Stres yönetimi ve akupunktur

STRES YÖNETİMİ VE AKUPUNKTUR

Stres yönetimi ve akupunktur

Stres nedir?

Stres, vücudun çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği cevaptır. Stres, fizyolojik ve psikolojik olmak üzere ikiye ayrılabilir. Fizyolojik stres (cerrahi , enfeksiyon, aşırı ses ve ışık, açlık, soğuk vs) beyin- adrenal bezi ekseni üzerinden etki gösterirken, psikolojik stres varlığında limbik sistem de etkilenir. Limbik sistem ; davranışsal tepkiler, motivasyon, uzun süreli bellek, ve koku alma duyusu gibi çeşitli fonksiyonlardan sorumludur. Bu nedenle uzun süreli psikolojik strese maruz kalmakla davranış değişiklikleri, günlük işlere karşı isteksizlik, motivasyon kaybı,odaklanamama, hafızada zayıflama gibi belirtiler ortaya çıkar. Kişi kendini kaygılı, öfkeli, mutsuz ve huzursuz hissedebilir. Bu durum iş gücü kaybına neden olurken, bireyin aile ve sosyal yaşantısına da olumsuz yansır.

Kronik stres sonucu çeşitli organ fonksiyon bozuklukları da görülür. Kabızlık, irritabl bağırsak sendromu (IBS), reflü özofajit, allerji, ürtiker, migren, nedeni bulunamayan baş, boyun, bel ağrısı, fibromiyalji, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları ile oluşan şişmanlık veya aşırı zayıflık, trigeminal nevralji gibi hastalıkların nedeni olabilir.

Stresle başetmek için yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri nelerdir?

  • Beklentinizi makul tutun : Günlük yaşamdaki bazı olayların zorlukları olabileceğini baştan kabul ederek, bu zorlukların o işin doğal gereği olduğunu benimseyerek dayanıklılığınızı arttırmış olursunuz. Örneğin trafiğe çıkmadan önce burada geçireceğiniz zamanı aşağı yukarı baştan belirlemek sizi daha az yoracaktır.
  • Mükemmelliyetçi olmaktan uzak durun
  • İşden çıktıktan sonra işle ilgili sorunları düşünmeyin
  • Yapmaktan hoşlandığınız bir hobiniz olsun ve buna düzenli zaman ayırın
  • Pozitif düşünün. Karamsarlık, üzgün hissetme, endişali olma gibi ruh hallerinin size bir katkı sağlamayacağını unutmayın.
  • Hoşlandığınız bir sporu düzenli yapın.
  • Hayatınızda mizaha yer açın. Bazen olaylara mizahi tepkiler verip hem kendinizi  hem karşı tarafı rahatlatın.
  • Gün içinde aklınıza geldikçe derin ve uzun nefesler alıp verin. Başlangıçta aklınıza gelmesi için kendinize bir hatırlatıcı belirleyin.
  • Ayda bir kez akupunktur seansı almak bozulan enerji dengenizi yerine getirir. Kendinize sağlığı hediye edin!
  • Ve unutmayın gülümsemek en iyi ilaçtır !

Akupunktur stres ile başetmede nasıl etkili olur?

Akupunktur; limbik sistemin çalışmasını düzenleyerek ,vücudu strese karşı dirençli hale getirir. Kişi daha önce aşırı tepki verdiği stres faktörlerine karşı daha dayanıklı olur. Limbik sistem otonom sinir sistemi üzerinden organ fonksiyonlarımızı yöneten bölgedir. Otonom sinir siteminin düzenlenmesiyle  ve Sempatik ve Parasempatik Sinir Sisteminin  dengeli çalışmasıyla bu fonksiyonel sorunların da tedavisi sağlanır.

Akupunkturun mutluluk hormonu olarak bilinen Serotonin ve Endorfin seviyelerini arttırdığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Bu hormonların artışı ile  kişi kendini daha mutlu, huzurlu , kaygıları azalmış hisseder.

Hayatın içinde herbirimiz stres faktörlerine maruz kalıyoruz. Ancak bunun bedenimizde strese dönüşüp dönüşmemesi bize bağlı. Aynı olumsuz olayı (kaza, kayıp vs)  yaşayan iki kişinin verdiği tepki aynı olmamaktadır. Olaylar karşısında uygun tepkiyi vermek ve kendimizi stresin etkilerine karşı korumak için Akupunktur bizlere gereken desteği başarı ile sunar.

Bu makale 26 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Gülşah Yurtseven

1977 Ankara doğumluyum. İlköğrenimimi Ankara’da tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinden 2000 yılında mezun oldum. Hekimlik görevimi devlette çeşitli yerlerde yaptıktan sonra,  Yoga ve  Akupunktur gibi kadim tedavi yöntemlerini araştırmaya başladım. 2006 yılında Uluslararsı Yoga Federasyonundan Yoga Eğitmenliği diplomamı aldım. Sağlık Bakanlığının Akupunktur, Kupa Tearapi (Hacamat), Ozon Terapi eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarımı aldıktan sonra Ankara Çukurambarda’ki kliniğimde, Kişiye özel tıp anlayışı içerisinde Batı tıbbını ve Tamamlayıcı Tıp yöntemlerini birarada kullanarak hastalarıma bütüncül bir yaklaşım ile tedavi sunuyorum

Etiketler
STRES YÖNETİMİ VE AKUPUNKTUR
Dr. Gülşah Yurtseven
Dr. Gülşah Yurtseven
Ankara - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube