Narsisizm

Bu yazımda sizlere çağın en popüler psikolojik rahatsızlıklarından biri olan “Narsisistik Kişilik Bozukluğunu” anlatacağım.

Narsisizm

Sürekli artan nüfus hepinizin malumu birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Narsisizmde nüfuza bağlı olarak artış göstermiş ve artık çağın problemi haline gelmiştir. Çünkü Narsisizm, kalabalıkların içinde kaybolan ve değersizleştiğini düşünen insanın, kendi kendini yüceltme çabasıdır. Narsisizm ismini Yunan mitolojisinde bir kahraman olan ve suya bakıp kendine aşık olan Narkissos’tan almıştır.

 

Narsisizm özetle kişinin kendini taparcasına sevmesi veya kendini beğenmesindeki zirve noktadır diyebiliriz. Narsisizmi tanımlayacak sıfatlar arasında en isabetli olanı “kibir ve bencilliktir”. Aşırı özgüvenleri ve rahatlıkları gerçekte kim olduklarının anlaşılmasını engeller. Zirvede olma çabaları ve insanları kullanmaktan çekinmemeleri çoğu kez onları zirveye taşır ve görünmezlik pelerini dediğimiz statüyü giyinirler. Diğer tüm psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi onlarında çocukluk döneminde ciddi sıkıntılar vardır. Ötelenme, aşağılanma, ezilme veya tam tersi aşırı yüceltilme ve şımartılma gibi yanlış ebeveyn tutumları bu rahatsızlığın başlamasında çok etkilidir.  Aile üyelerinden birinin veya rol modeli alınan kişinin narsistik davranışlar sergilemesi de bu bozukluğun oluşmasına sebebiyet verebilir. Narsisizm aslında kişinin değersizlik ve eksiklik duygusunu bir nevi kamufle etme yöntemidir. Bu bozukluğa sahip kişiler mütevazılığı güçsüzlük ve eziklik olarak görürler. Onu yalnızca çıkarları doğrultusunda bir önlük gibi giyer ve çıkarırlar.

 

Toplumda yaygınlığı %2-3 civarındadır. Yani karşılaştığınız her yüz kişiden ikisinde narsistik örüntülerin olma ihtimali vardır. Bunların %70’ini erkekler oluşturur. Bunun sebebi de ataerkil toplum yapısının getirdiği, güçlü olma mecburiyeti çeken erkeğin, üzerinde toplum baskısı hissetmesidir.

 

Bu bozukluğa sahip kişiler “inkarı” en temel savunma mekanizması olarak kullanır ve kişiliklerinde hiçbir sorunun olmadığına kendilerini inandırırlar. Destek almayı ve değişimi çoğunlukla reddederler. Fakat unutulmaması gereken bir şey daha var ki her anlaşamadığınız insanda narsist değildir. Ülkemizde maalesef dile yerleşmiş bir etiket gibi herkes birbirini narsist olarak ilan ediyor ve çözülmesi gereken bir problemi öcüye, şeytana dönüştürerek “inkara” sebebiyet veriyorlar. Narsisizm bir hastalık değil, sadece kişiliğimizin bozulmuş ve tamir edilmeyi bekleyen bir parçasıdır.

 

 

Peki Narsisistik kişiliklerin yaygın özellikleri nelerdir ?

 

•         Kendilerini olduğundan daha güçlü ve yetenekli görürler.

•         Kendilerini çok beğenirler ve kişisel bakımlarına çok dikkat ederler.

•         Kendilerinin eşi benzerinin olmadığını düşünürler.

•         Empati yapmazlar. Anlamak değil, anlaşılmak isterler.

•         Sürekli övülmek ve yüceltilmek isterler.

•         Yaptıkları herşeyi abartarak anlatırlar.

•         Bencildirler ve kişisel çıkarları herşeyden ve herkesten önemlidir.

•         Her istekleri adeta birer buyruktur.

•         Ayrıcalıklı bir insan olduklarını ve öyle yaşamayı hak ettiklerini düşünürler.

•         Sıklıkla başkalarını kıskanırlar veya kendilerinin başkaları tarafından kıskanıldığını düşünürler.

Bu makale 22 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Hasan Cemre Aslıhak

Psikolog Hasan Cemre Aslıhak, Lefkoşe doğumlu olup Ankara’da büyümüştür. Orta ve Lise öğrenimini Mersin’de tamamlamıştır. 2011 yılında KKTC’nin en köklü ve “tek devlet üniversitesi” olan Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji bölümünü tam burslu kazanarak, programı İngilizce dilinde okumuş ve 2016 yılında erken mezuniyet ile tamamlamıştır. Sosyal, sanatsal ve akademik alanda birçok faaliyete katılmış ve Psikoloji Kulüp Başkanı olarak öncülük etmiştir. 2016 yılında kendi kliniğini açmış ve halen danışan kabulü yapmaktadır. Depresyon, Kaygı Bozukluğu ve Travmalar başta olmak üzere birçok alanda çalışmalar yürütmektedir. Uzak yerleşkelerdeki bireyler için, KVKK korumalı olarak online (kameralı) hizmet vermektedir. 2024 itibari ile DoktorSitesi ailesi bünyesine katılmıştır.

Etiketler
Narsistlik tedavisi
Psk. Hasan Cemre Aslıhak
Psk. Hasan Cemre Aslıhak
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube