KB
Soru Sahibi
8 Nisan 2021 12:09

Yururken nabız yuksekligi

Merhaba hocam. Gecen sene yaklasik 5 6 ay çarpıntı sorunu yaşadım. Şuan 1 senedir oyle oturdugum yerde baslayan çarpıntı sorunum yok herhangi bir tekleme vs hiçbişey yok. Çok kez kardiyolojiye gittim eko holter ekg de sadece nabiz yuksek çıkıyordu sinus tasikardi yani. Anksiyete panik atak dendi çarpıntı olursa yarim dideral ic dedi hepsi. Zaten ekg ne zaman cekilsem panik heyecan yaptigim icin 130 larda cikiyor kisaca küçüklükten beri heyecanli yapim var. Sonra virus cikti iyice eve kapandim aylarca disari cikmadim. Evde yada arabayla giderken hic sorun yokken artik disari cikip ne zaman biraz hizli yürüsem biraz da kaygim var maske de daraltiyor nabzim cok yüksek atiyor duzenli ama yuksek belki 150 lerde. Bu beni tedirgin ediyor bu yasta da ilac kullanmak istemiyorum. Bunun bana bir zarari varmi nasil düzene sokabilirim bu durumu? Teşekkürker

0
9 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (9)

İyi günler, Nabız yüksekliği elbette psikolojik etkenlere bağlı bile olsa yorgunluk verecektir. Ancak burada nabız yüksekliği sekonder bir durumdur, yani asıl sebep değildir, öncelikle asıl sebebin üzerine eğilmek doğru yaklaşımdır. Sizin yaşınızda kalp hızı efor sırasında 190'lara kadar güvenli bir şekilde hızlanabilir. Dinlendiğinizde normale dönüyorsa endişe etmenize gerek yoktur. Düzenli egzersiz yapmanız, sıvı takviyesini artırmanız, çay/kahve gibi uyaranları azaltmanız ve uyku düzenine dikkat etmeniz şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır. İlaç kullanmanızı önermiyorum. Geçmiş olsun.

10 Nisan 2021 09:58
KB
Soru Sahibi

Allah razı olsun hocam dikkate alicam hepsini

10 Nisan 2021 11:49

Rica ederim.

12 Nisan 2021 11:43
KB
Soru Sahibi

Merhaba hocam kusura bakmayın tekrar rahatsız ediyorum. Bende 16 yasindan beri mvp vardi hafif derecede şuan 28 yasindayim hala aynı ilerlememiş. Son gittigim doktor dedi ki bunun sana %99 zararı olmaz bayanlarda genelde oluyor belki 60 70 yaşında ilerler yani pek ilerlemez dedi. Ama sonuçlara "eser miksomatöz mitral kapak" yazmış. Bu ne demek yine mvp mi demek yoksa yetmezlik de mi var demek ben sadece bende hafif mvp var saniyodum ama internete baktigimda miksomatoze yetmezlik yaziyor. Birde 20 lik disimin çekilmesi gerekiyor korkudan gidemiyorum kalp kapakcigina zarar gelir diye. 1 sene önce bir doktor disciye gitmeden antibiyotik kullan demisti digeri gerek yok demisti ne yapmam gerekir? Teşekkürler

21 Nisan 2021 00:00

Betül hanım bahsedilen kelimeler aynı hastalığın farklı tabirlerle anlatılış biçiminden ibaret. Farklı bir durum yok. Mevcut durumunuzda diş çekimi gibi işlemlerde antibiyotik kullanımı gerekli değildir, kapağınızdaki problem halihazırda mevcut klavuzlara göre antibiyotik tedavisi gerektiren yüksek risk grubu problemler listesinden çıkarıldı, bu yüzden endişe etmeyin. Geçmiş olsun.

21 Nisan 2021 09:18
KB
Soru Sahibi

Çok teşekkür ederim 😊

22 Nisan 2021 14:38

Rica ederim.

23 Nisan 2021 08:42
KB
Soru Sahibi

Çok özür dilerim hocam tekrar rahatsiz ediyorum. Gecen gece sahurdan sonra yattım baktım çarpıntı hissediyorum. 105 civarı atiyodu. Sonra panikledim panikledikce arttı. 120 ye cıktı. Kalktim yürüdüm daha cok artti. Oturunca da yine 110 lara düştü. Sonra 100 lere. Ama kalkinca yine 120 lere. Duzenli atiyordu ama sürekli böyle azalip artti ve tam 2 saat sürdü. Ama sakin değildim. Korkudan titreme bulantı tuttu bisey olacak diye mecburen dideral içip orucu bozmak zorunda kaldim. Çok üzgünüm gerçekten. Hocam 1 senedir çok stresliyim ve bunu ara ara yasiyorum ayda bir falan. Bu ritim bozukluğu mudur ve hayati tehlikesi var mı? Teşekkürler şimdiden..

24 Nisan 2021 07:02

Betül Hanım bahsettiğiniz durum ritim bozukluğu değil. Stres gibi faktörler, hareket, çay kahve gibi etkenler nabzınızı elbette yükseltecektir; hatta şunu söyleyebilirim, yükselmemesi kötüdür. Yani kalp uyaranlara normal cevap verebiliyor demektir, burada kalbinizin suçu yok, stresi azaltmak gerekir. Böyle bir durumla tekrar karşılaştığınızda yapmanız gereken kendinizi dinlememek, bol sıvı alıp dinlenmekten ibarettir. Geçmiş olsun.

24 Nisan 2021 09:14
KB
Soru Sahibi

Cok teşekkür ederim cevabınız için bir nebze rahatladım 😊 Hocam eskiden de cok stresli bir insandim zerre etkilemezdi kalbimi. Neden simdi stresim kalbi etkiliyor? Mesela cok stresli birkac gun yaşıyorum o anlarda bisey olmuyor eve geliyorum tam dinlenicem başlıyor çarpıntı.Sık olmuyor bu durum 1.5 senedir ayda bir oluyor. Bazen 2-3 saat *** *** ** larda geziyor.Bazen otururken bile 1 saat *** *** ** lerde geziyor bir türlü dindiremiyorum. Sanki fokur fokur kaynıyor kalbim sessiz ama hizli atiyor.Boyle saatlerce bu aralıkta gidip gelsede ilaç kullanmama gerek yokmu hocam en kötü ne olur yani. Çünkü sakin kalamıyorum korkudan her an duracak gibi hissediyorum ve düşmek bilmiyor. 6 7 kardiyolog gezdim ama sonuç hep biseyin yok stres anksiyete olursa yarim dideral kullan diyolar.Bugünde ceyrek dideral kullandim 2 saat geçmeyince ictikten 45 dk sonra anca düştü 80 lere.O anlar öyle bir his ki sonsuza kadar sürebilirmiş gibi geliyor.Sosyal hayatim bitti her çıktığımda çarpıntı olacak mi diye düşünmekten dışarı cikamiyorum. Bu durumdan kurtulmak istiyorum artik hocam ama çözemiyorum :( kusura bakmayin cok rahatsiz ettim

25 Nisan 2021 00:05

Kardiyolojik yönden ilaç kullanmanızı önermiyorum. Ancak anksiyetenizi aşamıyorsanız Psikiyatri uzmanı ile görüşerek size uygun bir anksiyolitik ilaç kullanabilirsiniz, bu da rahatlatacaktır.

27 Nisan 2021 13:03
KB
Soru Sahibi

Çok teşekkür ederim yardımlarınız için..

30 Nisan 2021 00:37

Rica ederim.

30 Nisan 2021 08:54
KB
Soru Sahibi

Merhaba hocam size yazdigim günden beri çarpıntım olmadi Allah razı olsun 😊 sadece bugün orta seviye spor yaptım kondisyon eksikliğim var nabzim 140 lardaydi spor boyunca sporu bırakınca ilk 10 dk 125 den düşmedi. Sonra eskisi gibi niye düşmüyor diye panikleyince bu durum 45 dk sürdü yani önce 125 lere daha sonra 110 lara sonra da 90 ve 80 lere sizin önerinizle kendimi dinlemeyerek düşürdüm. Tansiyon da ilk 125 atarken 14/9 idi. Ama 45 dk sürdü nabzın düşmesi yavaş yavaş yani ilaca sarılmadım hemen dideral vs almadim. Her zaman böyle davranarak bunu tamamen yenebilir miyim hocam? Spora da devam etmeli miyim sonunda böyle panikleyip nabzı artırsam bile? Cok tesekkur ederim..

18 Mayıs 2021 00:14

Nabzın spor sonrası tekrar normale dönme süresi (recovery period) büyük oranda kondisyonla ilgilidir. Spora devam etmenizi, mutlaka yeterli sıvı takviyesi de almanızı öneririm.

25 Mayıs 2021 09:32
KB
Soru Sahibi

Tamamdır hocam. Teşekkür ederim bunca zaman ki yardımlarınız için. Allah razı olsun

25 Mayıs 2021 22:09

Rica ederim.

31 Mayıs 2021 09:09
Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Doç. Dr. Zekeriya Arslan Kardiyoloji

Yazar toplam 499 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Kalp sintigrafisi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Düşük şiddetli iskemi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kalbin hızlı atmasi Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Ekstrasistol ilaç Doç. Dr. Zekeriya Arslan
ritim holter Doç. Dr. Zekeriya Arslan
Kardiyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube