiptir. Bu tipte bazı hücreler 46 kromozom taşırken bazıları 47 kromozom taşımaktadır.

Down sendromu

Tanımlama : Üç tip Down Sendromu vardır. Trisomy 21 tipi :  Olguların %90-%95'ini oluşturan standart tiptir. Down Sendromunda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır ve Trisomy 21 olarak adlandırılmaktadır. Translokasyon tipi:  Olguların %3-%5'ini oluşturan tiptir. Bu tipte 21.kromozomun bir parçası koparak başka bir kromozoma yapışmaktadır.Mozaik tip: Olguların  %2-%5'ini oluşturan tiptir.  Bu tipte bazı hücreler 46 kromozom taşırken bazıları 47 kromozom taşımaktadır.

Görülme sıklığı nedir? Anne yaşı arttıkça bu sendromun görülme sıklığı da artar, 20 yaşında: 1/1000,30 yaşında: 1/750, 40 yaşında 1/500 ve 45 yaşında 1/250 riski vardır.

Kliniği: Kendine özel tipik yüz görünüm, mental gerilik, badem şeklinde göz yapısı, basık burun yapısı, sarkık dil, karın yapısı gevşek ve bombeli, hipotoni, gelişme geriliği,elin beşinci parmağında esneklik, elde tek çizgi  gibi fiziksel bulguları vardır. Ayrıca organlarda anomaliler görülebilir.

Tanısı: Klinik bulguları gelen bebekten alınan kan örneğinde yapılan kromozom incelemesi ile konulur.

Gebelikte bebek doğmadan önce, girişimsel olmayan tarama  yöntemi (NIPT veya Fetal DNA testi)  ile gebeliğin 10. Haftasından  itibaren anneden alınan kan örnekleri bebekte hastalık olup olmadığı tanısı konabilir.  

Tedavisi: Down Sendromunda kromozomu düzeltmek mümkün olmadığından, hastalara özel eğitimler verilerek yaşam kaliteleri düzeltilir.

Bu makale 1 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Duran Canatan

Prof. Dr. Duran Canatan, 1979 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Görevine Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda kurum doktoru olarak başlamıştır. 1980 yılında Ankara Üniversitesi  Antalya Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda asistan olarak başladığı görevini, kurucu olarak gittiği Antalya’da 1984 yılında  Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak tamamlamıştır. Askerlik görevini Foça Üs Komutanlığı'nda ve zorunlu hizmet görevini Elbistan Devlet Hastanesi'nde tamamladıktan sonra, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı'nda yan dal ihtisasına başlamıştır. 1992 yılında moleküler genetik tekniklerini öğrenmek için, İsviçre Basel Üniversitesi Moleküler Genetik Merkezi'nde 6 ay süreyle çalışmıştır.   1993 yılında  Ankara ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Etiketler
Down sendromu
Prof. Dr. Duran Canatan
Prof. Dr. Duran Canatan
Antalya - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube