Hidrosefali hastalığı nedir? neden olur?

Bu makalemizde Hidrosefali nedir ve neden olur bundan bahsedeceğiz. Öncelikle biraz beynimizin yapısını anlatalım. Hidrosefaliyi gerçekten kavrayabilmek için, Hidrosefali hastalığını kavrayabilmek için bu yapının bilinmesi gerekir. Beynimiz, kafatası içinde bir sıvı içinde yüzer, buna "beyin omurilik sıvısı" denir. Beyin omurilik sıvısı, beynimize çeşitli ihtiyacı olduğu elektrolitleri, besinleri sağlar, ayrıca bir koruyucu etkisi etkisi vardır, ve pek çok işlevi olan bir sıvıdır. Çevresinde olduğu gibi, bu sıvı, beyninin ortasında, bizim ventrikül dediğimiz boşluklarda yoğun bir şekilde bulunur. Hatta en çok miktarda, bu "beyin omurilik sıvısı", bu ventrikül dediğimiz beynin ortasındaki boşluklarda oluşur, üretilir. Burada üretildikten sonra yine beyindeki kanallar yardımıyla beynin tamamına, tüm çevresine dağılır, sonunda da büyük toplayıcı venler (toplardamarlar) tarafından geri emilir. Bu yapıyı bilince hidrosefalinin neden oluştuğunu, bu hastalığın neden oluştuğunu daha kolay kavrayacağız. Bu sıvı ventrikül dediğimiz boşluklarda üretiliyor demiştik, çeşitli Hidrosefali türleri vardır, bu üretim gerçekleştikten sonra o kanallarda herhangi bir engelle karşılaşırsa, bu kanallarda tıkanıklık olursa, bunun öncesindeki bölümde bu sıvı birikir, hacim ve basıncında artış olur, ve o ventrikül dediğimiz boşluklar büyümeye başlar, biz buna ventrikülomegali diyoruz, ve beyin de kafatası gibi kapalı bir kutu içinde olduğu için, içeride artan hacim ve basınç, beyni de olumsuz yönde etkilemeye başlar. Başka ne sebebi olabilir hidrosefalinin, ne demiştik, beyin omurilik sıvısı bu boşluklarda oluşuyor, kanallar yardımıyla gidiyor ve toplardamarlardan geri emiliyor. Toplardamarlarda geri emiliminde bir problem olur ise; beyin omurilik sıvısı üretilir ama geri emilemezse, yine hacim ve basıncında bir artış gerçekleşir, buna da biz kommunike hidrosefali ya da iletişimli hidrosefali adını veriyoruz. Bu tıkanıklıkların, kanallardaki tıkanıklıkların pek çok sebebi var ama en sık sebep, daha çok çocuklarda gördüğümüz doğumsal bir anomali olarak o "kanalın darlığıdır", ve "kanal darlığı" yüzünden, o üç boşluk genişler ve akut Hidrosefali dediğimiz tablo oluşur. Yenidoğanda gördüğümüz tablo budur, ventrikül boşlukları genişler ve bebeklerin kafatasları büyümeye, kafaları büyümeye başlar.

Hidrosefali hastalığı nedir? neden olur?

Bu makalemizde Hidrosefali nedir ve neden olur bundan bahsedeceğiz.
Öncelikle biraz beynimizin yapısını anlatalım. Hidrosefaliyi gerçekten kavrayabilmek için, Hidrosefali hastalığını kavrayabilmek için bu yapının bilinmesi gerekir. Beynimiz, kafatası içinde bir sıvı içinde yüzer, buna "beyin omurilik sıvısı" denir. Beyin omurilik sıvısı, beynimize çeşitli ihtiyacı olduğu elektrolitleri, besinleri sağlar, ayrıca bir koruyucu etkisi etkisi vardır, ve pek çok işlevi olan bir sıvıdır. Çevresinde olduğu gibi, bu sıvı, beyninin ortasında, bizim ventrikül dediğimiz boşluklarda yoğun bir şekilde bulunur. Hatta en çok miktarda, bu "beyin omurilik sıvısı", bu ventrikül dediğimiz beynin ortasındaki boşluklarda oluşur, üretilir.
Burada üretildikten sonra yine beyindeki kanallar yardımıyla beynin tamamına, tüm çevresine dağılır, sonunda da büyük toplayıcı venler (toplardamarlar) tarafından geri emilir. Bu yapıyı bilince hidrosefalinin neden oluştuğunu, bu hastalığın neden oluştuğunu daha kolay kavrayacağız. Bu sıvı ventrikül dediğimiz boşluklarda üretiliyor demiştik, çeşitli Hidrosefali türleri vardır, bu üretim gerçekleştikten sonra o kanallarda herhangi bir engelle karşılaşırsa, bu kanallarda tıkanıklık olursa, bunun öncesindeki bölümde bu sıvı birikir, hacim ve basıncında artış olur, ve o ventrikül dediğimiz boşluklar büyümeye başlar,  biz buna ventrikülomegali diyoruz, ve beyin de kafatası gibi kapalı bir kutu içinde olduğu için, içeride artan hacim ve basınç, beyni de olumsuz yönde etkilemeye başlar.
Başka ne sebebi olabilir hidrosefalinin, ne demiştik, beyin omurilik sıvısı bu boşluklarda oluşuyor, kanallar yardımıyla gidiyor ve toplardamarlardan geri emiliyor. Toplardamarlarda geri emiliminde bir problem olur ise; beyin omurilik sıvısı üretilir ama geri emilemezse, yine hacim ve basıncında bir artış gerçekleşir, buna da biz kommunike hidrosefali ya da iletişimli hidrosefali adını veriyoruz.
Bu tıkanıklıkların, kanallardaki tıkanıklıkların pek çok sebebi var ama en sık sebep, daha çok çocuklarda gördüğümüz doğumsal bir anomali olarak o "kanalın darlığıdır", ve "kanal darlığı" yüzünden, o üç boşluk genişler ve akut Hidrosefali dediğimiz tablo oluşur. Yenidoğanda gördüğümüz tablo budur, ventrikül boşlukları genişler ve bebeklerin kafatasları büyümeye, kafaları büyümeye başlar.

Bu makale 24 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alper Karaoğlan

Prof.Dr. Alper KARAOĞLAN

1997 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak İstanbul Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nde asistan olarak göreve başladı.

2003 yılında uzmanlık sınavını başarıyla geçerek Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı oldu.

2004 yılındaTaksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinde Başasistan olarak göreve başladı ve 4 yıl bu görevi sürdürdü.

2008’de Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniği’nde Yardımcı Doçent oldu.

2012 yılında Doçentlik ünvanını aldı.

2017’de PROFESÖRLÜK ünvanını kazandı.

2017’den bu yana Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaya devam etmektedir. T

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
facebook
linkedin
twitter
Prof. Dr. Alper Karaoğlan
Prof. Dr. Alper Karaoğlan
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube