Yenidoğan bebek sünneti

Yenidoğan bebek sünneti

Tıbbi nedenler dışında yapılan sünnet için uygun olan dönemlerden bir tanesi de erken bebeklik dönemidir. 

Daha eski yıllarda, yeni doğmuş bebeklerin hiç ağrı hissetmediği şeklindeki bilgi ile, hemen doğum sonrası lokal anestezi kullanılmadan yapılan sünnet uygulamaları, bebeklerin bu dönemde de ağrı hissettiklerinin ortaya konması ile artık yapılmamaktadır.

Günümüzde en doğru kabul edilen uygulama, bebek 1 aylık olduktan sonra lokal anestezi uygulayarak yapılan sünnet işlemidir.

Sünnet, 1-4 ay arasındaki bebeklerde, genel anesteziye gerek kalmaksızın, sadece lokal anestezi ile, rahatlıkla yapılabilmektedir.

Lokal anestezi ile yapılan sünnetin avantajları, bebeğin genel anestezi almaması, anestezi için aç kalmasına gerek kalmaması ve genel anestezi açısından öncesinde kan tahlili gibi girişimlere ihtiyaç duyulmamasıdır.

Ancak ister lokal ister genel anestezi ile olsun, ideal olan uygulama, tüm sünnetlerin ameliyathane şartlarında yapılmasıdır.

Bu şekilde hem enfeksiyon riski çok azalır, hem de kanama gibi istenmeyen problemler ile neredeyse hiç karşılaşılmaz.

Sünnet öncesi bebeklerin mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir.

Bu muayenede bebeğin pipisinde, peygamber sünneti (hipospadias), eğrilik ya da dönüklük gibi sorunlar tespit edilirse, sünnetinin kesinlikle yapılmaması gerekir. Biraz daha büyük aylarda (6-7 aylık) genel anestezi altında yapılacak düzeltici cerrahi ile birlikte hem altta yatan sorun çözülür hem de sünnet yapılmış olur.

Ayrıca, sünnet öncesi muayenede, pipinin sünnet sonrası gömülü kalabilme olasılığı olduğu anlaşılırsa, yani pipi gömülü kalmaya yatkınsa, bu durumda da sünneti biraz daha büyük aylara ertelemek ve genel anestezi altında sünnet ile birlikte gömüklüğü de düzeltmek gerekir. Böylece sünneti sonrası ortaya çıkabilecek telafisi güç problemler, sünnet öncesi yapılan kısa bir muayene ile ortaya konup önlenmiş olacaktır.

Erken bebeklik döneminde yapılan sünnetlerin iyileşmeleri daha hızlı olmakta ve sünnet sonrası bakımları da, bebek henüz bezli olduğu için, çok daha kolay yapılmaktadır.

Sünnetten hemen sonra bezin kapatılmasında bir sakınca yoktur. Tercihan pipi açık bırakılır, bazen çıkarması çok kolay ince bir bant yapıştırılır. Pansumanı açmak da bebeklerin oldukça keyfini kaçıran ve ağrılı bir işlem olduğu için mümkünse çok sıkı bir pansuman yapmamak gerekir.

Sünnet sonrası 4-5 saat kadar lokal anestezinin etkisi devam ettiği için bu dönemde bebek hiç ağrı hissetmeyecektir. Ancak sünnet sırasında hareketsiz kaldıkları için bebeklerin çoğu sünnet sırasında ve sonrasında bir süre ağlayabilirler. Bu bebeğin ağrısı olduğu anlamına gelmez.

İlk gün gerekirse popodan fitil tarzında 1-2 kez ağrı kesici uygulanabilir.

Genellikle ağızdan antibiyotiği gerek olmaz ama pipi üzerine 3-4 gün süre ile antibiyotikli kremler sürülebilir.

Doktorun görüşü alınarak, sünnet sonrası 2-3. günlerde ılık suya oturtma şeklinde banyolara başlanabilir. Bir süre banyo sırasında o bölgeye sabun ya da şampuan gelmemesine dikkat etmek gerekir.

Bir hafta sonra bir kontrol yapılır.

Sünnet sonrası pipide, şişlik, kızarıklık, pipi başında kabuklanma ya da morluklar gibi sorunlar olabilir. Bunlar haftalar içerisinde giderek azalır.

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

Prof. Dr. Tarkan SOYGÜR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimi 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı bünyesinde yeni kurulan Çocuk Ürolojisi Ünitesi’nde görev almış olan Prof. Dr. Tarkan SOYGÜR, 2003 yılında Doçentlik, 2009 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 2000-2001 yılları arasında, University of Washington, Department of Urology bünyesindeki Seattle Children’s Hospital, Division of Pediatric Urology’de, Dr. Michael Mitchell ile birlikte lisanslı ve aktif olarak çalışmalar yapmıştır. Bu çalışma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı - Çocuk Ürolojisi Bölümü'nün gelişimi için ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bebek sünnet için uygun mu
Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür
Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür
Ankara - Çocuk Ürolojisi
Facebook Twitter Instagram Youtube