Dolgu (tedavi, konservatif diş tedavisi)

Dolgu (tedavi, konservatif diş tedavisi)

Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Çürümüş diş dokusu temizlenir ve kavite denilen boşluğun içi dolgu malzemesi ile doldurur.

Kliniğimizdeki Dolgu Uygulamaları;

Porselen (Estetik, Işınlı) Dolgu: Yapım işlemi aynı aşağıda belirttiğimiz kompozit dolgu gibidir. Birtek fark zaman ve ışığın cinsidir. Bu dolgu tipinin avantajları: Estetiktirler, daha uzun ömürlüdür, doku dostudur, nonalerjiktir.

Kompozit (Estetik, Yapıştırıcı Bonding Sistemli) Dolgu:Özellikle estetiğin ön planda olduğu vakalarda tercih edilen diş renkli restorasyonlardır. Bunlarda sadece çürüğü kaldırmak yeterlidir. Kavitenin üzerine Dycal (Calcium Hydroxide) dediğimiz bir kaide maddesi koyarız. İşlem 3-5 dk'lık bir zaman zarfında estetik verilere kaviteye tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Bitince kompozit dolgular dişe göre şekillendirilir, sonunda da cilası yapılarak dolgu matlıktan kurtarılır ve ömrü uzatılır. Yaklaşık kullanım süresi 5 yıl kadardır.

Amalgam (Gümüş) Diş Dolgu:İçinde %70 gümüş, %23 kalay, az miktarda bakır, kurşun, çinko tozu ile civa likitinin karıştırılması ile (amalgamatör adlı makinada veya kapsüller halinde) hazırlanır. Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan kavite dediğimiz oyuğa tepilir, 10-15 dk içinde şekillendirilir ve dolgu 1-2 saat içerisinde sertleşerek donar. 1 gün sonra polisaj dediğimiz cila işlemi ile dolgu pürüzsüz bir yüzey haline gelir ve dolgunun ömrü uzar. Kullanım süresi yaklaşık 20 yıldır.

Inley/Onley Diş Dolgu:Kanal tedavisi, çürük veya tramva gibi etkenlere bağlı olarak dişlerde oluşan madde kaybını, dişin sadece eksik olan bölgesini tamamlayacak şekilde restore eden bir çeşit bölümlü kron protezi veya daha basit bir anlatımla laboratuvarda altın, çeşitli alaşımlar, kompozit veya porselenden hazırlanmış bir çeşit dolgudur. Inley ve Onleylerde de aynı laminate veneerlerde olduğu gibi dişin sağlam kısmı doğal hali ile korunmaktadır. Özellikle estetik ve de konfor beklentisi yüksek olan olan hastaların arka bölgedeki dişlerinde ki metalik ve koyu renk görünümlü amalgam restorasyonların yerine tercih edilmektedir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Fikret Altan

19 Haziran 1964 Sarıyer/Emirgan doğumlu olan Fikret Altan, Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Sinir Doktoru (Nöro-Psikiyatrist) Dr. Ünal Altan ile Ankara Olgunlaşma Enstitüsü terzilerinden Sunal Altan çiftinin çocukları olarak dünyaya gelmiştir.   Aslen Samsunlu olup, 1975  Reşitpaşa/Karacapaşa (Osman Saçmacı) İlkokulunu, 1978  Emirgan Behçet  Kemal  Çağlar  Ortaokulunu, 1981 Kabataş  Erkek  Lisesini, 1987 İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş  Hekimliği Fakültesi Yüksek Lisans öğrenimini başarı ile tamamlayarak "Diş Hekimi" ünvanını kazanmıştır.    1989 yılında Aydın Jandarma Tabur Komutanlığı'nda "Diş Tabip Teğmen" olarak askerlik görevini yapmıştır. 1989/1991 arası Kızılay Beyoğlu/İstiklal Şubesi Diş Tabipliği bölümünü kurarak kısa bir süre "Dispanser Diş Tabibi" olarak çalışmış ve sırasıyla Reşitpaşa Dispanserinde "Diş ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
whatsapp
linkedin
instagram
twitter
facebook
Dt. Fikret Altan
Dt. Fikret Altan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube