Varis tedavisi

Varis Tedavisi

Varis tedavisi

VARİS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu Estetik Plus Dergisinin  güncel varis tedavisi ile ilgili sorularını cevapladı.

Varis Nedir?

Varis bir toplardamar hastalığıdır. Toplardamar kirli kanı kalbe taşıyan damarlarımızdır. Toplardamarın içinde kanın kalbe gitmesini sağlayıp geri kaçmasını engelleyen kapakçıklar bulunmaktadır. Bu kapakçıkların bozulması ve buna bağlı kanın ayaklara doğru geri kaçması varishastalığının temel nedenidir. Geri kaçan kan cilt altındaki kılcal damarları genişletir bu genişlemiş toplardamara varis denir.

Varis Nedenleri Nelerdir?

Genetik faktör en sık görülen nedenlerden biri olup ailesinde varis olan bir kadın eğer önlem almamışsa hayatının ilerleyen döneminde varis sorunu yaşayacaktır. Bunun yanı sıra çoklu doğumlar, hormonlar, uzun süreli ayakta durmayı gerektiren bazı meslek grupları, geçirilmiş damar pıhtılaşmaları nedenler arasında sayılabilir.

Varis Ne Tür Yakınmalara Yol Açar?

En sık yakınma nedeni özellikle genç kadınlarda kozmetik sorunlar olmakla birlikte bacaklarda kasılma, ağrı, dolgunluk, kramp, huzursuzluk, şişlik, renk değişiklikleri ve iyileşmeyen yaralara yol açabilir.

Varis Tedavisi Neden Önemlidir?

Hastaların kozmetik bir sorun olarak yaklaştığıvaris aslında ilerleyici bir hastalıktır. Tedavi edilmezse ayak beslenmesi etkilenir,  ayakta renk değişiklikleri ve iyileşmeyen yaralar oluşabilir. Kangrene kadar gidebilir. Büyük boy varisleriçerisinde oluşan pıhtılaşmalar damar tıkanıklıklarına yol açıp akciğerlere pıhtı atabilir.

Varis İçin Risk Grubunun Kadınlar Olduğu Doğru mu?

Kadınlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Kadınlardaki hormon sirkülasyonu varis gelişimini hızlandırmakta ve bu sebeple kadınlarda daha sık olarak görülmektedir.

Varis Tedavisinde En Doğru Şekilde Planlama Nasıl Yapılmalı?

Göz ile teşhis edilebilse de renkli Doppler ultrasonografi ile varise yol açan neden ortaya konur ve tedavi varise yol açan temel nedene göre planlanmalıdır.

Doppler yaptırmadan varis tedavisine başlamayın ve başlatmayın.

Kaç Tür Varis Tedavisi Vardır?

Cerrahi ve termoablasyon (yüksek ısı kullanılarak damarın kapatılması, en sık uygulananı lazer tekniği) iki temel tedavi yöntemidir. Cerrahi tedavide başarı oranı düşük ve tekrarlama riski yüksektir. Lazer yönteminde ise başarı oranı çok daha yüksektir.

Hangi Tür Lazer Teknikleri Variste kullanılmaktadır?

Endovenöz (EVLT) ve transdermal lazer teknikleri kullanılmakta olup variste asıl tedavi yöntemi cerrahi yöntem yerine uygulanan endovenöz lazerdir.

Varis Tedavisinde Endovenöz lazer (EVLT) nasıl uygulanır ?

Doppler ultrasonografi ile toplardamar görülerek, girişimsel radyoloji yöntemiyle damar içine lazer fiberi yerleştirilir. Toplardamar çevresine lokal anestezi uygulanır. Lazer fiberinden ısı verilerek, fiber yavaş çekilir ve damar kapatılır. Kapatılan damar zaman içinde vücutta kaybolur.

Lazer tedavisinde başarı oranı yüzde 95 civarındadır. Cerrahi yönteme göre avantajları; tekrarlama riskinin çok daha düşük olması, hastada ameliyat izi oluşturmaması, genel anestezi gerektirmemesi ve işlem sonrası aynı gün normal hayata hemen başlanabilmesi.

VarisTedavisinde Köpük Tedavisi ve Transdermal Lazer Ne Zaman Uygulanır ?

Lazer  (EVLT) ile temel neden tedavi edildikten sonra orta çaplı varislerin içerisine tek tek girilip köpük enjekte edilip damarların büzüştürülerek kapanmaları sağlanır. Kılcal varislere de direkt cilttentransdermal lazer tedavisi uygulanır.

Varisten korunma, Varissiz Bir Hayat İçin Neler Yapmalıyız?

Varisten korunmak için çok hareket edin, uzun yolculuklarda birkaç adım atmaya çalışın

Henüz sizi rahatsız etmeyen gözle görülür varisleriniz var ise uzun yolculuklarda varis çorabı giyinin

Her gün 30 dk bacaklarınızı vücut seviyenizin yukarısında tutun, mümkünse bunu ayaklarınızı bir yere yaslamadan yapınır.

Sıcak banyo, hamam, sauna, solaryumdan kaçının

Duştan sonra bacaklarınızı soğuk suyla yıkayın

Bacak bacak üzerine atarak oturmayın

Dar kıyafetlerden, yüksek topuklu dar ayakkabılardan kaçının

Beslenmenize dikkat edin, mümkün olduğunda taze sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet uygulayın, kabız kalmamaya dikkat edin.

Stresten uzak durun

Spor hem bacaklarınızın hem de sağlıklı yaşam için sizin en iyi dostunuzdur bunu unutmayın

www.mutlucihangiroglu.com/varis-tedavisi_r_tr_14_.aspx

Bu makale 20 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Çukurova Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra mecburi hizmetini gerçekleştirmiştir. Askerlik hizmeti sırasında askeri hastanenin aktif ve motive acil hekimi olarak çalışmıştır.  Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim dalında  uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra  West General Hospital, İskoçya’ da Dr. Sellar’ ın yanında çalışmıştır. İlk kez burada GDC koili ile ilgili tecbüre edinme fırsatı olmuştur.  Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Fırat Üniversitesi'nde Girişimsel Radyoloi Bölümü'nün kurucusudur. Justus-Liebig Universitesi Almanya'da  ilk superior vena cava stentleme yöntemini tecbüre etmiştir. Chicago’ da hem MR konusunda hem de girişimsel radyolojide  tecrübelerini pekiştirmiştir. Nöroradyolojinin dünya çapıdan duayenleri olan Prof. Ramsey, Prof. Huckman, Prof. Osborn ile  çal ...

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
İstanbul - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube