Tüp bebek tedavisinde beslenme hakkında

Tüp bebek tedavisinde beslenme hakkında

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu tüp bebek tedavisinde beslenme alışkanlıkları büyük önem taşıyor. Tüp bebek uygulamalarında anne adaylarının takip eden 120 güne dikkat etmesi gerekir. Sperm ve yumurtanın üretilmeye başlanmasından, yumurtlama ve döllenme aşamasına kadar geçen süre yaklaşık 120 gün sürüyor. Bu süreçte beslenme başarı şansını arttıracaktır. Klasik Türk mutfağı beslenme düzenine geri dönmeleri, bol sebze ve meyve tüketmelerini öneriyoruz. Ayrıca domates, kırmızı biber, portakal, greyfurt gibi sebze ve meyveleri de bolca yiyebilirler.

TÜRK MUTFAĞI BESLENME DÜZENİNİ TERCİH EDİN

Şekerli (hamur işleri, makarna pilav ve tatlı) yağlı ve proteinden (et ürünleri; sucuk, salam vb.) zengin beslenmemeleri; fastfood ve hazır besinlerden uzak durmaları, kebap döner ve ızgara gibi hem proteinden zengin hem de yüksek ateşe maruz kalmış besinleri mümkün oldukça az tüketmeleri, klasik Türk mutfağı beslenme düzenine geri dönmeleri, bol sebze ve meyve tüketmelerini önermekteyiz. Özellikle güçlü antioxidan içerikleri olan C vitamin ve Likopen den zengin meyve ve sebzeler; domates, kırmızı biber, portakal, greyfurt vb. bolca tüketmelerini öneriyoruz.

ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURUN

Sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan kesinlikle vazgeçilmeli. Beslenmenin düzenlenmesi, sigara ve alkol den uzak durulması fiziksel aktivitenin arttırılması; tedavinin etkinliğinde ve başarısında en az yumurta ve sperm gelişimini uyaran ilaçlar kadar etkindir. Spor ve egzersiz sperm ve yumurta üretimi için gerekli olan androjen hormonları üretimini arttırarak olumlu katkıda bulunmaktadır. Özet olarak hastalarımızın günümüz yaşam ve beslenme alışkanlıklarından vazgeçmelerini, doğal beslenmelerini, daha az ve kalorisi daha düşük besinler tüketmelerini daha çok hareket etmelerini öneriyoruz. Tüp bebek tedavisinde yumurta gelişimini sağlayan ilaçlara yanıt alamadığımız, yumurta kalitesi bozulmuş, döllenme ve embrio gelişiminde sorun yaşanan veya daha önce tekrarlayan başarısız tüp bebek uygulamaları olan hastalarımızın beslenmelerini düzenleyerek ve antioxidan etkisi olan ilaçlar kullanarak olumlu sonuç alabilmekteyiz. Sperm ve yumurtanın üretilmeye başlanmasından, yumurtlama ve döllenme aşamasına kadar geçen süre yaklaşık 120 gün sürmekte olduğu için, özellikle başarısız tüp bebek öyküsü olan çiftlerde bu süreçte beslenmenin düzenlenmesi ve antioxidan tedavinin uygulanması, sonrasında tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttıracaktır.

Bu makale 23 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hasan Tahsin Sanisoğlu

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Tıp Eğitimini tamamlayan Op. Dr. Hasan Tahsin Sanisoğlu Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Uzmanlığını tamamlamıştır.Tüp bebek, İnfertilite, Kısırlık, Üreme Sağlığı, Endoskopik Cerrahi, Laparaskopik Cerrahi, Histereskopik Cerrahi ve Kadın Doğum doğrudan Uzmanlık alanlarıdır.

Başlıca İnfertilite ile ilgili Kongre ve Sertifikaları bulunan Op. Dr. Hasan Tahsin Sanisoğlu Medical Park Trabzon Karadeniz Hastanesi'nde çalışmalarını sürdürmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Yeterli beslenme
Op. Dr. Hasan Tahsin Sanisoğlu
Op. Dr. Hasan Tahsin Sanisoğlu
Trabzon - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube