Boy kısalığı nedir? neden olur?

Boy kısalığı nedir? neden olur?

1. Boy Kısalığı Nedir?

Boy Kısalığı, çocuğun boyunun yaş ve cinsiyetine göre kısa (3 persentil altında) olmasıdır.

2. Boy Neden Kısa Olur?

Boy Kısalığı, bir hastalık nedeniyle olabileceği gibi normal bir durum da olabilir. Çocuklarda ilk 2 yaştan sonra boy kısalığının en sık nedeni, Ailesel Boy Kısalığı ve Yapısal Boy Kısalığıdır.

Bu iki normal durum dışında Büyüme Hormon Eksikliği, Hipotiroidi, Turner Sendromu, Çölyak Hastalığı gibi birçok hastalıkta boy kısalığı görülür.
Boy kısalığı bir hastalık değildir ancak bir hastalığın göstergesi olabilir. İhmal edilmemeli ve geç kalınmamalıdır.

Bu makale 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya

    1972 yılında Elazığ’da dünyaya geldim.İlkokul,ortaokul ve liseyi Türkiye’nin küçük ve şirin bir şehri olan Elazığ’da bitirdim.     1989 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ne derece ile girerek 1995 yılında “Tıp Doktoru” ünvanını alıp,severek ve isteyerek seçtiğim mesleğime ilk adımımı attım.İlk görevimi 1997-1998 yılında 10. Zırhlı Tugay Baştabibi olarak Kırklareli Babaeski ‘de yaptım.      1998-2002 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D ‘da eğitimimi tamamlayarak 2002 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldum. Bu branşı seçmemdeki en büyük sebep; çocukları çok sevmem ve onların acı çekmelerine dayanamamdır.En büyük amacım ise,onların ifade edemedikleri sıkıntıları anlayıp,sağlıklı olarak yeniden hayata adapte olmalarını sağlamaktır.     2002-2004 yılları arasında Ardahan A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Boy kısalığı nedenleri
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube