Npt testi

Npt testi

Nonİnvazif Prenatal Test-NIPT (Maternal Serumda Fetal DNA) 

2012 yılında, maternal serumdan elde edilen fetal DNA analizi ile prenatal (doğum-öncesi) testler yapılmaya başlanmıştır. 

10.gebelik haftasından itibaren annenin kolundan kan alınması yeterlidir. Herhangi bir girişimsel işleme ihtiyaç yoktur. 

Hangi durumlarda testin kullanılacağı genetik danışma ile belirlenmelidir. 

Anne yaşının 35 ve üzerinde olduğu durumlarda, Down sendromuna ait ultrosonografik bulguların varlığında amniyosentez veya CVS yapılması istemediğinde, 

Down sendromu ve trizomi-18 gebelik öyküsü bulunanlarda ve tarama testlerinde 1/300 den daha riskli olan gebeliklerde tercih edilebilir. 

Dünyada en sık kullanılan üç teste ait kitler

1) Prenatest                2) Harmony                3) NIFTY

10.gebelik haftasından itibaren yapılabilmektedirler.

İnvazif bir işlem gerektirmemektedir.

İkiz gebeliklerde de uygulanabilmektedir.

Testin raporlandırma süreci yaklaşık 2 haftadır. Bir haftada sonuçlandırılabilen “express” seçeneği bulunmaktadır.

Cri-du Chat, Di George, Turner, Angelman, Prader-Willi Sendromları, trizomi-16, trizomi-22, 1p36 delesyonunu saptayabilen seçenek bulunmaktadır.

FetustakiRh uygunsuzluğunu gösterebilen test seçeneği bulunmaktadır.

Hastanın test sonuçları ve genetik danışma notu, genetik danışma verilerek sunulmaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Taner Durak

Uzm. Dr. Taner DURAK, 1966 yılında Artvin - Şavşat'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1995 yılında Tıbbi Genetik Uzmanı olmuştur.

Bursa'daki ilk genetik prenatal tanı uygulamalarına Zübeyde Hanım Doğumevi'nde 1997 yılında başlatmış olan Uzm. Dr. Taner DURAK, 2001 yılında ruhsatlandırılmış olan Bursa'nın ilk Genetik Hastalıkları Tanı Merkezi olan Bursa Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi'nin Mesul Müdürü ve Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Sorumluluğu görevini halen sürdürmektedir. Ayrıca kendisi evli ve iki çocuk babasıdır.

Etiketler
Npt testi nedir?
Uzm. Dr. Taner Durak
Uzm. Dr. Taner Durak
Bursa - Tıbbi Genetik
Facebook Twitter Instagram Youtube