Gebelikte alerjik hastalıklara tedavi yaklaşımı

Gebelikte alerjik hastalıklar geliştiği zaman hastaların ve doktorların endişe duydukları en önemli konu hastaların alerjik hastalıklarına yönelik verilecek ilaçların bebek üzerine olabilecek potansiyel olumsuz etkileridir.

Gebelikte alerjik hastalıklara tedavi yaklaşımı

GEBELİKTE ALERJİK HASTALIKLARA TEDAVİ YAKLAŞIMI

Gebelikte alerjik hastalıklar geliştiği zaman hastaların ve doktorların endişe duydukları en önemli konu hastaların alerjik hastalıklarına yönelik verilecek ilaçların bebek üzerine olabilecek potansiyel olumsuz etkileridir. Alerjik astım, alerjik rinit, atopik dermatit, alerjik kontakt dermatit,  nazal polip, ürtiker,  anjioödem gibi alerji ile ilgili olabilecek hastalıklar gebelikte ortaya çıkabilir ya da gebelikte alevlenebilir. Bu nedenle bu hastalıkların tedavisinde kar/zarar oranını değerlendirerek ilaç tedavileri düzenlenmelidir. Hekimler gebelik döneminde karşılaşılan alerjik hastalıklar için genellikle gebelik katagorisi B olan ilaçları tercih ederler. Gebelik katogorisi C olan ilaçlar kar/zarar oranına göre değerlendirilerek verilebilir. Burada  dikkat edilmesi gereken en önemli konu, verilecek ilacın gebelik katogorisi C olsa bile bu ilacı kullanmadığı zaman mevcut alerjik hastalığın hem anneye hem de bebek üzerine olan olumsuz etkileridir. Bir başka ifade ile annedeki alerjik hastalığın tedavi edilmemesi hem anne hem de bebek üzerinde de ciddi olumsuz etkilere de yol açabilir. Bu nedenle hasta-hekim iş birliği sağlanarak hastaya mevcut hastalığının tedavisi,  tedavi edilmediği durumda gelişebilecek olumsuz etkiler ve ilaç yan etkileri konusunda detaylı bilgi verilerek tedavi yönetimi planlanmalıdır.

Daha detaylı bilgi için doktorsitesi.com adresi randevu hattından online ya da telefonla görüşme için randevu alabilirsiniz.

 

Prof. Dr. İnsu Yılmaz, MD, PhD

İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Uzmanı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

 

Bu makale 17 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İnsu Yılmaz  MD, PhD

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinden 2001 yılında mezun olmuştur. 2002-2007 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesinde Göğüs Hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2008-2011 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalında yan dal eğitimi alarak İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı olmuştur. 2013 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalını kurarak Bilim Dalı Başkanı olmuştur ve halen devam etmektedir. 2014 yılında doçent, 2019 yılında profesör ünvanını almıştır. 2015’te “Uluslararası İş Birliği Projesi” ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Johns Hopkins University Asthma Allergy Center’de üç ay çalışmıştır. 2018-2023 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyo ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebelik ve astım
Prof. Dr. İnsu Yılmaz  MD, PhD
Prof. Dr. İnsu Yılmaz MD, PhD
Kayseri - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube