Renkli doppler-ultrason/ dört boyut-ailelere bigi

Renkli doppler-ultrason/ dört boyut-ailelere bigi

Ülkemizde kısmen de yanlış olarak, gebeliğin 11-14 veya 15-21 haftaları arasında özellikle Down Sendromu, diğer kromozom anormalliklerini ve doğumsal sorunları erken tanıma amacı ile ultrasonografi yardımı ile yapılan tarama testleri yukarıdaki başlıklarla anılmaktadırlar. Bu testler kesin tanıdan ziyade riskli gebeleri ortaya çıkartırlar.

Renkli Doppler : Bebek ve annedeki kan dolaşımı sorunlarının erken tanınması ve gerekli önlemlerin erken alınmasını sağlar.
 

Üç-dört boyutlu ultrasonografi: Genellikle fetusun yüzünün ve diğer organlarının renklendirilmiş şekilde görüntülenmesini sağlayan, renkli fotoğrafa benzeyen, bilimsel kullanıma yaygın olarak geçmemiş, biraz da estetik ve ticari amaçla kullanılan yöntemdir. Gereksiz yere birden fazla yapılmasının yararı veya zararı henüz bilinmemektedir.
 

Renkli ultrasonografi: Sadece cihazın özelliğini gösterir, bu şekilde bir tarama yöntemi yoktur, halk ve hekimler tarafından yanlış bir terim olarak kullanılmaktadır.
 

Ayrıntılı ultrasonografi: Bazı ülkelerde 2. düzey ultrasonografiveya anomali taraması olarak da adlandırılan fetus organlarının belirli bir gebelik haftasında normal gelişimlerini sürdürüp sürdürmediğinin anlaşılabilmesi için eğitimli uzmanlar tarafından yapılan bu inceleme tekniğidir. Genellikle renkli Doppler incelemesi ile birlikte uygulanır. Kullanılan cihazların hemen hepsi renkli ultrasonografi cihazlarıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Yayla

Prof. Dr. Murat YAYLA, 1958 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlk öğrenimini 1969 yılında İlhami Ahmed Örnekal İlkokulu'nda, orta öğrenimini ise 1977 yılında Galatasaray Lisesi'nde tamamlamış ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1983 yılında mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1983-1985 yılları arasında Tavşanlı Sağlık Ocağı'nda mezcburi hizmet yükümlülüğü kapsamında görev yapmıştır. Daha sonra İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda başlamış olduğu ihtisas eğitimini 1990 yılında tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda 1990 yılında Yardımcı Doçent, 1995 yılında Doçent Doktor, 2001 yılında ise Profesör kadrosuna atanmıştır.  2004-2006 yılları arasında Haseki Eğit ...

Etiketler
Renkli doppler-ultrason
Prof. Dr. Murat Yayla
Prof. Dr. Murat Yayla
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube