Romatizma ve diz eklem ağrıları

Romatizma ve diz eklem ağrıları

Vücudumuzu taşıyan eklemler ve kaslardaki hastalıkların tamamına romatizma denir. 250 farklı çeşit romatizma vardır.

2 ana çeşit söz konusudur.

Biri iltihaplı romatizmalardır. Genetik ya da enfeksiyon kaynaklıdır. Sabah yataktan kalktığınızda ağrılar hissedersiniz, gün içinde hareketle bu ağrılar kaybolur.

İkinci tür mekanik romatizmalardır, iltihapla ilgisi yoktur.

Sabah kalktığınızda kendinizi iyi hissedersiniz.

Hareketle birlikte ağrılar başlar. Genel sebep şişmanlıktır.

ROMATİZMAL AĞRILAR NASIL GİDERİLİR?

Romatizmal ağrısı olan hastalar mutlaka ısırgan otundan istifade etmeliler. Isırgan otu hem eklemlerdeki şişliğin azaltılmasında hem de ağrıların azaltılmasında etkilidir. Isırgan otunu dışarıdan bir merhem şeklinde kullanmak da mümkündür, ısırgan çayını da kullanmak mümkündür.

Bir tatlı kaşığı ısırgan yaprağı, bir yemek kaşığı zencefil, bir yemek kaşığı acı biber, bir tatlı kaşığı karanfil, bir yemek kaşığı balla karıştırılıp ağrılı yerlere uygulanabilir.

Ayrıca ısırgan, zencefil, acı biber ve bazı diğer bitkilerden oluşan ekstrakt ürünler kullanılarak hastalığın tedavisi de söz konusudur.

ROMATOİD ARTRİT

İltihaplı Eklem Romatizması anlamına gelen Romatoid Artrit toplumda % 1 sıklıkta görülür.

Hastalığın kaynağı hala tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

Özellikle küçük eklemlere etki ederek bu eklemleri ileride kullanılamaz hale getirir. Erken tanısı ve tedaviye bir an evvel başlanması önemlidir. Böylece eklemlerin kurtarılması mümkün olur.

Ağrı kesiciler ve iltihabı geçiren destek ürünler kullanılabilir.

KIKIRDAK AŞINMASI

Kıkırdak aşınmasında ilk yapılması gereken hastanın kilo vermesidir. Normalin üzerinde kilo hastalığın ilerlemesine sebep olmaktadır. Bu noktada diyetisyenlerden destek alınmalı, fiziksel aktiviteler artırılmalı.

Kıkırdak yapılarının kendi iç oluşumuna destek sağlayan takviyeler vardır. Özellikle glukozamin ve kondroitin sülfat gibi etkili bitkisel ve hayvansal destekler söz konusu. Bu maddeleri içeren takviyeler dokunun kendisini yenilemesini sağlıyor, ağrıların giderilmesine yardımcı oluyor.

Damar sertliği ve damar tıkanıklığına karşı takviye olarak kullanılan bitkiler kanlanmayı artırarak ve damarları açarak vücudun kendini yenileme mekanizmasını devreye sokar.

Burada oluşan iltihapları giderici bitkisel takviyeler de söz konusudur.

EKLEMLERDE SIVI KAYBI

Eklemlerde sıvı azalması özellikle diz bölgesinde görülmektedir. Önemli nedeni beslenme bozukluğudur. Kuşburnu çayı sıvı kaybını gidermede etkilidir.

DİZLERDE KİREÇLENME

Merdivenlerden inerken dizde batma hissediyorsanız dizlerinizde kireçlenme yüksek olasılıktır. 100 gram kerevizi  15 dakika kaynatıp,  1 bardak içerseniz faydalı olacaktır. Tansiyon hastalarına tavsiye edilmemektedir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Hakan Özkul

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Dr. Hakan Özkul 1967’de Ankara’da doğdu. Kocaeli İzmit Lisesi’nden mezun olduktan sonra döneminin Türkiye genelinde dereceye girerek Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini (İngilizce) kazandı. Önlisans eğitimini Hacettepe Tıp Fakültesi’nde tamamladıktan sonra, lisans eğitimini Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Bundan sonra Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda akademik eğitim aldı. 2012 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümünden mezun oldu. Tıp Fakültesi’nden mezuniyetinden sonra çeşitli devlet ve Özel sağlık kurumlarında doktor olarak çalıştı. Üniversite yıllarından itibaren tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda çalışmalar yaptı. Bu maksatla yurt içi ve yurt dışı birçok araştırma, konferans ve seminerlere katıldı. “Türkiye’de Bitkisel Tedavi ...

Etiketler
Romatizma tedavisi
Dr. Hakan Özkul
Dr. Hakan Özkul
İstanbul - Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube