Çocuklarda boy kısalığının erken tanı ve tedavisi neden çok önemlidir

Çocuklarda boy kısalığının erken tanı ve tedavisi neden çok önemlidir

Boy Kısalığı, çocuğun boyunun yaş ve cinsiyetine göre kısa olmasıdır. Binlerce hastalık boy kısalığına neden olabilir.

Boy kısalığının fark edilmesi ve tedavi edilmesi hayati özellik göstermektedir.

En başta BİNLERCE HASTALIK boy kısalığına neden olmaktadır. Hormonal hastalıklar başta olmak üzere her hastalık ve patoloji boy kısalığına neden olabilir.

Bu nedenle boy kısalığının erken fark edilip araştırılması birçok hastalığın erken tanınmasına neden olur. Örneğin Çölyak Hastalığı gibi birçok hastalık, asıl olumsuz olarak etkiledikleri organ ya da dokulara ait şikâyetler ortaya çıkmadan boy kısalığına neden olarak çocuk polikliniklerine başvurabilmektedirler. Bu nedenle aileler, boy kısalığı olan çocuklarını asla ihmal etmemelidirler. 

Diğer önemli nokta boy kısalığının erken fark edilmesi ve araştırılması sonucu boy kısalığına neden olan hastalıkların erken tanınması ve tedavi edilmesi, çocukların tedavi başarısını arttırır. Ayrıca boy kısalığına neden olan hastalığın erken tedavi edilmesi de çocuğun ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek problemleri engeller veya en azından problemlerin şiddetini azaltmaktadır.

Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de, boy kısalığına neden olan hastalığın erken tedavi edilmesi, çocuğun erişkin boyunun kısa kalmamasına veya en azından boyunun olabildiğince uzun olmasına neden olmaktadır.

Bu nedenle hastalıkların erken tanısı için her boy kısalığı en erken zamanda araştırılmalıdır. Çocuklarımız ne kadar erken tanı alırsa o kadar uzun olabilir.

Bu makale 31 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya

    1972 yılında Elazığ’da dünyaya geldim.İlkokul,ortaokul ve liseyi Türkiye’nin küçük ve şirin bir şehri olan Elazığ’da bitirdim.     1989 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ne derece ile girerek 1995 yılında “Tıp Doktoru” ünvanını alıp,severek ve isteyerek seçtiğim mesleğime ilk adımımı attım.İlk görevimi 1997-1998 yılında 10. Zırhlı Tugay Baştabibi olarak Kırklareli Babaeski ‘de yaptım.      1998-2002 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D ‘da eğitimimi tamamlayarak 2002 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldum. Bu branşı seçmemdeki en büyük sebep; çocukları çok sevmem ve onların acı çekmelerine dayanamamdır.En büyük amacım ise,onların ifade edemedikleri sıkıntıları anlayıp,sağlıklı olarak yeniden hayata adapte olmalarını sağlamaktır.     2002-2004 yılları arasında Ardahan A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Boy kısalığı nedenleri
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube