Tek bir dişin çekilmesi dahi bize nelere malolur biliyor musunuz?

Tek bir dişin çekilmesi dahi bize nelere malolur biliyor musunuz?

Ağzımıza otuz iki diş olduğunu bilerek büyüyoruz. İki göz, iki kulak, iki el, iki ayak, bir burun vb. Bunların yanında “Otuz iki” oldukça büyük bir rakam. Bu nedenle olmalı ki biri, ikisi hatta neredeyse hepsi çekilse de önemli görmüyoruz. Yeter ki ağrımasın, bizi rahatsız etmesin. Oysaki görünenin ardındaki gerçek bu değil.

Otuz iki dişimiz var şeklinde biliriz ancak her dişimizin görevi farklı ve ağızda olması gerekli ve kullanılmayan diğer organlar gibi gerekli görülmez ise doğal olarak ortadan kaldırılıyor. Örneğin yirmi yaş dişi olarak adlandırılmış dişler; otçul dönemde yiyecekleri fazlaca çiğnememiz için gerektiği halde günümüzde tükettiğimiz gıda grubu ve pişirme alışkanlığımız nedeniyle o kadar fazla çiğneme ihtiyacı olmadığından doğal seleksiyona uğruyor. Yani bu dişlerimiz evrimsel olarak çıkmıyor. Yıllardan beridir söylene geldiği üzere otuz iki değil artık birçoğumuzun ağzında yirmi sekiz diş var.           

Ağız içindeki tüm dişler uyum içerisinde bulunur. Tek bir dişin çekilmesi dahi bize nelere mal olur biliyor muyuz?           
Sıralayalım;

·         Önündeki ve arkasındaki dişler yatarak boşluğu kapatmaya çalışacaktır. Dişlerin pozisyonu yatık olduğundan kendi çiğneme fonksiyonlarını ve estetik duruşları da bozulacaktır.

·         Estetiğimizde büyük önem arz eden orta hat sağa ya da sola kayacaktır.

·         Karşısındaki (üstündeki ya da altındaki) diş sarkacak ve çene hareketlerini engelleyecek derecede sorunlara neden olabilecektir.

·         Çene kemiği diş çekildikten hemen sonra çok büyük bir hızla erimeye başlayacak ve bu erime protezler ile eksiklik giderilse de sürekli devam edecek bölge çökecektir.

·         Daha iyi çiğneyebilmek için, farkında olmadan diş sayımızın tam olduğu taraf ile çiğneme eğilimindeyiz. Bu, bir taraf yüz kaslarımızı daha çok çalıştırarak yüzümüzün estetiğini bozacak kadar asimetri oluşturur. Yüzümüz kayacaktır.

·         Sindirim ağızda başlar. Yeterli çiğnenmeyen gıdalar mide ve bağırsak problemlerine neden olacaktır…

Tüm bunlara engel olabiliriz. Bunun için her şeyden önce doğru diş fırçalama tekniği ve diş ipi kullanımı gereklidir. Bunun yanında şikayetimiz olsun; olmasın mutlaka en geç altı aylık periyodlarda doktorumuza muayene olmalıyız.

Dr. Demet CAN

Periodontolog

Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Demet Can

Uzm. Dr. Demet CAN, 1978 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Aynı yıl yine Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde, Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları) üzerine uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Demet CAN, mesleki çalışmalarına İzmir'de yer alan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Dr. Demet Can
Uzm. Dr. Demet Can
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube