Anal fissür (makat çatlağı) nedir? çeşitleri nelerdir ?

Anal fissür (makat çatlağı) nedir? çeşitleri nelerdir ?

Anal fissür, dentat çizgisinin altındaki distal anal mukozada iyileşmeyen bir yırtıktır. Genellikle arka orta hatta oluşur. Nadiren ön orta hattada oluşabilir. Oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Kolorektal birimlere yapılan ziyaretlerin % 10'unun anal fissür için olduğu ve 20- 39 yaş aralığında sık görüldüğü bilinmektedir. Sıklıkla kabızlık, ishal, doğum, cerrahi gibi anal kanalda travma yapan etkenler sonucunda oluşmaktadır. Kabızlıkta mukozanın sürtünmeye bağlı yırtılması varken ishalde patlayıcı tarzda yapılan dışkılama sonucu basıncın ani artması ile yırtık oluşmaktadır. Anodermde oluşan yırtık iç anal sfinkterde spasma neden olur. Bu spasm ağrıya, yırtığın artmasına ve anodermin kanlanmasının azalmasına sebep olur. Bu ağrı, spazm ve iskemi döngüsü iyileşemeyen kronik anal fissür oluşmasına zemin hazırlar.

1-Akut fissür: 4 haftadan daha kısa süredir şikayetleri olan hastalardır. Mukozada bir çizik gibi gözlenir. Makatta şiddetli bir ağrı ve damlama şeklinde kanama şikayetlerine sebep olur. Derin değildir ve çizik etrafında kabarıklık yoktur.

2- Kronik fissür: Dört haftadan uzun süren şikayetler mevcuttur. Kronik çatlaklar genellikle iyileşmeme eğilimindir. Fissür sınırınlarında endurasyon, tabanında internal sfinkter liflerinin görülmesi, sentinel polip ya da fibroepitelyal polip varlığı fissürün kronikleşmiş olduğunun belirtisi olarak kabul edilir.

Bu makale 15 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Yahya Çelik

Doç. Dr. Yahya Çelik, 13 Mayıs 1974 tarihinde Konya/Kadınhanı'nda doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesin'de başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak 2000 yılında Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise, Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak 2012 yılında Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

2012-2014 yılları arasında Gaziantep Islahiye Devlet Hastanesi'nde, 2014-2019 yılları arasında Gebze Fatih Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Doç. Dr. Yahya Çelik Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Doç. Dr. Yahya Çelik
Doç. Dr. Yahya Çelik
Kocaeli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube