Şeker ve çürük

Şeker ve çürük ilişkisi

Şeker ve çürük

🍭🍰🍫Şeker tüketimi ağız içindeki doğal bakteriyel dengeyi çürük oluşturan kariyojenik bakterilerin artışına doğru kaydırarak, bu bakterilerin şekeri metabolize etmesine ve dişlerdeki minerallerin kaybına yani demineralizasyonu başlatan asitlerin üretimine sebep olur. 

Gün içerisinde tekrar eden şeker alımı, asit ataklarının sıklığının artmasına neden olarak diş çürüğü gelişimi riskini arttırmaktadır.

NE YAPMALIYIZ?

✅ Tüketilen serbest şeker miktarı ve sıklığı azaltılmalıdır.

✅Her tür taze meyve ve sebzenin, kabuklu yemişlerin, tohumların yiyeceklerin tüketimi teşvik edilmelidir.

✅Ara öğünlerde şekerli, yapışkan gıdalar ve asitli içecekler yerine kuruyemiş, meyve gibi yiyecekler tüketilmelidir.

✅Diş fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda ağız çalkalama ya da elma, peynir gibi ağız ortamını nötralize etmeye yardımcı olan yiyecekler tüketilebilirsiniz. 

✅Su ve süt ürünlerine şeker ilave etmeden tüketimi sağlanmalıdır.
 

Bu makale 10 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. K.Görkem Ulu Güzel

İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara Polatlı’da tamamladıktan sonra 1999 yılında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni kazanmıştır. 2004 yılında mezun olduktan sonra Süleyman Demirel Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği A.D. da doktora eğitimine başlamıştır. 2011 yılında Çocuk Diş Hekimi unvanını kazanmış 2013 yılına kadar aynı fakültede çalışmıştır. 2013 yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde öğretim üyesi olarak atanmış ve 2019 yılında Doçent olmuştur. Halen aynı fakültede ve kendi muayenehanesinde çalışmaya devam etmektedir. Alanında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı çalışması olan Doç. Dr. Görkem Ulu Güzel çocuk ve koruyucu diş hekimliğinin tüm alanlarında 17 yıldır çalışmakta olup, Genel anestezi ve sedasyon altında diş tedavileri,  Diş kırıkları ve Ağız/Çene yaralanmaları,  çocuk ...

Etiketler
Beslenme de şeker tüketim
Doç. Dr. K.Görkem Ulu Güzel
Doç. Dr. K.Görkem Ulu Güzel
Aydın - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube