Dans ve iletişim

Dans Ve İletişim

Dans ve iletişim

Eşli dans ile iletişim arasında bir benzerlik görüyorum. Müziğin ritmine zarafetle uyum sağlayarak atılan her adım, sanki incelikle dokunmuş notaların üzerinde kayarak birbirine eşlik ederler. Her hareket, duygu dolu anlamlı bir anlatımın izlerini taşır. Dansın incelikli ritmini, edebiyatta zarif sözcüklerle yazılmış bir şiirin dizelerine benzetebiliriz. Hareket, estetik bir dans haline gelirken, günlük yapılan hareketlerden ayrılır.

İletişimde, dans etmeye benzemiyor mu? Siz bir adım atarak karşıdan bir beklenti içine girersiniz. Ama bu adımı atmadan önce kendinizi tanımanız ve ne istediğinizi bilmeniz gerekir.

Peki, yeterli mi? Elbette değil, kendimizi doğru ifade edebilmeliyiz. Evet, dans başladı. Dansta bir hareket, önceki hareketten doğar. İletişimde de, karşınızdaki kişi size bir adım attı, konuşuyor… Onu yeterince dinliyor, gözlemliyor ve ne dediğini anlıyor musunuz? Cevap evet ise, burada bizim de bir adım atmamızın tam zamanı. Onun anlattığından ne anladığımızı kısaca ifade etmeli ve geri bildirim vermeliyiz. Anlaşıldığını hissetmek karşımızdakinin daha rahat kendini ifade etmesine etken olacaktır. Bu süreçte yaşanılan bir hata-çatışma varsa ya da olursa bunun farkına varılacaktır. Danstaki ritmin yükseldiği nokta gibi diyebiliriz. Farkına varmak bir kırılma yaratır. Farkına varılmanın ardından kabullenme ve anlaşma gelir.

Yetişkin bir birey, sağlıklı iletişim kurmayı ve karşısındaki ile yargılamadan konuşmayı becerebilmelidir.  

Bu makale 7 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK

ODTÜ Psikoloji bölümü lisans eğitimini tamamladıktan sonra, insan gelişiminin en önemli yılları olan 0-6 yaş arası çocuklarla ilgilenmek amacı ile anaokullarında ve ardından devlet hastanesi psikiyatri bölümünde yetişkin psikoloğu olarak görev yapmıştır. Daha sonra özel bir firmada iş yaşamını geliştirmek ve üretimi arttırmak amaçlı yönetici olarak, endüstri psikolojisinin ilkelerini iş yaşamında uygulamış ve bu süreçte personelin aile, çocuk ve özel ruhsal sıkıntılarına danışmanlık hizmeti vermiştir. Çalışma hayatında mesleğinden kopmadan eğitim ve terapi çalışmalarına devam etmiştir. Kariyerini, aldığı eğitim programları ile desteklemiştir.  Süleyman Demirel Üniversitesi’den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özel Aile Danışmanlığı Yönetmenliği Kapsamında, “Özel Aile Danışmanlığı” eğitimini tamamlamıştır.  Bunun yanında, “Sistemik Ai ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Dans Ve İletişim
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube