Ameliyatsız ( dikişsiz ) hemoroid tedavisi varmıdır?

Ameliyatsız ( dikişsiz ) hemoroid tedavisi varmıdır?

İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan ikinci ve üçüncü derece hemoroidlerde ameliyarsız tedaviler kullanılmaktadır. Lastik bant yöntemi ve skleroterapi ameliyatsız hemoroid tedavisi yöntemleridir. Her iki yöntemde poliklinik şartlarında yapılabilmektedir. Genel anestezi ve yatış gerekmeyen yöntemlerdir. Hastalarda işe ara vermeleri gerekmeyen ağrısız  işlemlerdir.

Kliniğimizde ameliyatsız hemoroid tedavisinde skleroterapi ( iğne tedavisi )  uygulamaktayız. Bu yöntemde makatta bulunan hemoroid pakelerinin köküne ilaç sıkılmaktadır. Sıkılan bu ilaç damarı büzüştürerek kan dolaşımını azaltmakta ve hemoroid pakesini sönmesine sebep olmaktadır. Üç seans uyguladığımız bu işlem sonrasında şikayetler 2 haftada iyileşmeye başlamakta olup tam iyileşme yaklaşık 2 ay dır. Kaşıntı şikayeti hemoroid tedavisinde en geç iyileşen semptomdur ve iki aydan daha uzun sürebilir.   

Başka kliniklerde Laser yöntemi ile hemoroid tedavisi yapılan ve kliniğimize makat daralması ( anal stenoz) ve sfinkter hasarı (gaz yada gayta kaçırma) sorunu ile başvuran hastalar olmaktadır. Bu hastaların revizyon ameliyatları hemoroid ameliyatından daha zor olmaktadır. Bu nedenle  lazer ile hemoroid ameliyatını önermemekteyiz. Yine aynı sebeple hemoroid ameliyatlarında enerji cihazlarını kullanılmasını önermemekteyiz.

Kliniğimizde genellikle kapalı hemoroidektomi yöntemi olan ferguson hemoroidektomi kullanılmaktadır. Bu yöntemde  fazla hemoroid pakesi eliptik bir insizyonla çıkarılır. Sonra yara devamlı emilebilir bir sütürle kapatılır. Kapatma esnasında kas dokusunun (sfinkter) dikiş hattna alınmaması hem ameliyat sonrası ağrının az olması hemde makat darlığı gelişmemesi açısından önemlidir. Hemorid ile birlikte makat çatlağı olan hastalarda her iki hastalığın aynı seansta tedavi edildiği ameliyat yöntemlerini kullanıyoruz.

Bu makale 26 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Yahya Çelik

Doç. Dr. Yahya Çelik, 13 Mayıs 1974 tarihinde Konya/Kadınhanı'nda doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesin'de başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak 2000 yılında Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise, Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak 2012 yılında Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

2012-2014 yılları arasında Gaziantep Islahiye Devlet Hastanesi'nde, 2014-2019 yılları arasında Gebze Fatih Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Doç. Dr. Yahya Çelik Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hemoroid
Doç. Dr. Yahya Çelik
Doç. Dr. Yahya Çelik
Kocaeli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube