31 mayıs dünya sigara bırakma günü

31 mayıs dünya sigara bırakma günü

Dünya Sağlık Örgütü'nün bağımlılık yasaları  verilerine göre bugün 16 yaşında sigara içen bir bağımlının 66 yaşına geldiğinde ( ölmediyse) hala sigara içiyor olacağı size de çok acı geliyor mu?Bu nedenle, uzun zamandır “EN İYİSİ HİÇ BAŞLAMAMAK” adı ile ilköğretim okullarına sigara bağımlılığına karşı sosyal savaş olsun diye konferanslara gidiyorum çünkü bağımlılık yerleştikten sonrası gerçekten zordur(ancak imkansız değildir ! ).

O halde ,nedir bu bağımlılık yasaları?

Yasa 1: Kişi bağımlısı olduğu maddenin zararını bizzat görmedikçe veya göreceğine emin olmadıkça o maddeyi bırakmakta isteksizdir:

Kişi zararlı olduğunu bildiği maddeyi neden içmeye devam eder? Bağımlıdır da ondan ! Peki, iç çatışmasını nasıl önler? İstediğim zaman bırakabilirm, komşumun büyük teyzesi 80 yaşında 50 yıldır içiyor, bir şeyi yok, yaşlılık hastalıkları olacak tabii, ben spor da yapıyorum, beslenmeme dikkat ediyorum, zaten az içiyorum filan diyerek kendini kandırmaya çalışır . Gerçekten sigara bırakma programımıza katılanların %90 ı bir zarar görmeye başladıklarını bildirerek ( yüzde 10 gibi ise aileye katılan-katılacak olan bebek nedeniyle) gelimişlerdir.

Yasa 2:Bağımlılık ömür boyudur :

Kişi yıllar sonra bile tek bir nefes çekse bağımlılığı uyanır .Başlangıçta az sayıda sigara istenen etkiler için yeterken giderek daha çok içilir ve yoksunluk belirtileri kendini gösterir .Tolerans ve yoksunluk belirtileri bağımlılığın özüdür.Yani:

Yasa3: Kişi bağımlısı olduğu maddeyi giderek daha fazla dozda almaya başlar.

Yasa4:Sigara bağımlığından kalıcı olarak kurtulmak için hangi metod olursa olsun %90 kişi birkaç kez bırakma denemesi  yapar.

Yasa 5: Kişi “BİR SİGARA İÇSEM NE OLUR Kİ? Diye düşünmeye başladığı anda iyileşme durmuş, geri dönüş süreci başlamıştır.

Yasa6 : Siga bağımlılığı, kronik, nüks eden ve uzun vadeli terk sağlanana dek tekrar tekrar savaşılması gereken bir hastalıktır.

İşte bu yasaları iyice anlamamız ve diğer bağımlılık yapan maddelerden ayırmadan sigara karşıtı  “ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞI” başlatmamız gerekmektedir. Sosyal kabul görmüş olan, birbirimize dostça ikram yaptığımız sigaranın içindeki 4000 çeşit zehiri, 50 tane kanser yaptığı kesin maddeyi ,sigara içindeki maddelerin yaptığı hastalıkları bilmeyen kaldı mı? Gittiğim ilkokul çocukları “aseton,siyanür,fare zehiri,radyoaktif madde, DDT...” diye ben söylemeden sayabildiklerine göre bilgi kısmı tamam, sıra bağımlılıkla mücadele yollarına ve metodlarına gelmiş durumda.

Hangi metodu, hangi yolu tercih ederseniz edin, en kısa zamanda sigarasız dünyaya geçiş yapın ! Gün bugündür !

2005 yılı istatistiklerine göre (SSV rakamları) 112.000 kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklardan ölmüştür ama en acısı bunların içinde PASİF İÇİCİLİKTEN ÖLEN BEBEKLER VE YAŞLILAR DA VARDIR,aynı yıl trafik kazalarından ölenler ise 35000 civarındadır.

Sigara canavarı ile savaşta geç kalmayalım, yalnızca irade yetmeyeceği için bağımlıları da küçük görmeyelim, tedavi olanaklarını bulalım, destek olalım.

SİGARAYA KARŞI ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞINDA ELELE 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. A. Sibel Akkol

Etiketler
31 mayıs dünya sigara bırakma günü
Dr. A. Sibel Akkol
Dr. A. Sibel Akkol
İzmir - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube