Tüp bebekte kök hücre tedavisi

Tüm dünyada, çiftlerin yaklaşık %8 ila %12'si infertilite probleminden etkilenmektedir. Ancak tıp bilimindeki son gelişmeler, özellikle kısırlık tedavisinde yaşanan gelişmeler, sorunun sıklığını büyük ölçüde azaltmıştır. Tüp bebek tedavisi birçok buluş ve yenilikle çiftlerin bebek sahibi olmaları için iyi bir alternatiftir.

Tüp bebekte kök hücre tedavisi

Tüm dünyada, çiftlerin yaklaşık %8 ila %12'si infertilite probleminden etkilenmektedir. Ancak tıp bilimindeki son gelişmeler, özellikle kısırlık tedavisinde yaşanan gelişmeler, sorunun sıklığını büyük ölçüde azaltmıştır. Tüp bebek tedavisi birçok buluş ve yenilikle çiftlerin bebek sahibi olmaları için iyi bir alternatiftir. Yeni geliştirilen formüller arasında “IVF’te kök hücre tedavisi” dünya çapında çok ses getiren bir tedavi şekli oldu. Herhangi bir komplikasyon olmadan farklılaşmamış hücreler oluşabildiğinden, geleneksel prosedürden çok daha etkilidir.

Kök Hücreler: 

Özünde, kök hücreler kişinin vücudunun hammaddesi olarak kabul edilir. Belirli bir koşulda daha işlevsel hücreler üretme yeteneğine sahiptirler. Çoğu durumda, yavru hücreler, belirli bir işlevi olan özel bir hücre haline gelir. Ancak nadir durumlarda bu hücreler başka bir kök hücreye de dönüşebilir. Böylece doğal olarak yepyeni bir hücre türü üretme yeteneğine sahip olacaklardır.

Kök hücreler yepyeni bir hücre türü yaratma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, biz bu hücreleri kısırlıktan muzdarip insanlar için etkili bir alternatif terapötik ajan olarak görüyoruz. 

Bu hücreler farklılaşma yaratmak için yüksek bir potansiyele sahip olma eğilimindedir. Böylece, laboratuvar sayesinde bizler bu hücreleri embriyonik, yumurtalık, endometriyal veya mezenkimal kök hücrelere ayırabiliriz.

Bu hücreler ayrıca in vitro olarak oosit ve spermatozoa oluşturmak üzere farklılaştırılabilir ve klinik olarak kullanılabilir. Bununla birlikte, prosedür hala çalışmalarda en erken aşamadadır. Bu nedenle, uzmanların gerçek faydayı bulmak için çok daha fazla araştırma yapması gerekecektir.

 

Kök hücre türleri

Kök hücreler genellikle çeşitli kategorilere ayrılır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz

  • Embriyonik: Bu tip kök hücreler genellikle 3-5 günlük insan embriyolarından elde edilir. Bizler, infertilite sorununu tedavi etmek için in vitro fertilizasyon (IVF) sırasında bunları toplayabilir. Bu yöntemde döllenme işlemi kadın bedeni yerine laboratuvar ortamı gerektirir. Bu hücreler, kişinin vücudunda hemen hemen her tür işlevsel hücre oluşturabilir.
  • Embriyonik Olmayan: Bu hücreler genellikle ya gelişmiş bir organdan ya da vücudunuzdaki bir dokudan kaynaklanır. Bu nedenle çoğu durumda aynı doku veya organ hasar gördüğünde onarma işine katılırlar. Örneğin, hematopoietik kök hücreler genellikle kemik iliğinde kalır ve yeni WBC, RBC ve diğer herhangi bir kan hücresi türünün üretilmesine yardımcı olur. Kemiklerdeki hafif hasarı da tedavi edebilirler.
  • İndüklenmiş Pluripotent : Bu tür kök hücreler, bilim adamları tarafından bir laboratuvarda oluşturulur. Daha yüksek bir potansiyele sahiptirler ve hemen hemen her tür vücut hücresine farklılaşabilirler. Bu nedenle uzmanlar  şu anda kısırlıkla ilgili sorunları tedavi etmek için bu hücreleri kullanmayı amaçlıyorlar.

 

Kök hücre kaynakları

Kök hücreler insan vücudunun her yerinde bulunur. 

 

  • Amniyotik sıvı
  • Göbek bağı
  • Kemik iliği
  • Allogreft
  • Yağ dokusu

 

Kök hücre tedavisi prosedürü

Kök hücre tedavisi prosedürü, başta kan kanseri olmak üzere kanser tedavisinde çok daha yaygındır. Genellikle bir kişinin kemik iliğinin nakli sırasında yapılır. Ancak son yıllarda bizler bu yöntemi kısırlık tedavisinde de uygulamaya çalışıyoruz.

Bununla birlikte, uygulamamızdaki prosedür ve kullanılan teknikler oldukça kişiye özgüdür. 

 

Erkek Kısırlığına Kök Hücre Tedavisi: Özünde, erkek kısırlığına yönelik kök hücre tedavisi, spermatogenez prosedürü ile yapılır. İşlem, haploid spermlerin germ hücrelerinden testis tübüllerine kadar gelişmesine yardımcı olur. Kök hücrelerin mitotik bölünmesiyle başlar ve testislerin normalden daha fazla sperm hücresi üretmesine yardımcı olur. Bu sayede hastanın sperm sayısı oldukça artabilir. Böylece kısırlığın etkisi de yavaş yavaş azalmaya başlar. Her şey yolunda giderse, çift önümüzdeki birkaç yıl içinde hamile kalmayı başarabilir.

Kadın Kısırlığına Kök Hücre Tedavisi: Kök hücre tedavisi kısırlık sorunu yaşayan kadın topluluğu için de faydalı bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Oosit üretimi ve yumurtalık hücresi üretimi oluşturmada yardımcı olabilir. Bu şekilde, genel doğurganlık seviyeleri büyük ölçüde artabilir. Ayrıca rahmin dokularını da onarabilir ve organın uygun şekilde sağlıklı hücreler üretmesine yardımcı olabilir. Bu sayede kadınlar kısırlık durumundan kurtularak annelik yolunda önemli bir adım atabilir.

 

Kök hücre tedavilerinde kullanılan teknik

Kök hücre tedavisinde kullanılabilecek birkaç spesifik teknoloji vardır. 

  • Süspansiyon Teknolojisi: iPSC'ler, terapötik avantajları nedeniyle normal hücrelerden çok daha fazla dikkat çekme eğilimindedir. Bunlardan indüklenmiş Pluripotent hücreleri elde etmek için süspansiyon teknolojisi tercih edilir.
  • İnhibitör Farklılaştırma Yöntemi: Süspansiyon teknolojisinden farklı olarak bu yöntem öncelikle mezenkimal hücreler oluşturmak için kullanılır. Bizler bu işlemle yağ veya kemik iliği hücrelerinden kök hücreleri ayıklayabiliriz.

 

Kök hücre teknolojisinin avantajları & Tüp bebek hastalarına neler sunuyor?

Kök hücre tedavisinin birincil kullanımı, kan kanseri tedavisinde çok daha belirgindir. Ancak günümüzde uzmanlar kalp damar hastalıklarını tedavi etmek için de kullanmaktadır. Yara dokularındaki hasarı geri döndürmeye ve kalbin sağlığını yeniden kazandırmaya yardımcı olur. Ayrıca kesiklerin ve yaraların oldukça hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olabilir.

IVF'de bu prosedür, tedavinin etkinliğini oldukça hızlandırabilir. Erkek topluluğu için dokuları onararak sperm üretimi sorununu çözebilir. Tersine, kadın için rahmin ve yumurtalıkların sağlığını iyileştirmeye ve onu çok daha etkili hale getirmeye yardımcı olabilir.

 

Bu makale 19 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Emin Mutlu

Op. Dr. Ahmet Emin MUTLU, 1982 yılında Kayseri'de doğmuştur. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2005 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını aynı üniversitede yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. 2016 yılına kadar Üreme Sağlığı, endoskopik - laparoskopik cerrahi ve tüp bebek alanında çalışmalarını sürdürmüştür. 2017 - 2018 Yılları arasında Prof. Dr. Tayfun Bağış ve Prof. Dr. Mehmet Cincik gibi Tüp Bebek ve Genetik alanında deneyimli hocalarla çalışmış, İstanbul Acıbadem Altunizade Hastanesi'nde tüp bebek temel eğitimini tamamlamıştır. Bu dönemde İstanbul’da birçok klinikte araştırma ve gözlemlerine devam etmiş, Tekrarlayan Tüp Bebek başarısızlığı konusunda deneyim kazanmış ve PRP uygulama eğitimi almış olup mesleki çalışmalarına ise, Kayseri Hüma Kadın Hastal ...

Etiketler
Tüp bebek uygulaması
Op. Dr. Ahmet Emin Mutlu
Op. Dr. Ahmet Emin Mutlu
Kayseri - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube