Kanal tedavisi nasıl yapılır ?

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ? Derin çürük ile dişin canlı dokusunun geri dönülmez şekilde iltihaplandığı, kök ucunda iltihap oluştuğu durumlarda dişi onarmak ve çekimden kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hem hekim hem de hasta açısından sabır ve özveri gerektirir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır ?

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Derin çürük ile dişin canlı dokusunun geri dönülmez şekilde iltihaplandığı, kök ucunda iltihap oluştuğu durumlarda dişi onarmak ve çekimden kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hem hekim hem de hasta açısından sabır ve özveri gerektirir.

 

Kanal tedavisindeki ilk adım, kök kanallarının şeklini görmek için bir röntgen çekmek ve çevresindeki bir kemikte herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını tespit etmektir.

Ardından uygulanan lokal anestezi ile diş ve çevre dokuları uyuşturulur. Diş çürüğü temizlenir ve kök kanal ağızları tespit edilir. Röntgen veya cihazlarla kanal boyu tespit edildikten sonra kök kanalları, eğe denilen aletlerle temizlenir. Bakterilerle birlikte pulpa ve bu bölge içerisindeki ilgili enfeksiyon döküntüleri dişten uzaklaştırılır.

Temizleme işlemini tam olarak yapabilmek ve kanalı etkin bir şekilde doldurabilmek için kanalın genişletilmesi ve solüsyonlarla yıkanarak dezenfeksiyonu gerekir.

Ardından guta percha denilen kauçuk çubuklar, özel karışıma bulanarak kanal içine yerleştirilir. Kök kanallarının doldurulmasının ardından dişe dolgu yapılarak tedavi tamamlanır. Restorasyonun doğru uygulanması, kanal tedavisinin başarısını etkileyen faktörlerden biridir.

Aşırı madde kaybı olan dişlerde; kalan diş dokusunu korumak, dişin kırılmasını önlemek ve yapılan kanal tedavisinin ömrünü uzatmak için dişin kaplanması gerekebilir.

Kanal Tedavisi ne kadar sürer ?

Kanal tedavisi tek seansta tamamlanabildiği gibi birkaç seansta da tamamlanabilir. Kök ucunda enfeksiyon varlığında, kanalların temizlenmesi sırasında yeterli dezenfeksiyon sağlanamadığında, apse veya hasta yüzünde şişlik varlığında; hekim dişi kalıcı bir şekilde doldurmadan önce 2-3 hafta beklemeyi tercih eder. Bu durumda, enfeksiyonu gidermek için dişin içine özel bir ilaç konularak dişe geçici dolgu yapılır.

Kanal tedavisi yapılan bir dişe yeniden kanal tedavisi yapılır mı ?

Kök kanal tedavisi başarısız olduğunda yenilenebilir. Eski kanal dolgusu çıkarılır, kök kanalları tekrar temizlenerek şekillendirilir, yıkanır ve yeniden doldurulur. Bu tedavi; ilk defa kanal tedavisi yapılmasına göre daha uzun zaman alan, zahmetli ve maliyetli bir işlemdir

Bu makale 2 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. İrem Salgıncı

2009 yılında Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra 2009 yılında başladığım Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni 2014 yılında dereceyle bitirdim. 2019 yılında İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'ndaki uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamlayarak Protetik Diş Tedavisi Uzmanı ünvanını kazandım. 2020 Ocak ayından itibaren kendi muayenehanemde hizmet vermekteyim. Uzmanlık alanım olan köprü, lamine, gülüş tasarımı gibi protez işlemleri yanında dolgu, kanal tedavisi, çekim, beyazlatma ve diştaşı temizleme işlemlerini de aktif olarak uygulamaktayım. 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Kanal tedavisinin ömrü
Uzm. Dt. İrem Salgıncı
Uzm. Dt. İrem Salgıncı
Balıkesir - Restoratif Diş Tedavileri
Facebook Twitter Instagram Youtube