Çocuğun boyu nasıl ölçülmelidir?

Çocuğun boyu nasıl ölçülmelidir?

Çocuklarda büyüme genel sağlık göstergesi olması acısından önemlidir. Genel olarak, yaşıtlarına göre normal büyüyen ve gelişen bir çocuk sağlıklıdır. Bu nedenle çocukların büyümelerini takip edebilmek için boy, kilo ve baş çevresi ölçüleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır.

Bebekler, genellikle doğumdan itibaren 1 yaşına kadar düzenli aralıklarla büyüme ve gelişmeleri acısından kontrol edilmektedir. Ancak aileler 1 yaşından sonra çocuklarının kontrollerini aksatabilmektedir. Ergenlik tamamlanıncaya kadar büyüme ve gelişme devam ettiği için ailelerin çocuklarının kontrollerini yaptırmaları önemlidir. Çünkü kontroller esnasında birçok hastalık erken tanı konup başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Aksi halde geç kalınıp geri dönüşümü olmayan problemler ortay çıkabilir.

Evlerinde ailelerin çocuklarının boy, vücut ağırlığı ve baş çevrelerini ölçüp not etmeleri doktor kontrollerinde çok değerli bilgiler verebilmektedir.

Çocukların vücut ağırlığı ölçülürken, terazi ayarı sıfırlanmalı ve her seferinde aynı koşullarda (beslenmeden önce, kuru bezle, sadece iç çamaşırları ile ve çok hareket etmezken vs) tartılmalıdır. Varsa bebek tartısı ile yoksa kucağa alınarak tartılabilir. Eğer çocuk ayakta durabiliyorsa, tek başına tartılabilir.

Çocuğun boyu evde mezura ile ölçülebilir. 2 yaşından küçük çocuklar yatarken boyu ölçülmelidir. Bu nedenle düz bir zemine sırt üstü yatırıp, zemine tam olarak bütün vücudunun değdiğinden emin olunmalıdır. Ardından başın ve topuğun bulunduğu noktalar işaretlenerek arasındaki mesafe ölçülmelidir. 2 yaşından büyük çocukların boy ölçümü ise duvara yaslatılarak ayakta yapabilir. Ancak bunu yaparken, çocuğun başının arkasındaki en çıkıntılı bölgenin, omuzlarının, bacaklarının arka yüzünün ve topuklarının duvara değdiğinden emin olunmalıdır. Topuklar birbirine bitişik durumda ve başı dik olmalıdır.

Çocuğun baş çevresi ölçülürken, başının arkasındaki kemiğin en çıkıntılı noktasından, kulaklar ve kaşların üzerinden geçecek şekilde bir mezura ile bu ölçüm yapılmalıdır.

Çocuğun boy, kilo ve baş çevresi ölçümleri evde de yapılmalı ve çocuğun büyüme-gelişimi takip edilmelidir. Böylelikle hem çocuğun sağlıklı olduğu ortaya konmakta hem de hastalıkların erken tanı ve tedavisi mümkün olmaktadır.

Bu makale 28 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya

    1972 yılında Elazığ’da dünyaya geldim.İlkokul,ortaokul ve liseyi Türkiye’nin küçük ve şirin bir şehri olan Elazığ’da bitirdim.     1989 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ne derece ile girerek 1995 yılında “Tıp Doktoru” ünvanını alıp,severek ve isteyerek seçtiğim mesleğime ilk adımımı attım.İlk görevimi 1997-1998 yılında 10. Zırhlı Tugay Baştabibi olarak Kırklareli Babaeski ‘de yaptım.      1998-2002 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D ‘da eğitimimi tamamlayarak 2002 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldum. Bu branşı seçmemdeki en büyük sebep; çocukları çok sevmem ve onların acı çekmelerine dayanamamdır.En büyük amacım ise,onların ifade edemedikleri sıkıntıları anlayıp,sağlıklı olarak yeniden hayata adapte olmalarını sağlamaktır.     2002-2004 yılları arasında Ardahan A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ergenlikte
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube