Sosyal medya ilişkilerimizi nasıl etkiliyor?

Teknoloji çağında olmamız nedeniyle özel yaşamımızda, alışkanlıklarımızda ve sosyal yaşamımızda bazı değişiklikler oldu. Akıllı telefonlar bir yandan iletişimi kolay hale getirirken, sosyal medya da sosyal ilişkilerimizi etkilemeye başladı. Sosyal paylaşımlar ve cep telefonlarıyla uzaklar yakın olurken; özel yaşamın çizgileri de gün geçtikçe daha çok ihlal olur hale geldi. Sosyal medyanın ilişkilere etkisi öyle bir hal aldı ki, artık çiftler romantik ilişkilerini sosyal medyada paylaşmazlarsa kendilerini neredeyse eksik hissediyorlar. Yaşamımızın bu denli odağında bulunan sosyal medyanın duygusal ilişkileri nasıl etkilediği konusu sık sık gündeme geliyor. Sosyal medya ve ilişkiler üzerindeki etkisi fark edilmese de olumsuzluklar olarak karşımıza çıkıyor.

Sosyal medya ilişkilerimizi nasıl etkiliyor?

Sosyal Medyada İlişkiler Nasıl Yaşanıyor?

Eskiden çiftler birbirine randevuya geç kaldıklarında, yüz yüzeyken susarak sohbet etmediğinde, gözünün içine bakarak güzel sözler söylemediğinde ya da yan masadaki birine baktığında gönül koyardı. Sosyal medyanın ilişkilere etkisi sayesinde şimdi ise çevrimiçi olup mesaja cevap vermemek, mesajları görmesine rağmen okumamak, bir başkasının fotoğrafını beğenmek veya takip etmek ilişkileri çiftlerin birbirine öfkelenmesi, hatta küsmesi için en geçerli sebepler haline geldi. Sosyal medya ve ilişkiler öylesine iç içe bir hal aldı ki; elimizden telefonlar düşmez, sosyal medyadan yarım saat ayrı kalınsa dünyayı kurtaramadık zanneder olduk.

Sosyal Medyanın İlişkilere Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Sosyal medyadaki asılsız haber paylaşımlarının, gereksiz resim ve içeriklerin psikoloji bozan etkilerinin yanı sıra ilişkiler üzerindeki en büyük etkisi iletişimsizlik olarak açıklanabilir. Her ne kadar sosyal medya ile sürekli online olup partnerimizle görüşebilsek de, bu görüşmeler gerçeklikten uzak… Yüz yüze konuşmak ve göz temasında bulunmak kişilerin birbirini çok daha yakından tanımalarını sağlar. Sosyal medyanın ilişkilere etkisi ile birbirini tanıyamayan çiftler ve sağlıksız ilişkiler giderek arttı.

İlişkilerde Yapılan Sosyal Medya Hataları

Sosyal medya ve ilişkiler üzerine söyleneceklerin başında yapılan hatalar gelir. Bu hatalar kısaca şu şekilde sıralanabilir.

Tartışmaların mesajlaşarak yapılması

Özeldeki tartışmalarla ilgili yapılan paylaşımlarla diğer kişilerin de dahil edilmesi

İlişkilerde her anın sosyal medyada paylaşılması

Partnerin sosyal medya paylaşımlarının ilişkide tartışma konusu olması

Sosyal medya arkadaşlarını, gerçek hayattaki arkadaşlara tercih etmek

Evde, işte, yemek yerken, film izlerken, arkadaşlarla vakit geçirirken, kısacası her an ulaşılabilir olmak

Fazla Sosyal Medya Kullanımı Psikolojik Destek Gerektirir mi?

Sosyal medyanın bahsi geçen zararları ilişkileri olumsuz etkiler. Siz ya da partneriniz gereğinden fazla sosyal medyada zaman geçiriyor, önemsiyor, odak noktanız haline getiriyorsanız psikolog desteği almanız gerekir. Gerçek ilişki şeklinin online ilişkiler olmadığını bir uzmandan yardım alarak öğrenirseniz duygusal ve diğer tüm ilişkileriniz çok daha yolunda ilerleyecektir.

 

Bu makale 4 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Sefa Mutlu Özdemir

Ümraniye (Çarşı) Danışmanlık Merkezi'nde hizmet vermektedir.

Etiketler
Sosyal Medya İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor?
Uzm. Kl. Psk. Sefa Mutlu Özdemir
Uzm. Kl. Psk. Sefa Mutlu Özdemir
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube