Makale 6. graves (zehirli guatr) hastalığı nedir

Makale 6. Graves (zehirli guatr) Hastalığı Nedir

Makale 6. graves (zehirli guatr) hastalığı nedir

GRAVES HASTALIĞI NEDİR? NASIL TEDAV EDİLİR?

Halk arasında zehirli guatr olarak bilinen Graves hastalığı ve genç yaştaki insanlardaki hipertiroidi en sık sebebidir.

Tiroid bezlerine karşıoluşan antikorlar bu bezin fazla çalışmasına ve tiroid bezinin büyümesine yani guatra yol açar. Tiroid bezi fazla hormon üretmesine hipertiroidi adı verilir. Tiroid bezi falza çalışan kişilerde şu semptomlar görülebilir.

  • Çarpıntı, aritmi

  • Sinirlilik

  • Kilo verme veya kilo alamama

  • Saçlarda dökülme

  • İştahta artış

  • İshal

  • Adet düzensizliği

  • Kaslarda yorulma, güçsüzlük

  • Sıcağa tahammülsüzlük

  • Ellerde titreme

Bu semptomlara ek olarak kalp yetmezliği bulguları, sarılık, ishal, ateş gibi şikayetlerde eklenebilir. Bu tür yakınmaları olan kişiler mutlaka tiroid fonksiyon testlerini yaptırmaları ve hipertiroidi yani graves hastalığı açısından tetkik edilmeleri gerekmektedir.

Graves hastalığı tanısı kanda tiroid hormonlarının ve tiroid oto antikorlarının ölçülmesi ve tiroid ultrasonografik incelemesi yapılması ile konulabilir. Kimi zaman ayırıcı tanıda tiroid sintigrafisi veya tiroid iyot uptake testleri de gerekli olabilmektedir.

Graves hastalığında genetik yatkınlık çok önemli bir yere sahiptir. Ailesinde tiroid hastalığı olanlar bu hastalık açısından daha yüksek risklidir. Ayrıca kadınlarda erkeklere göre daha sık gözlenmektedir.

Graves hastalığının en korkulan yanı göz tutulmasıdır. Antikorları ve hormon düzeyleri yüksek olan ve sigara çok tüketenlerde gözler hızlı şekilde büyüyerek Graves’in göz tutulumuna (Graves Oftalmopatisi) ne yol açabilir. Bu yüzden gözlerinde irileşme olanlar ister tek taraflı ister çift taraflı mutlaka hipertiroidi yani Graves hastalığı açısından araştırılmalıdır.

Graves hastalığının tedavisi kişinin yaş, cinsiyet, semptomlara ve kliniğine göre değişebir. Üç tedavi seçeneği hekimin uygun gördüğü ve hastaya en uygun olan tedavi şeklidir. İlaç (antitiroid tedavi), Radyoaktif iyot (atom tedavisi) ve cerrahi tedavi alternatifleri arasından uygun olanına hekim ve hasta karşılıklı karar vermeleri gerekmektedir.

Doç. Dr. Yusuf AYDIN


 

Bu makale 9 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Yusuf Aydın

1972 yılında Mersin’de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimimi Tarsus’ta tamamlamıştır. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce bölümüne girmiştir. 2002 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesinden Dahiliye uzmanlığını almıştır. 2006 yılında Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesinden Endokrinoloji ve Metabolizma uzmanlığını tamamlamıştır. 2010 Yılında Doçent Ünvanı kazanmıştır. 3 yıl Dahiliye bölüm başkanlığı, 5 yıl Endokrinoloji ve Metabolizma kliniği bölüm başkanlığı yapmıştır. 2018-2020 arasında özel bir hastanede endokrinoloji ve metabolizma uzmanı olarak çalışmıştır. Okan Üniversitesinde akedemik eğitim vermeye devam etmektedir. Şu an kendi muayenehanesinde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.   Tıpta Uzmanlık : İç Hastalıkları Uzmanlığı :Ankara Dışkapı SSK Eğitim ve Araştırma Hastanesi  ...

Doç. Dr. Yusuf Aydın
Doç. Dr. Yusuf Aydın
İstanbul - Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube