Vezikoüreteral reflü (vur)

Vezikoüreteral reflü (VUR) nedir? Vezikoüreteral reflü (VUR) idrarın mesaneden üreter (böbrekteki idrarı mesaneye ulaştıran kanal) ve böbreklere doğru geri kaçışına verilen isimdir.

Vezikoüreteral reflü (vur)

Vezikoüreteral reflü (VUR) nedir?

Vezikoüreteral reflü (VUR) idrarın mesaneden üreter (böbrekteki idrarı mesaneye ulaştıran kanal) ve böbreklere doğru geri kaçışına verilen isimdir. Geriye doğru kaçan idrarın toplayıcı sistem içinde ulaştığı yer ve oluşturduğu genişlemenin (hidronefroz) düzeyine göre 5 derecede değerlendirilir. 1. derece VUR en hafif, 5. derece VUR ise en ağır düzeydir. Yineleyen İYE olan çocukların % 25-50 sinde (ortalama %35) vezikoüreteral reflü vardır.


Vezikoüreteral reflü (VUR)’nün önemi nedir?

Vezikoüreteral reflü mesanedeki mikropların böbreklere taşınmasına neden olur ve böbrek enfeksiyonu ( piyelonefrit) gelişimi kolaylaşır. Tekrarlayan İYE olan çocukların % 25-50 sinde (ortalama %35) VUR vardır. Akut piyelonefrit ve bunun sonucunda oluşan böbrek skarı VUR’un şiddetine bağlıdır. Böbrek skarıda çocukluk ve erişkin yaşta görülen hipertansiyonun bir kısmından, idrarda protein atılımının artışından sorumludur. Ayrıca ülkemizde kronik böbrek yetmezliği nedenlerinin başında çocukluk döneminde doğru tanı konamamış, doğru tetkikler ve tedavi yapılmamış tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve buna eşlik eden VUR gelmektedir. Ancak VUR olgularının tümünde böbreklerde skar denilen hasarlanma olmayabilir. Yeni skarların oluşması enfeksiyonun varlığı gereklidir. Akut pyelonefritin erken döneminde başlanan antibiyotik tedavisiyle böbrek hasarının önlenebilir. Bu nedenle VUR’lu bir çocukta enfeksiyon geçirmesine engel olmak çok önemlidir.


Vezikoüreteral reflü (VUR) saptanan bir çocuğun izlemi nasıl yapılmalıdır?

VUR’u olan hastalarda skarlasma idrarın steril tutulmasıyla önlenebilir. Bu nedenle VUR olan çocuklarda uygulanacak koruyucu tedaviler VUR kaybolana kadar uygulanmalıdır. Hekimin belirlediği sıklıkta idrar tetkiki, idrar kültürü ve diğer tetkikler tekrar edilmelidir. VUR olan çocukların çoğunluğunda kendiliğinden düzelme olabilir. Ancak bir kısım hastada takip sırasında açık veya endoskopik cerrahi düzeltmeler gerekli olabilir.

Bu makale 14 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Meral Torun Bayram

Doç. Dr. Meral Torun Bayram, 1979 Konya doğumludur. İlkokulu Malatya 12 Eylül İlkokulu’nda, ortaokulu İstanbul Kartal Lisesi ve Diyarbakır Ali Emre Ortaokulu’nda, liseyi Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesi’nde okumuştur. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasımı Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde tamamlamıştır. İkinci uzmanlığımı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı’nda tamamladıktan sonra mecburi hizmetimi Urfa Çocuk Hastanesi’nde yapmıştır. 2015 yılında Çocuk Nefroloji Doçenti ünvanını almıştır. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı’nda öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir. Özellikle çocukluk çağında görülen idrar yolu enfeksiyonu, gece gündüz idrar kaçırma ve diğer işeme bozuklukları, hematüri (idrarda kan görülmesi) ...

Etiketler
Vezikoüreteral reflü belirtileri
Doç. Dr. Meral Torun Bayram
Doç. Dr. Meral Torun Bayram
İzmir - Çocuk Nefrolojisi
Facebook Twitter Instagram Youtube