Prostat büyümesi (bph) nedir?

Prostat Büyümesi (BPH) Nedir?

Prostat büyümesi (bph) nedir?

Tüm erkeklerin korkulu rüyası olan prostatın en sık görülen hastalığı normal prostat büyümesidir. İlerleyen yaşla birlikte özellikle 50 yaşından sonra erkeklerin yarısında prostat büyümesine bağlı belirtiler görülür. 60 yaş sonrası bu oran yüzde 70’lere kadar çıkar. Erkeklerin üçte biri prostat büyümesi nedeniyle müdahale geçirmek durumunda kalmaktadırlar. Yani 3 erkekten biri günümüzde bu prostat büyümesinden etkilenmektedir. Prostat çok sık görülen bir hastalık olduğundan erkeklerin çok dikkatli olmaları ve sıklıkla doktor kontrolüne gitmeleri gerekmektedir.

Normal prostat büyümeleri; genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan ve sebebini henüz kesin olarak bilemediğimiz bir hastalıktır. Prostat büyümesi, özellikle mesanenin altındaki idrar yolunu daraltıp sıkıştıracak şekilde prostatın iç kısmındaki bezlerin büyümesiyle kendini gösteren bir durumdur. Bu bezler büyüyünce, idrar akımına karşı bir direnç oluşturuyor. Dolayısıyla hasta idrarını boşaltabilmek için mesanesini daha güçlü kasmak zorunda kalıyor. Hatta ilerleyen zamanlarda idrarı tam boşaltamıyor ve mesanesinde idrar kalmaya başlıyor.

Genellikle prostat büyümesi 50 yaşından sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Ama litetatürde 29 yaşında olan hastalar da mevcuttur.

Prostat Büyümesi veya İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH), prostat bezinin yavaşça büyüyerek idrar yolu üzerinde bahçe hortumuna geçirilen bir kıskacın ortaya çıkardığına benzer bir basınca neden olan doğal bir durumdur.

Prostat büyümesinin yaygın görülen belirtileri arasında aşağıdakiler vardır:

Özellikle geceleri, sık sık idrara çıkma

Ani bir idrar yapma isteği

İdrarı yapmaya başlarken zorlanma

Ağrı veya yanma

Mesanenizin hiçbir zaman tam olarak boşalmadığını hissetme

Damlatma veya kaçırma

İdrar akışının zayıf olması

Birçok erkek, yolculuktan kaçınmak, günlük faaliyetlerinin engellenmesi ve pisuarlar yerine klozetleri kullanmak gibi, yaşam şekillerindeki değişikliklerden söz etmiştir. Tuvalete sık gitme, uykuyu kaçırabilir.

Siz de bu belirtilerin benzerleri varsa veya idrarla ilgili sorunlarınızla başa çıkmak için yaşam şeklinizi değiştiriyorsanız, çok basit bir çözüm olduğunu bilmelisiniz. Bu, GreenLight Lazer Tedavisidir. Bu tedavi, sizi yaşam tarzınıza veya sağlığınıza zarar vermeden idrarla ilgili sorunlarınızdan kurtararak, yaşamınızı istediğiniz şekilde ödün vermeden sürdürmeniz için yeşil ışık yakar.

Prostat Büyümesinde Tanı

Prostat büyümesinin (BPH) belirtilerini ilk olarak kendiniz fark edebilirsiniz veya doktorunuz düzenli sağlık denetimi sırasında prostatınızın büyüdüğünü saptayabilir. Prostat büyümesi (BPH) kuşkusu olduğunda, idrar yolundaki veya erkek üreme sistemindeki sorunlar üzerinde uzman bir doktor olan üroloğa yönlendirilebilirsiniz. Doktorların sorunu belirlemelerini ve en iyi tedavi şekline karar vermelerini sağlayan çok sayıda test vardır. Testler, hastaya göre değişebilir ama aşağıdakiler en sık yapılanlardır.

Dijital Rektal Muayene (DRE)

Bu muayene, genellikle yapılan ilk testtir. Doktor, rektuma eldiveniyle parmağını sokarak, rektumun yanında olan prostat parçasını hisseder. Bu muayene, doktora bezin büyüklüğü ve durumu hakkında genel bir fikir verir.

Prostata Özel Antijen (PSA) Kan Testi

İdrarla ilgili belirtilerin nedeninin kanser olma olasılığını ortadan kaldırmak için, doktorunuz sizden bir PSA kan testi yaptırmanızı isteyebilir. Prostat hücrelerinin oluşturduğu bir protein olan PSA, prostat kanseri olan erkeklerin kanında genellikle yüksek seviyelerde bulunur.

Prostat Büyümesinde Rektal Ultrason

Prostat kanseri kuşkusu varsa, doktorunuz bir rektal ultrason testi yaptırmanızı isteyebilir. Bu işlemde rektuma yerleştirilen bir prob, prostattaki ses dalgalarını yönlendirir. Ses dalgalarının yankı desenleri prostat bezinin görüntüsünü ekranda gösterir.

Prostat Büyümesinde İdrar Akışı İncelemesi

Bazen, doktorlar hastadan idrarın ne kadar hızlı aktığını ölçen özel bir kaba idrarını yapmasını isteyebilir. İdrar akışının az olması, genellikle İyi Huylu Prostat Büyümesinin (BPH) varlığını gösterir.

Damardan Boya İle İdrar Röntgeni (İntraven Piyelogram) (IVP)

IVP, idrar yollarının röntgenidir. Bu testte, damardan bir ilaç verilir ve röntgen çekilir. Boya, idrarın röntgende görünmesini sağlar ve idrar yollarında herhangi bir engellenme veya tıkanma olup olmadığını gösterir.

Sistoskopi

Bu muayenede doktor penisteki idrar yolu açıklığına küçük bir boru yerleştirir. Bu test, doktorun bezin ne kadar büyük olduğunu belirlemesini ve tıkanmanın yeri ve derecesini anlamasını sağlar.

Bu makale 1 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM

Prof. Dr. Mustafa Sofikerim​,  20 yıla aşkın süredir birçok başarılı operasyona imza atan Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2004 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Akademik çalışmalarına 2005 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’nda Öğretim görevlisi olarak başlayan Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, 2006 yılında bir yıl süre ile Manisa Asker Hastanesi’nde yedek subay olarak askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 2007 yılında ise Yardımcı Doçent kadrosuna yükselmiştir. 2007 yılında Avrupa Üroloji Topluluğunun açmış olduğu sınavda başarılı olarak FEBU (Avrupa Üroloji Uzmanlığı) unvanını almıştır. 2009 yılında ise University of Heidelberg Kliniku ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Prostat büyümesi nedir
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube