merhabalar sayın hocam anneme çekilen 2 pet bt ve mr sonuçları sonuucunda karaciğerinde kitle olduğu saptandı. yapılan biyopsu sonucunda çıkan patalojide anlamadığımız birçok tıbbı terimler var. eğer pataloji sonucunu bize ayrıntıl birşekilde açıklarsanız çok seviniriz. MİKROSKOPİ: Keitlerde asiner yapılar oluşturan hafif silendrik şekilli, kısmen üniform, hafif büyük yuvarlak hiperkromatik nükleus, geniş eozinofilik stoplazmalıdır. KİSTOKİMYA: PAS/ABph2,5 boyamasında lüminal alcian blue pozitifliği izlenmektedir. ancak musicarmen negatiftir. İMMÜNHİSTOKİMYA. BioGenex AS400B/Xmatrix tam otomatik cihaz ile yapılan boyamalarda CK8/18, panCK(AE/A3), synaptophsin, chromogranin-A,Ca19,9, CD56 yaygınpozitiftir. HSA (hepPar1), mCEA ve CDX-2 negatif, pCEA fokal lüminal pozitiftir. Ki-67 ile %65 kadar hücrede pozitiflik mevcuttur. PATOLOJİK TANI: NEUROENDOKRİN KARSİNOM NOT: TÜMÖR GRADE: morfoloji diferansiye gözükmekle beraber Ki-67, yüksek (%65) mitoz ıktır. bu tip olgularda prognozun 'az diferansiye neuroendokrin karsinoma yakın olabileceği belirtilmektedir. TÜMÖR YERLEŞİM YERİ: karaciğer MİTOZ: sık (23/13BBS). nekroz yaygın.
Bu bir karaciğer kanseri ancak direk karaciğerin kendisinden kaynaklanmış olma ihtimali çok düşük . Nöroendokrin karsinomların büyük çoğunluğu Pankreas ince bağırsak veya kalın bağırsakdan kaynaklanır karaciğere akciğeri yada vücudun diğer bölgelerine sıçrama yapabilir . Bildiğimiz kanser türleri içerisinde kemoterapi ve başarılı bir ameliyat sonrası cerrahi tedaviye diğer kanserlere göre çok daha iyi cevap vermektedir . Tabii yapılacak ameliyatın başarılı olması çok önemli ve bu hastalık karaciğere sıçrama yapmış olsa dahi başarılı bir ameliyat geçirir ve tümör karaciğerden de tamamıyla temizlenirse hastanın uzun dönem yaşamını sağlaması için çok önemlidir . Geçmiş olsun.
Sayın hocam gönderdiniz için çok tesekkur ederiz. Eğer bu karacigere pankreas, ince bağırsak veya kalın bagirsaktan metastaz yapmış ise pet bt veya mr ettiklerinde görülmemişti. Bir de 8*13 cm ebatina kadar çok uzun bir zaman gerekir miydi. Buna bağlı olarak karacigerdeki kitle ile merkezdeki kitle de büyüyüp herhangi bir sıkıntıya yol acmazmiydi. Şimdiye kadar annemde herhangi bir sikayete raslamadik. Birde az diferansiyeli neroendokrin ne anlama gelir. Ki sayisindan bahsedilmis. Nasil bir yol izlememiz gerekir. Sizi rahatsiz etmekbistemwzsik ancak annemin saglik sorunu olunca ne yapmamiz gerekecegini bilemedik. Saygilar sunariz.
Nöroendokrin tümörler garip davranışlıdır, bunlar tıbbi ayrıntılar ancak ana kaynak 1 cm boyutunda olup karaciğer yada başka yere metastaz yapmış 15 cm çapında tümörler olabiliyor. Araştırılmasıda özellikli ve yapılan görüntüemeler farklıdır. Size yapılan pet muhtemelen standart yapılan petdir ve bunda görülmeyebilir. ayrıca pet çekimi sırasındada pek çok dikkat edilmesi gereken özellik vardır. Bu konuda uzman bir hekimle yola devam etmenizi öneririm, çok az hastadada yaklaşık %1 gibi, bazen ana kaynak bulunamaz veya yoktur, o zmana karaciğer ameliyatı yapılır ve hasta izleme alınır, çıkar ise bir yerden o zmana o bölge tedavisi yapıluır. bu konu doktorlar için bile ekstrem bir alan, her onkologi gastroenterolog yada cerrah anlamaz, özellikle bu konuda bilgi sahibi olmalı. karaciğer ameliatları keza çok teknik detay ve ayrıntısı olan zor-uzun ağır ameliyatlardır, bu konunun uzmanı olmayanlar tarafından yapılamaz veya yapılmaya kalkılırsa çok büyük sorunlar çıkabilir ve hatta ölüm tehlikesi yüksektir. Geçmiş olsun.