Akut pankreatit

Akut pankreatititn ülkemizde en sık nedeni safra taşıdır. Diğer sık nedenler alkol, yüksek kolesterol seviyesi, ilaçlar ve travmadır. Ancak %5 kadar hastada neden bulunamayabilir. Kliniği ani başlayan ve giderek artan tüm karnı saran ağrıdır. Bulantı, kusma ve iştahsızlık kliniğe eşlik eder. Ağrı öne eğildikçe azalma eğilimindedir, bu nedenle hasta bu şekilde oturmayı tercih eder. Hastaların %80' inde ödematöz pankreatit olarak isimlendirilen, genellikle daha hafif seyirlidir. Ancak %5 kadar hasta çok ağır hatta bazen ölümle sonuçlanacak şekilde hastalığı geçirebilir. Kan değerlerinde amilaz ve lipaz değerinin en az 5 kat yükselmesi önemlidir. Bunun dışında enfeksiyon değerleri takip edilir. Tedavi mutlaka hastanede yatışı gerektirir. Ağızdan alım kesilip serum tedavisi verilir. Antibiyotik kullanımı her zaman gerekli değildir. Hastanın enfeksiyon şüphesi varsa ya da hastalık ağır geçiriliyorsa antibiyotik ilave edilir. Eğer safra taşı nedeniyle pankreatit oluşmuşsa mutlaka safra kesesi alınmalıdır. Alkol kullanımı kesilmeli ve kilo verilmelidir. Bir kez pankreatit geçiren hasta ömür boyu kontrol altına olmalıdır.

Akut pankreatit

Akut pankreatititn ülkemizde en sık nedeni safra taşıdır. Diğer sık nedenler alkol, yüksek kolesterol seviyesi, ilaçlar ve travmadır. Ancak %5 kadar hastada neden bulunamayabilir. 
Kliniği ani başlayan ve giderek artan tüm karnı saran ağrıdır. Bulantı, kusma ve iştahsızlık kliniğe eşlik eder. Ağrı öne eğildikçe azalma eğilimindedir, bu nedenle hasta bu şekilde oturmayı tercih eder.  Hastaların %80' inde ödematöz pankreatit olarak isimlendirilen, genellikle daha hafif seyirlidir. Ancak %5 kadar hasta çok ağır hatta bazen ölümle sonuçlanacak şekilde hastalığı geçirebilir. 
Kan değerlerinde amilaz ve lipaz değerinin en az 5 kat yükselmesi önemlidir. Bunun dışında enfeksiyon değerleri takip edilir.
Tedavi mutlaka hastanede yatışı gerektirir. Ağızdan alım kesilip serum tedavisi verilir. Antibiyotik kullanımı her zaman gerekli değildir. Hastanın enfeksiyon şüphesi varsa ya da hastalık ağır geçiriliyorsa antibiyotik ilave edilir. 
Eğer safra taşı nedeniyle pankreatit oluşmuşsa mutlaka safra kesesi alınmalıdır. Alkol kullanımı kesilmeli ve kilo verilmelidir. Bir kez pankreatit geçiren hasta ömür boyu kontrol altına olmalıdır.

Bu makale 12 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Bilge Baş

1977 Yılında Samsun-Bafra’da doğdu. 1993 yılında, 16 yaşında İstanbul Tıp Fakültesini il birincisi olarak kazandı. 1999 yılında fakülteden mezun olup, aynı yıl İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde İç Hastalıkları ihtisasına başladı. 2003 yılında Dahiliye Uzmanı oldu. 2008-2011 yılları arasında İzmir Katip Çelebi Tıp Fakültesinde Gastroenteroloji ihtisasımı yaptı. 2013 yılından beri Antalya’ da önce Atatürk Devlet Hastanesinde sonra Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yaptı. 2021 yılında Doçent unvanını kazandı. Şu an hem Antalya’ da muayenehaneside özel hekimliğe hem de Yakın Doğu Üniversitesinde öğretim üyeliğine devam etmektedir. İleri endoskopik işlemler diye tanımlanan Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD), Per oral Endoskopik Mukozektomi (POEM), Endoskopik Ultrason (EUS) , EUS eşliğinde biyopsi, Endoskopik Retrogra ...

Etiketler
Karın ağrısı yapan nedenler
Doç. Dr. Bilge Baş
Doç. Dr. Bilge Baş
Antalya - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube