Ruhsal travma

Ruhsal travma

1. Travma nedir, Ne değildir? 
2. Travmaya sebep olan olaylar nelerdir 
3. Psikoterapistler ve psikanalistlerin Bu konuda görüşleri nelerdir(hanna Levenson James Masterson kenberg 
4. Kuramların travma hakkında yaklaşımları nelerdir 
5. Travma örnekleri 
6. Post travmatik stres bozukluğuı ve travmanın birbirinden farkları ortak özellikleri nelerdir 
7. Travmanın tedavi yaklaşımları nelerdir 
8. Travma ruha neler yapar? 
9. Tedavi metotları nelerdir? 
10. Travma tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususlar? 
11. Travma tedavisinde süreç nasıl devam eder 
12. İyileşmenin belirtileri nelerdir? 
13. Ruhsal travmayı anlamak? 
14. Travma Beyni Nasıl etkiler? 
15. Günlük hayattaki travma örnekleri? 
16. Konu hakkındaki yayınlar yazarlar kitaplar belgeseller 
17. Aydınlatılan noktalar, Aydınlatılmayan yerler nelerdir? 

Travma ani beklenmedik Olaylardır.

Travma dıştan gelir.

İnsanlar Travmaya farklı tepkiler verirler. Verdikleri tepkiler Patolojinin kendisi değildir. İnsanlar travmaya Nasıl tepki verirler?

İnsanlar travmadan nasıl etkilenirler?

Travmayı kolaylaştırıcı faktörler nelerdir?

Tüm canlılar doğarlar büyürler ve ölürler. Bu optimal Bir çizgidir. Doğal akışında herşey iyi gittiğinde kişi Abraham Maslow ‘un kendini olgun insan yapma potansiyeline sahiptir.

Doğal akış insan yavrusunun güvende, sıcak, etkiye tepkinin olduğu, genetik olarak sağlam, annenin ve babanın insan yavrusunun ihtiyaçlarını karşıladığı güven duygusunun olduğu uygun ortam demektir. Bu uygun ortam içerisinde İnsan yavrusu hayal dünyasını ve gerçek dünyayı anlayabilecek Hissedebilecek düşünebilecek hareket edebilecektir. Hayal dünyası zengin gerçek dünya ile uyumlu bir sürecin devam ettiği bir hayat hikayesi yazacak kendiliği olacaktır.

Kendi sınırlarını bilen, Kendini tanıyan, kendi duygularının ve kendi vücudunun her an farkında olarak hayatı coşkulu, meraklı, sorgulayan, güvende, yaratıcı, Kendini seven, kendine güvenen, insanları seven ,insanlara güvenen Ve kendi amaçları hayalleri idealleri için sonuna kadar çalışan azim eden bir hayat yaratacaktır. Hayattaki engeller ve kolaylıkları anlayabilecek ve bunlarla kendi istediği hayatı kurabilecektir. Böyle bir insanın kendi ile ilişkisi diğer insanlarla ilişkisi , diğer canlılar ile ilişkisi Ve Allahla ilgili ilişkisi sağlıklı olacaktır.

Bu insanın çok zorlandığı ,yalnız kaldığı, yardıma ihtiyacı olduğunda kolaylıkla diğer insanlardan yardım alabilecek, kendi kendine yardım edebilecek ve yaşadığı zorlukların üstesinden geleceğine inanacaktır. Çaresizlik içinde kıvranıp başkalarından bu olayı çözmelerini istemek yerine kendisinin bunun üstesinden nasıl geleceğini araştıran sorgulayan bir Kendilik yapısı olacaktır.

Kendi gerçeğini anlayabilen ve bunu anlatabilen bir beceriye sahip olacaktır. Kendisi dışındaki dünyayı anladığı, gördüğü, hissettiği, istediği şekilde değil, her insanın farklı olduğunu, özelliklerinin farklı olduğunu, kapasitesinin farklı olduğunu anlayabilecek, hayatın gerçekliğini öğrenmeye açık olacaktır. Bu ölünceye kadar devam eden bir zenginleşmeye gidecektir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Lütfiye Çamoğlu

Etiketler
Travmatik yaşantılar
Dr. Lütfiye Çamoğlu
Dr. Lütfiye Çamoğlu
İstanbul - Acil Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube