İlişkinin temeli : iletişim nasıl güçlenir ?

İletişim, çift ilişkilerinin temelini oluşturan önemli bir unsurdur. İyi bir iletişim, partnerinizle  aranızdaki duygusal bağın güçlenmesine, anlayışın artmasına ve ilişkinizi daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmenize  yardımcı olur. Ancak, iletişimde sorun yaşadığınızda ilişkiniz de zayıflar ve birbirinizi anlamanız zorlaşır.

İlişkinin temeli : iletişim nasıl güçlenir ?

 

İletişim sorunları genellikle belirtilerle ortaya çıkar. Partnerler arasındaki sürekli çatışmalar, duygusal mesafe, anlaşılmamış veya ihmal edilmiş hissetme, iletişim eksikliği, sessizlik veya soğukluk gibi belirtiler, ilişkide iletişim sorunlarının varlığına işaret eder. Ayrıca, birbirini yanlış anlama, duyguları ifade edememe veya anlamama gibi durumlar da iletişim sorunları olduğuna dair sinyallerdir.

Stres, iş yoğunluğu, iletişim eksikliği gibi faktörler partnerinizle olan iletişiminizi doğrudan etkileyebilir. Örneğin, işten eve getirdiğiniz stres ve yoğunluk, evdeki iletişimde gerginliğe yol açar. Birçok çift, günün yorgunluğuyla birlikte iletişimi ihmal eder veya sadece işle ilgili konular etrafında konuşur . Bunun sonucunda partnerler arasındaki duygusal bağ ve karşılıklı anlayış zayıflar.

Duygusal mesafe de iletişimi olumsuz etkileyen bir diğer faktördür. Çiftlerden biri duygusal olarak geri çekilmişse veya duygularını paylaşmaktan kaçınıyorsa, karşı tarafın hislerini anlaması ve bağ kurması zorlaşır, iletişimde kopukluk yaşanır.

Geçmişten gelen travmalar veya kişisel problemler de iletişim engelleri oluşturabilir. Bir partnerin çocukluk travmaları veya yetişkinlikte yaşadığı zorluklar, duygusal olarak kapanmasına veya duygusal olarak kırılgan olmasına neden olabilir.

İletişim eksikliği ise en yaygın sorunlardan biridir. Duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı açıkça ifade etmekten kaçındığınızda, partnerinizin duygularınızı anlaması zorlaşır.   

İletişimde Sorun Yaşandığında Ne Yapılmalıdır?

İletişimde sorun yaşandığında, çiftler birlikte çalışarak sorunları çözmeye odaklanmalıdır. İlk adım, sorunları tanımak ve açık bir şekilde konuşmaktır. Duyguların ifade edilmesi, karşılıklı anlayışın artması ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsenmesi önemlidir.

İyi bir iletişim için birbirinizi anlayışla ve etkin bir şekilde dinleyin . Etkin dinleme,karşınızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini önemseyerek onu dinlemeyi içerir. Örneğin, partneriniz işten geldiğinde, stresli olduğunu ve biraz destek istediğini belirtiyor. Siz onu dikkatlice dinliyorsunuz ve "Anladım, bu zor bir gün geçirdiğini ve biraz rahatlamak istiyorsun, senin için ne yapabilirim?" diyerek ona desteğinizi sunuyorsunuz.

Duygularınızı ve düşüncelerinizi açık ve net bir şekilde ifade etmek önemlidir. Bu, karşınızdaki kişiye ne hissettiğinizi ve düşündüğünüzü anlatmayı içerir. Örneğin, bir tatil planı yaparken, siz ve partneriniz arasında anlaşmazlık çıkıyor. Siz, daha aktif bir tatil istiyorsunuz ancak partneriniz dinlenmeye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Siz, duygularınızı açıkça ifade ederek, "Benim için yeni yerler keşfetmek ve etkinlikler yapmak önemli, ama senin dinlenmeye ihtiyacın olduğunu da anlıyorum. Belki her ikimizin de istediği tatili planlayabiliriz?" diyorsunuz.

Empati, partnerinizin duygularını anlamak ve onun yerine kendinizi koymak demektir. Bu, ilişkinizin derinleşmesine ve güçlenmesine yardımcı olur. Örneğin, partnerinizin yaşadığı bir zorluk karşısında onun duygularını anlamak ve ona destek olmak için empati kurabilirsiniz. Partneriniz işte yaşadığı bir sorun nedeniyle stresli görünüyor. Onun yanına giderek, "Senin için gerçekten zor bir gün olduğunu görebiliyorum. Bu süreçte senin yanında olduğumu ve herhangi bir şekilde sana yardımcı olabileceğimi bilmeni istiyorum." diyerek empatinizi gösteriyorsunuz.

Profesyonel Destek Ne Zaman Alınır?

İletişim sorunları çözülemiyorsa veya ilişkideki gerginlikler artıyorsa, profesyonel destek almak önemlidir.. Profesyonel destek, ilişkinizi güçlendirmenizi ve daha sağlıklı bir şekilde birlikte yaşamanıza  yardım edeceği gibi, ilişkideki dinamikleri daha derinlemesine anlamanıza ve sağlıklı iletişim becerileri geliştirmenize  yardımcı olur.

Bu makale 17 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Nazım Serin

Uzm. Psk. Nazım Serin, ilk,orta ve lise eğitimlerinin ardından, lisans eğitimine başladığı Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünü başarıyla tamamlayarak "Psikolog" unvanı almıştır. Uzmanlığını ise yine Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamlamış ve "Uzman Psikolog" unvanı almıştır.  Deneyim kazanabilmek adına birçok psikolojik danışma merkezinde,hastanede, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu bünyesinde Uzman Psikolog olarak görev almıştır. Cleveland Gestalt Institute yönelimli Gestalt Temelli Psikoterapi, EMDR birinci ve ikinci düzey uygulayıcı eğitimleri, Krize ve Travmaya Müdahale Eğitimleri, EFTA (Avrupa Aile Terapileri Derneği) standardındaki aile ve çift psikoterapileri sertifika programı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uygun Aile Danışmanlığı gibi birçok kurs ve sertifi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
İletişim Nasıl Güçlenir ?
Uzm. Psk. Nazım Serin
Uzm. Psk. Nazım Serin
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube