Çoklu hastalık takibi, bütünsel tıbbi yaklaşım

Çoklu hastalık takibi, bütünsel tıbbi yaklaşım

​Günümüzde maalesef hastalar çoğu zaman birden fazla kronik hastalıkla aynı anda mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Aynı anda hem şeker, hem de KOAH hastalığı olabiliyor veya  tansiyon hastalığına, kalp hastalığı ve troid hastalığı eşlik ederken hepsinin zemininde otoimmun bir problem olduğu anlaşılabiliyor. Hatta tüm bunlar zaman zaman bazı psikiatrik hastalıklara da davetiye çıkarabiliyor.

​Farklı branşlardan hekimlerin her birisi kendi yetki alanındaki hastalık için tedaviyi başlarken hastanın diğer hastalıklarını ilgili branş hekimine havale ediyor. Farklı branşlardan aldığı farklı tedaviler için tıbbi karmaşık dosyalar, poşet poşet ilaçlar, ayrı ayrı raporlar… ve hastanın zihninde kendi yaşam alanında cevaplanmayı bekleyen sorular…

​İşte tam da bu noktada bütünsel tıp, veya fonksiyonel tıp dediğimiz konu devreye giriyor. Biliyoruz ki eğer kişi hastalıklarını, her hastalığın vücudu ve diğer hastalıklarla ilişkisini yeteri kadar tanıyabilirse; kullandığı ilaçların vücudunda yapmasını beklediğimiz etkileri anlayabilirse hastalığı ile baş etmesi kolaylaşacaktır. Doktorları ile daha iyi bir işbirliği kurabilecektir.

Bu makale 21 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Huleyde Şenlikci

Uzm. Dr. Huleyde Şenlikçi,1984 İzmir doğumlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.2014 yılında yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Acil Tıp Anabilim Dalından uzmanlığını almıştır.

Mesleki çalışmalarına ise şu an Uzm.Dr.Huleyde Şenlikçi Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

 2 kız çocuk annesi

 

 

Etiketler
Koah
Uzm. Dr. Huleyde Şenlikci
Uzm. Dr. Huleyde Şenlikci
Ankara - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube